Микроблейдинг
ПОЛИТИКАПОСЛЕДНИ

Енергийната комисия реши: Възстановява Иван Иванов начело на КЕВР

На извънредно заседание тази вечер парламентарната комисия по енергетика опита да разреши казуса с КЕВР. Членовете на комисията подкрепиха идеята за възстановяването на Иван Иванов начело на регулатора.

За по-малко от 20 минути и без дебат по същество членовете на комисията приеха проекторешението на ИТН с 10 гласа „за“, 0 „против“ и 8 „въздържал се“.

Вчера и по-рано днес ГЕРБ, ДПС и ИТН внесоха три различни проекторешения за възстановяването на Иванов начело на регулатора. По време на заседанието на комисията обаче ГЕРБ и ДПС оттеглиха предложенията си, защото версията на ИТН била правно издържана.

ГЕРБ, ДПС и ИТН опитват да върнат Иван Иванов начело на КЕВР

Както текстът на ИТН, така и оттеглените две версии се базират на Закона за енергетиката, според който предишният избран председател – Иван Иванов (2 април 2015 г.) изпълнява функциите си до избирането на нов председател на регулатора. Такъв, според решението на Конституционния съд от 21 юли, изобщо няма. В този смисъл Иванов може да продължи да изпълнява ролята си на председател.

Предложението на Ивайло Мирчев от ДБ за разглеждане на внесения днес проектозакон за изменение на Закона за енергетиката не успя да влезе и в дневния ред. То бе отхвърлено със 7 гласа „за“, 7 „против“ и 2 „въздържал се“. От ДБ преди няколко часа предложиха промяна в Закона за енергетиката, според която при липсата на председател (при предсрочно прекратяване на пълномощията му или когато не е избран) останалите членове на КЕВР определят представляващ комисията. Ива Митева от ИТН по време на заседанието на комисията заяви, че този проектозакон няма да реши проблема, а ще създаде нови.

Очаква се утре проекторешението да бъде гласувано в зала, а с това Иван Иванов да бъде възстановен като председател на регулатора.

Процедурата за избор на нов председател стартира

След като ДПС и ГЕРБ прокараха предложението за възстановяване на Иванов, депутатите от двете партии опитаха да бламират приемането на процедурни правила за избор на нов председател на КЕВР. Двете формации обявиха, че няма достатъчно време за избор на нов шеф на регулатора, липсва  мнозинство, което да избере нов председател и  това е краят на 47-НС. В крайна сметка предложението на Рамадан Аталай за отпадане на точката не бе прието. Заради това членовете на комисията от ДПС напуснаха заседанието.

След дълъг дебат все пак процедурните правила бяха приети с 8 гласа „за“, 3 „против“ и 2 „въздържал се“. Дали обаче ще бъде този парламент ще избере нов председател на КЕВР, ще реши президентът Радев. За да бъде избран нов шеф на КЕВР, ще са нужни няколко седмици – до 7 дни трябва да бъдат предложени кандидатурите, след това кандидатите следва да бъдат изслушани в комисия, а по-късно кандидатурите следва да се гласуват в зала. Ако депутатите забързат процедурата все пак може да има нов председател на КЕВР до средата на август. Дали това ще се случи – решението ще бъде взето на „Дондуков 2“. Според Конституцията президентът няма срок, в който трябва да разпусне парламента при неизпълнение на третия проучвателен мандат. В този смисъл, ако Радев реши да забави процедурата, то ще има и нов човек начело на КЕВР. Това обаче ще изтегли предсрочните парламентарни избори за средата на октомври.

Как започна всичко?

Миналият четвъртък КС определи избирането на Станислав Тодоров за противоконституционно, а решението на НС за избора му – за нищожно. Няколко часа по-късно Тодоров обяви, че КЕВР спира работа. Той призова незабавно да започне процедурата за избор на нов председател. На следващия ден председателят на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски от ПП пресметна, че за процедурата ще са нужни поне 2-3 седмици. Няколко часа по-късно лидерът на левицата Корнелия Нинова изрази готовност да държи третия мандат поне до 15 август, за да може до 12 да бъде избран нов председател на регулатора.

КЕВР призова депутатите спешно да ѝ изберат нов председател

ГЕРБ и ДПС не се съгласиха с тази идея и настояха връщането на мандата да не се бави и президентът да насрочи избори. Днес БСП окончателно реши, че утре ще върне мандата. Това означава че 47-НС има само няколко дни да реши казуса с КЕВР, който може да отприщи поредната криза, особено на фона на необходимите решения за цените на газа.

Още новини

Back to top button