ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Дянков разби мечтите за еврозоната и заговори за оставка на Асен Василев

Не е удачен моментът министрите сега да ходят на посещение в САЩ, защото има протести. Мястото им в момента е пред камерите да обясняват какво е мястото на земеделието, какви субсидии се дават, дали се дават, колко се дават. 

Това коментира пред NOVA NEWS Симеон Дянков. 

Протестите днес бяха очаквани, тъй като селскостопанските производители в много европейски страни протестират.

Предполагам, че нашите министри отиват в САЩ на разговор по енергийни теми, посочи той.

Преди две седмици във Вашингтон на посещение беше военният министър Тагарев. Аз също бях там. Посещението му беше странно, защото по това време Конгресът не работи, вътрешният министър беше болен и един вид министрите отиват там почти като да докладват. Едно време се ходеше в Москва, а сега се ходи във Вашингтон за доклади, посочи той.

Министрите отиват там като индивидуално изпълнение, защото се надяват да си запазят местата при ротацията, допълни Дянков. 

Според мен трябва да има смяна на някои министри, защото е видно, че работа в някои министерства не се върши. Икономическият министър е добра тема не само заради това, че в седмица на протести трябва да е тук, но в икономиката има няколко назрели теми – военното производство например.

То трябва да върви напред не само, заради войната в Украйна, но и по принцип, има такава възможност, но този министър не се справя. Енергийният министър защо пътува в САЩ в този момент, какво е свършил – там бих се замислил за смяна. Транспортният министър според мен пък добре си върши работата, земеделският министър също работи, посочи той. 

Но вижда се кои правят нещо и кои не. Ни е няма да влезем в еврозоната през 2025 година, докладът няма да е добър за нас и тогава Асен Василев би трябвало да си подаде оставката, но той е и политически лидер и случаят му е по-специален.

 Той ще остане не заради това, че се справя като министър, а заради политиката. Министър Тагарев също трябва да си отиде. Там много се говори, но реално нищо не се прави. През 2022 г. изнасяхме повече военна продукция, отколкото сега, коментира той.

Така че смени трябва да има в кабинета на хора, които по една или друга причина не си вършат работата, категоричен е Дянков. 

Още новини

Back to top button