Русия

ЕС рискува да погребе световната диамантена столица

/NovinarBG.com/ Европейският съюз измисли друг начин за затягане на санкциите срещу Русия. Говорим за забрана на руските диаманти. За Русия Белгия беше основният купувач на нейните диаманти, но за световната диамантена столица – Антверпен – руските диаманти са изключително ценни. Кой ще загуби повече от новите ограничения?

ЕС планира да ограничи търговията с руски диаманти. Това каза преди срещата на Г-7 председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Според него руските диаманти не са вечни, затова подобни санкции са необходими и оправдани, съобщава “Блумбърг”.

Забраната изисква одобрението на всички членки на ЕС. Миналата година, когато САЩ наложиха подобни санкции, имаше опасения, че Белгия, която има силна диамантена индустрия, ще се противопостави на такива санкции. Сега обаче западната агенция уверява, че Белгия е готова да се присъедини към ограниченията, ако те бъдат одобрени не само от ЕС, но и от всички страни от Г-7.

За разбиране: белгийският Антверпен е наричан световната диамантена столица. И това не е изненадващо, защото градът търгува с диаманти от XV век. Около 80% от необработените диаманти в света минават през борсите в града. Около 1700 компании и 4500 търговци купуват и продават диаманти в този град.

На практика досега само Великобритания е въвела такива санкции, но не целият ЕС. А САЩ отказаха да купуват руски диаманти още миналата година. ЕС обаче готви нов пакет от санкции и там може да има всичко.

Как вече наложените от САЩ санкции се отразиха на “Алроса”, най-големият производител на диаманти в Русия? И какви последствия могат да се очакват, ако ЕС реши да приеме подобни ограничения?

“Алроса” спря да публикува статистика миналата година, но очевидно санкциите на САЩ не са имали критично въздействие върху компанията.

„Разбира се, тези санкции не нанесоха силен удар върху руската диамантена индустрия и още повече върху руската икономика. Всъщност САЩ никога не са били важен пазар за продажби на руски диаманти, те винаги са продавали максимум 0,2-0,3% от общия износ на руски необработени и шлифовани диаманти. Последните за “Алроса” винаги са били много малък експортен артикул – около 5-6% ”, казва Наталия Милчакова, водещ анализатор на “Фрийдъм Финанс”.

Всичко, което се изискваше от “Алроса”, беше да пренасочи тази много малка част от износа си от САЩ към други пазари. Милчакова предполага, че компанията е успяла да „прикачи“ диамантите, предназначени за САЩ, към Китай, Индия и Турция. Има огромно търсене на диаманти. Най-интересното е, че след обработка на руски диамант, той се превръща в диамант с вече не руски произход. И никакви американски санкции не важат за такъв диамант. Американският комитет за надзор на бижутерската индустрия официално изясни миналата пролет, че руските диаманти, шлифовани в други страни, могат да се изнасят в Съединените щати без ограничения. Най-вероятно ЕС и страните от Г-7 също ще запазят такава вратичка, ако решат да забранят руските диаманти.

„Най-голямото дразнене на тези санкции е, че много световноизвестни бижутерски компании са регистрирани в САЩ или страните от Г-7, които също възнамеряват да наложат ограничителни мерки на руската диамантена индустрия. Отказът на дъщерни дружества на транснационални бижутерски корпорации да купуват руски диаманти може да намали продажбите на диаманти от Русия, включително в приятелски страни. Но по правило търговците на дребно не купуват необработени диаманти, а само полирани диаманти, които винаги са били незначителен артикул за продажба на “Алроса“, казва Милчакова.

Експертите не очакват сериозни последици за руската диамантена индустрия, дори ако ограниченията бъдат приети от Европейския съюз. Тук ударът върху Белгия и Антверпен може да бъде много по-сериозен.

„Все още не виждаме никакви рискове за “Алроса” от въвеждането на нови ограничения, тъй като ЕС/Г-7 не са ключови пазари за продажби за компанията. В същото време ниската прозрачност на пазара на диаманти усложнява процеса на проследяване на руските камъни“, казват анализатори от “Мир Инвестиции”.

Междувременно Белгия беше и си остава най-големият пазар за руски диаманти. Според данни от 2021 г. (няма скорошни доклади) Белгия е закупила повече от 28 милиона карата руски диаманти на стойност 1,9 милиарда долара. На второ място след Белгия са ОАЕ, които закупиха 13,3 милиона карата руски диаманти на стойност 1,2 милиарда долара. На трето място остана Индия – тя купи 5,1 милиона карата за 885 милиона долара. ОАЕ и Индия са далеч зад Белгия.

Европейската държава донесе на “Алроса” значителен дял в приходите – цели 36%. Докато ОАЕ и Индия бяха по-малко от 20% отделно, но общо те дадоха на руската компания около 40% от приходите.

„Засега говорим за забрана за внос на диаманти във Великобритания. Но дори ако ЕС напълно затвори своя пазар за руски диаманти, Русия ще може да пренасочи потоците към Индия и ОАЕ. Последният от своя страна почти сигурно ще се превърне в „уплътнение“ за белгийските офиси. Така че вероятно ще бъде възможно да се мине дори без отстъпка от диамантите“, смята Фьодор Сидоров, основател на Школата за практическо инвестиране.

Затова подобни санкции ще ударят Антверпен в много по-голяма степен, отколкото Русия, смята той. „Белгия, разбира се, наскоро разшири кръга от доставчици – Канада, Австралия и ОАЕ, които сами внасят руски диаманти. Като качество и съотношение цена-качество обаче на пазара няма аналози на нашите камъни“, заключава експертът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button