ОБЩЕСТВОУ Нас

Джо Байдън: Русия наруши безсрамно основополагащите принципи на Хартата на ООН

кадър БНТ 

Стъпката на Владимир Путин за частична мобилизация е поредната грешка в конфликта, прераснал в пълномащабна война. Тази ситуация само затвърждава подкрепата за Украйна и единството на съюзниците. Така определят ситуацията от европейските столици и от Ню Йорк, където тече годишната сесия на Общото събрание на ООН.

Вашингтон приема сериозно заплахата за използване на ядрено оръжие.

Съюзниците ще останат солидарни срещу руската агресия, каза американският президент в речта си пред Общото събрание на ООН, предава Стандарт.

„Русия наруши безсрамно основополагащите принципи на Хартата на ООН. В нея има ясна забрана към страните да завземат територии на съседи със сила. Тази война цели чисто и просто да премахне правото на Украйна да съществува като държава. Както и правото на украинците да съществуват като народ. Където и да сте, това не бива да смразява кръвта ви“, заяви Джо Байдън. 

НАТО ще запазят спокойствие и ще продължат да подкрепят Украйна, каза Йенс Столтенбер по повод поредната заплаха на Путин.

„Това е опасна и безразсъдна ядрена реторика. Тя не е нова, той е правил това много пъти. Той знае много добре, че не бива да се води ядрена война, тя не може да се спечели и би имала безпрецедентни последици за Русия. Затова НАТО увеличава военното си присъствие, особено в източната част на алианса“, коментира Столтенберг.

Още новини

Back to top button