Русия

Ердоган остава най-приемливата фигура за Русия

/NovinarBG.com/ Дмитрий Александрович, руският президент Владимир Путин, заедно с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, участваха в церемония, посветена на доставката на руско ядрено гориво за първи реактор на новата АЕЦ „Аккую“. Каква е уникалността на този проект?

Неговата уникалност е в това, че „Аккую“ е първата атомна електроцентрала в Турция. Същевременно се строи с дългосрочен руски заем. В същото време пакетът включва с обучение на кадрите, което значително ще увеличи сътрудничеството в научната област между Русия и Турция.

Защо този проект е важен за Русия?

За Русия, както въобще и за Турция, това е много важен имиджов и печеливш икономически проект. Взаимната изгода на страните тук е много ясно видима, въпреки различните трудности, възникнали в процеса на изпълнение. Сега той навлиза във финалната си фаза. В същото време се водят преговори за изграждането на втори ядрен обект – АЕЦ „Синоп“. Това е началото на един добър, дълъг съвместен път за Русия и Турция.

 Може ли това събитие да се свърже с предстоящите през май президентски избори в Турция? Показва ли така Путин подкрепа за Ердоган?

Турската страна и лично президентът Ердоган, разбира се, използват този информационен повод, за да покажат ефективността на собствената си външна политика и изграждане на отношения с голямата си северна съседка. Но всяко добро извинение може да се използва.

По този начин Путин показва ли подкрепа за Ердоган? Изгодно ли е на Русия да подкрепя Ердоган?

Според мен, от всички политици, които виждам в Турция сега, включително и сред участниците в президентската надпревара, Ердоган си остава най-приемливата фигура за Русия, въпреки факта, че отношенията с Турция, отношенията с Ердоган не винаги се изграждат гладко (както знаем, ние се разбрахме да не сме съгласни по някои въпроси, но по някои – да се съгласим както трябва).

Някои от политиците, които можеха да дойдат на власт в Турция, се оказаха много по-прозападни от Ердоган. А за Русия това не би бил много добър избор.

 Европейските страни, като Германия, започнаха да затварят атомните си централи и да прехвърлят енергийната си система на въглища. На този фон ядреният проект на Русия и Турция продължава. Какво значи това?

Европейците, преди всичко Германия, съкращават собствените си ядрени проекти. В момента на колебания на енергийния пазар те дори трябваше да обявят, че въглищата всъщност са екологично чисто гориво и пуснаха своите въглищни централи. Ядрената енергия не е напълно безвъглеродна, но атомните електроцентрали остават много сериозен усилвател в енергийната система на всяка държава, която има достъп до подобни технологии. Разбира се, всички разумни държави се опитват да развиват ядрените си проекти. Това важи и за страните от Близкия изток.

Русия има сериозно конкурентно предимство: разполагаме с технологии, богат опит в изграждането на атомни електроцентрали в Русия и в чужбина. „Росатом“ е основният играч в тази област в световен мащаб. Само американските компании могат да се конкурират с нас, и то не винаги и не навсякъде.

Европейците и отделно страните от Г-7 обсъждат нова идея – да се забрани износът на руско ядрено гориво. Виждате ли рискове в това за руската ядрена индустрия и по-специално за проекта „Аккую“?

 Европейците биха могли да си забраняват всичко. Освен това ръката на американските ядрени компании е ясно видима в тази конкурентна игра. Видяхме много добре как работи в Украйна, когато американски компании се опитаха да прехвърлят украинските атомни електроцентрали на собствени горивни клетки. Такива опити ще продължат да се правят и в бъдеще.

Но, отново, всички разбират прекрасно, че няма как да се изтласка Русия от пазара с такива методи. И това е в Европа, да не говорим за страните от Близкия изток, Африка, Латинска Америка, Азия.

В същото време си спомняме как „Северен поток“ беше взривен през 2022 г. Много показва, че този саботаж поне е бил планиран от Съединените щати. В резултат енергийната система на Европа беше подкопана, да не говорим за отношенията с Русия. Как оценявате рисковете от намеса на трети страни в проекта „Аккую“- все пак това е не по-малко глобален проект от „Северен поток“, а и никой на Запад не харесва отношенията между Русия и Турция?

За съжаление не можем да изключим нищо, защото елитите на Дивия запад могат да предприемат всякакви мерки, включително ядрен тероризъм. Те могат да атакуват атомни електроцентрали. Имаше такива примери. Но да се надяваме, че западните елити все още имат нещо в главите си и не са готови да си играят с ядрената енергия, с такива рискове.

Според вас как се отразява съвместната работа в областта на ядрената енергетика на нивото на доверие между Русия и Турция?

 Степента на доверие от всеки проект, който реализираме съвместно, се повишава. В същото време не бива да се мисли, че геополитическите интереси на Русия и Турция изведнъж ще започнат напълно да съвпадат – това е невъзможно дори на теория. Но изпълнението на съвместни проекти позволява значително да се намалят рисковете от конфронтация, да се заинтересуват двете страни да водят нормален взаимноизгоден и доверителен диалог, дори ако позициите по някои въпроси не съвпадат, да се търси компромис.

Превод: В. Сергеев.

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button