ЗДРАВЕ

Едва ли предполагате, че когато хапвате туршия, с тялото ви става това

Настъпи сезонът на зимнината. Все повече хора слагат на трапезата си най-различни храни, които са затворени в буркани през есента. Учени от Ирландия обаче са решили да проведат изследване как се отразява на организма ни, консумацията на туршия.

Резултатите, които наблюдавали изследователите са изключително интересни и за тях едва ли предполагате.

Оказало се, че консумацията на ферментирали храни, като цяло, помага за справяне със стреса.

По принцип при стреса ни съветват да започнем да спортуваме, да отделим време за любимите си дейности или да се научим да медитираме. Но се оказва, че храната, която ядем, също влияе на настроението ни и може да се използва за борба със стреса. И така, последното проучване показа, че яденето на достатъчно ферментирали храни и фибри всеки ден само за четири седмици оказва положително въздействие върху възприеманите нива на стрес.

Това е още едно доказателство, че диетата може да има огромно влияние върху психичното ни здраве. Практически здравословното хранене може да намали риска от често срещани психични заболявания. Въпреки това, механизмите, които са в основата на влиянието на диетата върху психичното здраве, все още не са напълно изяснени.

По време на проучването част от доброволците, освен плодове и зеленчуци, са консумирали и две или три порции ферментирали храни като кисело зеле, кефир и комбуча. Контролната група е консумирала единствено общи диетични храни. Заключението на учените е, че ферментиралата храна позволява да се намалят нивата на стрес. В същото време качеството на съня се подобрява и при двете групи, въпреки че това подобрение е по-значимо при тези, консумиращи кефир и кисело зеле./Zdrave.to

Още новини

Back to top button