СВЯТ

ЕС удължава наказанието срещу Русия

С още шест месеца се удължават санкциите на Европейския съюз (ЕС) към Русия – до 31 януари 2022 г., заради Украйна. Съюзът преценява, че споразуменията от Минск не са спазени и с призовава Русия да поеме изцяло своята отговорност в това отношение.

Икономическите санкции бяха въведени за първи път на 31 юли 2014 г. и разширени два месеца по-късно, а през март 2015 г. Европейският съвет реши ограниченията да се запазят до изпълнение на споразуменията.

Санкциите ограничават достъпа до капиталовите пазари на ЕС за някои руски банки и дружества, и забраняват осигуряването на финансова помощ и посредничество към руските финансови институции. Забранява се внос, износ или транзит на всички свързани с отбраната изделия и на стоки с двойна употреба или за крайни руски военни потребители. Санкциите допълнително ограничават достъпа на Русия до технологии от областта на енергетиката, като добива и проучването на нефтени находища.


ЕС е въвел и санкции за незаконното присъединяване на Крим и град Севастопол към Русия, и за умишленото дестабилизиране на Украйна. Това включва дипломатически мерки, запор на имущество и забрана за пътуване, се посочва в съобщението.

Поставете оценка:

2.1

Оценка 2.1 от 11 гласа.

Факти.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button