Криминални Новини

Елена Удря: Румънските власти излъгаха българския съд

Румънските власти изпратиха отговор на искането на окръжния съд в Благоевград за условията в тамошните затвори. Това е по повод делото за екстрадация на бившата румънска министърка Елена Удря, която се издирва в европейска заповед за арест и бе арестувана на ГКПП „Кулата“.

Пред съда адвокатите й казаха, че условията в румънските затвори не отговарят на европейските стандарти – пренаселени са и са с лоши хигиенно-битови условия. В същото време в полученият вчера отговор от Румъния се твърди, че затворите им съответстват на стандартите на ЕС с минимум 4 кв. м на човек, баня, вода, тоалетна и други.

„Румъния си позволи да изпрати лъжлива информация към съда в България. Тя е санкционирана от Европа за лоши условия в затворите, които са такива и досега. Ако са изпратили лъжлива информация и дезинформират институциите в България, представете си какво ме чака в Румъния“, каза Удря и помоли съда да не я предава в родината й.

Адвокатът й Христо Ботев допълни, че при предишното й задържане в същия женски затвор в Румъния тя у получила заплаха за живота си и там няма нормални условия за престой, предава „24 часа“.

Съдът обаче реши да уважи европейската заповед за арест и да предаде Удря на Ръмъния, където да изтърпи наказание от 6 години затвор. Решението на благоевградския съд не е окончателно и адвокатите й ще го обжалват пред Софийския апелативен съд.

Още новини

Back to top button