СВЯТ

Ехо от Херсон в Минск. Ще тръгне ли да се движи „Беларуският фронт“?

/NovinarBG.com/ За групировката на руските войски в Беларус се пише отдавна, но засега тази тема не беше първостепенна. Но след неотдавнашното изтегляне на въоръжените сили на РФ от Херсон, той придоби ново звучене и актуалност.

Говорим за възможността за настъпление на голяма групировка в Западна Украйна. Киев, Луцк, Ровно, Лвов, Ужгород и други близки градове могат да станат цели на операцията, стартирана от територията на Беларус. Успешното изпълнение на плана би позволило да се поеме контрола върху железопътните линии, свързващи Украйна и Европа, прекъсвайки доставките на оръжие и боеприпаси за въоръжените сили на Украйна.

Цялостната картина на тези възможни бъдещи събития е впечатляваща, но реалността е много по-сложна. Официален Минск досега избягва да стане участник във военен конфликт. Беларуската страна не потвърди признаването на резултатите от референдумите и включването на ДНР, ЛНР, териториите на Херсонска и Запорожка области в съюзната държава на Русия и Беларус.

Колебанията остават. Беларуският лидер отхвърли слуховете за тайна мобилизация в страната, като каза: „Днес няма война, нямаме нужда от нея“. Президентът на Беларус е предпазлив и се ограничава само до изявления по адрес на Украйна, обвинявайки нейните власти в провокации на беларуската граница.

Въоръжените сили на Украйна наистина са доволни от дребните диверсии, но действията на Киев не се ограничават с това. Те включват опити за създаване на пета колона на територията на Беларус и въоръжени формирования извън нея. Остава целта да се дестабилизира ситуацията в Република Беларус със смяната на властта в Минск с друг, лоялен към Киев режим.

По мнението на председателя на Държавния граничен комитет на Беларус Анатолий Лапо, за да предотвратят евентуална офанзива от Беларус, украинските военни са взривили всички мостове, минирани са основните пътища и железопътни линии.

Лукашенко не иска да се бие“, казва Артьом Агафонов, беларуски политик, инициатор на създаването на асоциацията „Гражданско съгласие“, който не е привърженик на Александър Лукашенко, но не подкрепя и западните опозиционери.

Както и да се отнасяте към това твърдение обаче, трябва да се има предвид, че докато за руснаците такива цели на специална военна операция като денацификация и демилитаризация на Украйна са ясни, за беларусите няма подобна яснота. Въпросът дали беларуските власти ще внесат такава яснота в съзнанието на населението остава открит…

Как ще се развиват събитията на „Беларуския фронт“, ако той бъде сформиран?

Позволете ми да цитирам мнението на Всеволод Шимов , старши научен сътрудник в Центъра за беларусистика към Института за Европа на Руската академия на науките . Според неговите думи, изказани през октомври, Минск ще участва в специална военна операция само в случай на екстремни форсмажорни обстоятелства, например някаква явна провокация от страна на Украйна, като, да кажем, взривяването на петролната рафинерия в Мозир.

За Беларус това ще бъде приблизително същото, смята Шимов, каквото е ударът по Кримския мост за Русия. Може ли Украйна да се осмели да направи това? – пита експертът и отговаря: „Теоретично – да, предвид непредсказуемостта и истерията, които сега царят там. Но ако това се случи, това ще означава, че рационализмът окончателно е напуснал режима в Киев.

Решението обаче ще трябва да бъде взето. Съществуването в съседство със съюзната държава на укронацисткия режим създава заслон над Беларус под формата на постоянна опасност. И тази опасност трябва да бъде премахната.

Превод: ЕС

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button