Микроблейдинг
Криминални Новини

Екстрадират българин, търсен за измами за 1,7 млн. евро в Германия

Пловдивският апелативен съд потвърди решението за екстрадиция в Германия на софиянец, измамил 40 немски граждани. Срещу него е издадена европейска заповед за арест причинените от него щети са на стойност 1 700 000 евро.

От април 2020 г. до юли 2021 г. мъжът работил в софийския колцентър на търговска платформа. Правейки неверни твърдения по телефон и електронна поща, служителите на фирмата подвеждали клиенти в няколко немски града да инвестират големи суми. Депозираните клиентски средства незабавно били разпределяни в сложна мрежа за пране на пари, разположена в цяла Европа. Властите в Германия твърдят, че българинът е ощетил 40 човека.

Мъжът е арестуван в Стара Загора, където Окръжният съд е решил той да бъде екстрадиран. От властите в Германия са получени писмени гаранции, че след изслушване на исканото лице, ако бъде признато за виновно, то ще бъде върнато в България за изтърпяване на наложеното наказание.

Съдът прие, че макар дейността да е частично осъществена на територията на страната ни, в Германия вече е образувано и се води наказателно производство за престъпления срещу немски граждани, които са довършени там. В заповедта изрично е посочено, че измамите са осъществявани посредством отдалечен достъп между извършителя и пострадалите, които са изключително и само граждани на Германия.

Спрямо Н.А. е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ до приключване процедурата му по предаване.

Още новини

Back to top button