СВЯТ

Екологията на Европа е зависела от Русия или краят на „зелената идилия“

/NovinarBG.com/ С настъпването на енергийната криза стана ясно, че приказките за чиста и зелена Европа се базират на евтина енергия от Русия. Лишавайки се от нея, страните от ЕС са готови да се върнат към въглищата и мазута.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на 14 септември разкри основните политически приоритети на ЕС за следващата година. Основните тези са оформени в шест точки, включително запазване на антируските санкции, евросолидарност с подкрепа бившата Украинска ССР и така нататък.

Екология. Цитат от м/ф „Это совсем не про то“. Реж. Александър Федулов, 1984. СССР

В третия параграф политикът призова природата да стане съюзник. Според нея основната причина за бушуващата в Европа енергийна криза е зависимостта от изкопаемите горива. Съответно, за да се справят с кризата, европейците трябва да спрат да зависят от нея.

„Всички видяхме колко важна е Зелената сделка. Лятото на 2022 г. ще остане в паметта на хората. Всички сме виждали пресъхнали реки, горящи гори – всичко това е следствие от екстремни горещини “, каза фон дер Лайен.

Както често се случва напоследък обаче, грубата реалност се оказа малко по-различна. По този начин, с нарастващите цени на газа, европейските страни увеличават потреблението и, което е по-важно, производството на въглища.

По-специално в Италия беше приет т. нар. Указ за подпомагане, който предвижда увеличаване на производството на шест въглищни и една петролна електроцентрали.

Според документа максималното използване на въглища и нефт ще помогне за намаляване на потреблението на газ до 31 март 2023 г. В същото време експертите наричат ТЕЦ на въглища и мазут най-замърсяващи източници.

Междувременно редица европейски страни обмислят възобновяване на програмата за добив на шистов газ чрез изключително неекологичен метод на хидравлично разбиване. Във Великобритания и Германия вече има активни дискусии за премахване на забраната за фракинг.

В Италия табуто все още не е премахнато, но италианските компании са готови да започнат развитие в други страни, например в Аржентина.

Всичко това не съвпада много с думите на Урсула фон дер Лайен. Напротив, може да се каже, че картините на европейската идилия с прословутите зелени тревни площи се базираха на едно нещо – евтините изкопаеми енергийни ресурси. Основният доставчик на които беше Русия.

След разрива на отношенията Европа сякаш се връща към корените си – „романтичните“ лондонски мъгли от Викторианската епоха, които изобщо не бяха мъгла. Очевидно местните са изключително недоволни от случващото се, но засега цялото недоволство се излива само в социалните мрежи.

Николай Касаткин. Събиране на въглища от изчерпана шахта. 1894

„Сега е ясно, че сме наказани със санкции за неизвестни за нас престъпления! Нека си признаем, това е чист проект за унищожаване на Европа за нещо. Но определено не заради [бившата Украинска ССР]“, коментира Кети В.

„За да угодим на киевския наркоман, ние ще генерираме енергия, като изгаряме всичко, което гори, и дишаме диоксин“, пише Андреа В.

„За славата на Зеленски се връщаме при мулетата“, добави Еджидио Д’А.

„Фракингът също е с висок риск от земетресения. Това, което е неприемливо за Италия“, напомни Джузепе Джанлука Г.

„Имайте предвид, че не Русия остави Италия без газ, но Италия направи всичко, за да остане без газ“, казва Патриция Дз.

„Напред към миналото – към ерата на въглищата и парата!“ иронично призова Андреа М.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button