СВЯТ

Двупартийна гонка

/NovinarBG.com/ Изминалите избори в Съединените щати отразяват разделението, поляризацията и корупцията на американското общество.

След окончателното преброяване на гласовете въз основа на резултатите от гласуването в Съединените щати могат да се направят определени (но не окончателни) изводи относно близкото бъдеще на обществения и политически живот в Съединените щати, възможни корекции и промени във външната политика и динамиката на по-нататъшната поляризация в обществото в навечерието на президентските избори през 2024 г.

Трябва да се отбележи, че гласуването се проведе не само за кандидати за Конгреса на САЩ. В самия Конгрес борбата беше за 35 от 100-те места в Сената и за всичките 435 места в Камарата на представителите. Освен това 36 от 50-те щата избраха губернатори. А 27 щата от своя страна избираха държавни секретари. Следователно демократите и републиканците се състезаваха не само за законодателната, но и за изпълнителната власт.

Такива важни щати като Охайо, Луизиана, Кентъки и Флорида в Сената отидоха при републиканците. Демократите спечелиха Калифорния, Пенсилвания и Ню Йорк с големи победи. В Камарата на представителите републиканците вече имат 211 места, докато демократите успяха да получат 192.

Въпреки цялостната картина, щатите Аризона, Аляска, Невада и Джорджия първоначално са били във „висящо“ състояние. Към 18 ноември преброяването показа малка преднина на демократите на изборите за Сенат в Аризона, Невада и Джорджия.[i]

На междинните избори, както и преди, технологиите на социалните медии бяха използвани за кампания сред избирателите. Данните на Pew Research Center показват, че повече от 8000 кандидати на изборите активно са използвали Twitter за своята пропаганда. Общо бяха направени 3,4 милиона туита и приблизително 14 хиляди съобщения бяха разпространени всеки ден през октомври.

Расата е най-споменаваната тема в Twitter, следвана от абортите, следвана от образованието на трето място. Тоест, забелязва се, че кандидатите и електоратът се занимаваха предимно с вътрешни проблеми. Следват съответно икономиката, външната политика и престъпността. Демократите направиха повече туитове като процент (55%), докато републиканците само 33%.[ii]

Трудно е да се каже как се е отразила покупката на Twitter от Илон Мъск. В навечерието на изборите той призова своите абонати да гласуват за републиканците, но може да се предположи, че като се има предвид преобладаването на демократите в Туитър предния ден, мнението му не е имало желания ефект.[iii]

Въпреки че имаше разгорещен дебат след сключването на сделката за това как ще се отрази на политиката на компанията за свободата на словото.

Ако направим сравнение с изборите през 2018 г., забелязва се, че републиканците преминаха в офанзива, започвайки да си връщат загубените позиции и да печелят симпатии от групите от населението, които бяха на страната на демократите.

Когато демократите поеха контрола над Камарата на представителите след изборите през 2018 г., малко над половината от гласоподавателите бяха жени и партията имаше огромна преднина сред тях. Въпреки че жените съставляват подобно мнозинство от гласоподавателите през 2022 г., преднината на демократите изглежда се е свила значително. Освен това през 2022 г. републиканците увеличиха подкрепата си от мъжкия електорат.

Ранните екзитполове потвърдиха, че американците подкрепят правата на абортите. Малко над една трета от гласоподавателите казаха, че абортите трябва да бъдат незаконни във всички или повечето случаи.

Но докато републиканците в Камарата на представителите спечелиха подкрепата на почти всички гласоподаватели, които се противопоставиха на правата на абортите, те също спечелиха подкрепата на една четвърт от гласоподавателите, които казаха, че абортът трябва да е законен.

Младите избиратели традиционно подкрепят демократите и спечелването им с огромна разлика помогна на партията през 2018 г. Тази година републиканците се възползваха от това предимство. Демократите и републиканците получиха равен брой гласове от по-възрастните избиратели през 2018 г., но републиканците получиха мнозинство от тях през 2022 г.

Републиканците също спечелиха мнозинството от гласовете на белите жени, считани за важна целева група, разделена от двете партии през 2018 г. Републиканците също оправдаха прогнозите, че резултатите им сред латиноамериканските избиратели ще бъдат по-добри, отколкото бяха преди четири години.

Подкрепата на демократите сред испаноговорящите мъже беше 63% през 2018 г. и падна под 55% през 2022 г., според предварителните екзитполове. Републиканците изглежда са намалили преднината на демократите сред испаноезичните жени, въпреки че демократите все още се радват на подкрепата на около две трети от тях.

Повечето американски избиратели са живели в предградията както през 2018 г., така и през 2022 г. Но докато избирателите от предградията бяха разделени поравно, когато демократите поеха контрола над Камарата на представителите преди четири години, през 2022 г. те преминаха на страната на републиканците.

Вече силната преднина на републиканците сред гласоподавателите в селските райони стана още по-силна и републиканците дори се възползваха от демократите в градските райони.

С президент републиканец през 2018 г. много републиканци казаха, че икономиката е в добра форма. През 2022 г., при президент демократ, демократите вероятно ще смятат, че тя е по-добра.

Като цяло повече от две трети от всички гласоподаватели казаха, че икономиката е страхотна или добра през 2018 г., докато едва една четвърт от гласоподавателите през 2022 г. казват същото, което е спад. Демократите потърсиха подкрепа от умерените, докато републиканците разчитаха на консерваторите.

През 2018 г. 37% от избирателите казаха, че са демократи, в сравнение с 33%, които казаха, че са републиканци, и 30%, които казаха, че са независими. През 2022 г. републиканците имаха предимство. Когато поеха контрола над Камарата на представителите през 2018 г., демократите имаха надмощие сред независимите избиратели. През 2022 г. това всъщност не се случи.

И демократите, и републиканците подобриха представянето си сред онези, които вярват в успеха на партиите. Но републиканците спечелиха преднина сред гласоподавателите, които нямат благоприятно мнение за нито една партия. Демократите загубиха предимството си сред избирателите, които предпочитат и двете партии.[iv]

Що се отнася до религиозната идентичност, последният път 88% от членовете на Конгреса са се идентифицирали като християни, докато в самото американско общество те са не повече от 65%. Конгресът е по-представителен за протестантите (55% срещу 43%), както и за католиците (30% срещу 20%), отколкото пълнолетното население на САЩ като цяло.

96 членове на Конгреса (18%) се идентифицират като християни, без да уточняват деноминацията. Общият брой на протестантите в Конгреса остава относително стабилен в последно време, около 300.[v]

Членовете с еврейска (юдейска) идентичност също представляват голяма част от Конгреса, надхвърляйки тяхното представителство в широката общественост (6% срещу 2%). Дяловете на повечето други нехристиянски групи (будисти, мюсюлмани, индуисти и унитаристи-универсалисти) съответстват по-точно на техния дял в общото население.

На тези избори се наблюдава феномен на промяна на предпочитанията сред еврейския електорат – докато около 65% все още са гласували за демократи, статистиката показва, че подкрепата за Републиканската партия непрекъснато нараства, като 33% от респондентите са гласували за червени, спрямо 30% през 2020 г. и 24% през 2016 г.

Националният директор на Републиканската еврейска коалиция Сам Маркщайн каза, че републиканските „кандидати предлагат конкретни решения на проблемите, които имат значение за еврейските избиратели“.

Тези проблеми включват „намаляване на рязко нарастващите разходи за живот, борба с увеличаването на престъпленията от омраза, защита на избора на училище, връщане на Америка на върха на световната сцена чрез подкрепа на нашите съюзници в Израел и заставане рамо до рамо с еврейската общност в борбата срещу антисемитизма “, каза Маркщайн пред Jerusalem Post. Той отбеляза „рекордно ниво на подкрепа във Флорида – 45% от еврейския вот“.

В Ню Йорк еврейският кандидат на Републиканска партия Лий Зелдин се опита да победи сегашния губернатор от Демократическата партия Катлийн Хокхал, но не успя. Зелдин получава приблизително 80-90% от гласовете на хасидските квартали на Бруклин и огромен процент от гласовете на ортодоксалните евреи. Но гласовете на прогресивните евреи отидоха най-вече при Хокхал.[vi]

Същото може да се каже и за чернокожото население. В навечерието на изборите в САЩ репортаж на Дойче веле каза, че Уисконсин е щат, който може да смени собственика си по време на междинните избори. Град Милуоки е крепост на демократите, като чернокожите избиратели са важен стълб на подкрепа. Но демократите не можеха да разчитат на черните гласове тази година, защото републиканците набраха скорост, а избирателната активност падна.

Проблеми като неравенството, инфлацията и обществената безопасност подхраниха разочарованието. В ефира на репортажа двама чернокожи коментираха тази ситуация:

„Понякога е трудно да се продава това, защото нищо не се променя за тези хора“.

– „Гласувайте за републиканец. И изберете нещо ново. И ни дайте шанс“.[vii]

Както можете да видите, имаше много прогнози и статистики, че републиканците ще продължат напред. Това обаче не се случи. Въпреки че спечелиха мнозинство в Камарата на представителите, изглежда, че числата можеха да бъдат много по-добри.

Пол Крейг Робъртс, в реакцията си към изборите, отбеляза, че „има много признаци, че има много грешно преброяване на гласовете“.

„Проучванията показват, че процентът на одобрение на Байдън е само 36% и че огромното мнозинство от американците не искат Байдън да се кандидатира“ за преизбиране след две години. Как това предпочитание се вписва в преброяването на гласовете на изборите във вторник?

„Помислете също за общественото недоволство: рекордна престъпност, рекордна инфлация с високи цени на храните и бензина, нарастващи лихвени проценти и спадащи жилищни разходи, масова нелегална имиграция, принудително индоктриниране на ученици с транссексуална теория и критична расова теория, мандатите на Байдън за ваксиниране срещу Covid, довели до наранявания, смъртните случаи и унищожаването на кариери, карантината на Байдън заради Covid, която унищожи бизнеси, работни места, веригите за доставки и повиши цените, „руските“ санкции на Байдън, които нарушиха енергийните доставки и повишиха цените на всичко“.

„Като се има предвид цялото това недоволство, как може Фетерман, който страда от инсулт и проблеми с говора и който иска да освободи престъпници от затвора, да получи място в Сената на САЩ от Пенсилвания?“

„И накрая, помислете за машините за гласуване Diebold, които се повредиха в Ню Джърси, Аризона и Тексас, и доклада на Gateway Pundit, че в Детройт, Мичиган, бюлетините са били доставени през задната врата рано сутринта в сряда, доста след законовия краен срок.“

„Сега се запитайте кое е по-лошо: откраднати избори в САЩ или американски електорат, толкова безгрижен, че остави политическа партия на власт, която ни води към война с Русия и Китай, която мрази и преследва белите хора, която политизира ФБР и Министерството на правосъдието, превръщайки ги в Гестапо, демократично правителство, което пламенно вярва, че родителите се отнасят лошо с децата и не трябва да имат думата в тяхното образование (промиване на мозъци), това е демонизирането на нормалността и нормализирането на перверзността, това… Мога да продължа още и още“.

„Гласоподавателите имаха възможност да изразят несъгласието си, но според резултатите от вота не го направиха. Ако преброяването на гласовете беше справедливо, тогава заключението е, че трябва да отпишем американския народ като твърде глупав, за да оцелее като свободен народ. Ето защо предпочитам да вярвам, че изборите отново са откраднати.“ [viii]

Разбира се, изборната измама в САЩ не е нещо ново. Като цяло, както показаха изборите от последните десет години, самата избирателна система е доста несъвършена и има редица уязвимости.

Но ако през 2020 г. Доналд Тръмп наруши общото правило за оспорване на резултатите от гласуването, което доведе до превземането на Капитолия от неговите привърженици и откриването на много наказателни дела, то този път изглежда никой не е готов за драстични мерки. Най-шумните дела, при които има съмнения относно автентичността на изборните резултати, вероятно ще бъдат обжалвани в съда.

В допълнение към този проблем, изборите показаха липсата на единство сред републиканците, което може да се окаже трудно за тях да работят в Конгреса и да консолидират усилията си с изпълнителната власт в регионите, контролирани от партийните им членове.

Най-ярката проява на тази вътрешна свада е доста острото изказване на бившия президент Доналд Тръмп срещу губернатора на Флорида. Рон ДеСантис спечели убедителна победа на изборите за губернатор, но Тръмп не само го описа като „средностатистически републиканец“, но всъщност го обиди (наричайки го Рон Де Санктимониус) и го определи като марионетка, която консерваторите от властта използват срещу него и цялото MAGA ( движението „Да направим Америка отново велика“) движение.

В същото време бившият президент обясни победата си с факта, че именно той го подкрепи в междинните първични избори през 2018 г., твърдейки, че губернаторът би се провалил политически без неговата подкрепа [ix].

Това показва възможността за по-нататъшна поляризация на обществото и фрагментация на партиите (демократите също имат различни фракции и се различават във възгледите си по редица въпроси). След като Джо Байдън потвърди намерението си да се кандидатира за преизбиране през 2024 г., сега зависи от републиканците да отвърнат. Въпреки че демократите все още имат достатъчно време да изберат друга фигура и да я признаят за едноличен лидер в партийните фракции.

[i] https://www.foxnews.com/elections

[ii] https://www.pewresearch.org/fact-tank/2022/11/02/as-the-2022-campaign-draws-to-a-close-heres-how-federal-state-and-local

[iii] https://www.msn.com/en-us/news/politics/elon-musk-tells-twitter-followers-to-vote-for-a-republican-congress/ar-AA13PNNz

[iv] https://edition.cnn.com/interactive/2022/politics/exit-polls-2022-midterm-2018-shift/

[v] https://katehon.com/ru/article/kongress-ssha-i-religiya

[vi] https://www.breitbart.com/middle-east/2022/11/10/poll-jewish-american-vote-for-republicans-at-highest-rate-in-decades/

[vii] ЛИНК КЪМ YOUTUBE/watch?v=PGLOyxM-Qn“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/watch?v=PGLOyxM-Qn

[viii] https://www.paulcraigroberts.org/2022/11/09/another-stolen-election/

[ix] https://www.breitbart.com/politics/2022/11/10/trump-accuses-ron-desantis-of-disloyalty-in-sharp-rebuke/

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button