ПОЛЕЗНИ

Ето какво ще се случи с теб, ако намалиш приема на сол до 1 чаена лъжица на ден!

Елиминирането на една чаена лъжичка сол от вашата диета всеки ден може да помогне за понижаване на максималните показания на кръвното ви налягане по същия начин, както обикновеното лекарство за високо кръвно налягане. До това заключение са стигнали изследователи от Медицинския факултет Фейбърг към Северозападния университет (Чикаго).

Една чаена лъжичка сол съдържа 2300 милиграма натрий – това е максималната дневна доза за хора над 14-годишна възраст, както е предвидено в последните хранителни препоръки на СЗО , които се спазват и от националните диетични асоциации в различни страни. Американската сърдечна асоциация обаче препоръчва ограничаване на количеството натрий до максимум 1500 милиграма на ден.

Advertisement

Но това изисква мащабни усилия – в крайна сметка всички промишлени храни съдържат твърде много сол.

„Това е първото проучване, което показва, че хората, които вече приемат лекарства за хипертония, могат да понижат още повече кръвното си налягане, като ограничат приема на натрий“, каза съавторът на изследването Норина Алън, професор по превантивна медицина, цитирана от CNN.

„И, независимо от употребата на лекарства, открихме, че 70% до 75% от хората могат да понижат кръвното си налягане, ако намалят натрия в диетата си“, казва професор Алън.

Един от начините да премахнете една чаена лъжичка сол от диетата си е да четете етикетите, тъй като много приготвени храни имат добавена сол.

В проучването, публикувано в JAMA, 213 доброволци на възраст от 50 до 75 години са разделени на две групи и са сложени на диета с високо или ниско съдържание на натрий. След като спазвали тази диета в продължение на седем дни, всеки човек преминал към алтернативна диета.

Около 25% от участниците са имали нормално кръвно налягане, а други 25% са имали нелекувана хипертония (което означава, че не са приемали никакви лекарства). При други 20% кръвното налягане е било под контрол на лекарството, докато при 30% кръвното налягане се е повишило дори при лечение.

Първата група получавала излишък от сол чрез добавяне на два пакета бульон, всеки съдържащ 1100 милиграма натрий, към обичайната им диета.

Групата, която била на диета с ниско съдържание на сол, получила храни, подбрани от диетолози, за да консумира не повече от 500 милиграма сол на ден, което е значително по-малко от обичайната им диета.

Спадането на кръвното налягане по време на диета с ниско съдържание на натрий е бързо и драматично, според проучването.

„В сравнение с обичайната им диета, хората понижиха кръвното си налягане с около 6 милиметра по живачен стълб, приблизително същия ефект, който виждате при антихипертензивните лекарства от първа линия“, каза Норина Алън. „Освен това, това намаление настъпи доста бързо и беше постоянно.“ за хора с нормално или леко високо кръвно налягане и такива, които вече приемат лекарства.“

В същото време учените не са наблюдавали значителни странични ефекти, с изключение на психологическия дискомфорт.

Възможността високото кръвно налягане да се доближи до нормалното без медикаменти е примамлива задача, тъй като антихипертензивните лекарства могат да имат много странични ефекти, причинявайки кашлица, запек или диария, замаяност, слабост и чувство на липса на енергия, главоболие, наддаване или загуба на тегло и проблеми с ерекцията.

Призната от кардиолози и диетолози по целия свят, диетата DASH е специално разработена за борба с хипертонията и се основава на намаляване на приема на сол. DASH се основава на прост принцип: яжте повече зеленчуци, плодове и нискомаслени млечни продукти; ограничете приема на храни с високо съдържание на наситени мазнини; и ограничете приема на натрий до 2300 милиграма на ден (т.е. една чаена лъжичка сол, включително добавената в преработените храни).

Независимо кой хранителен план е избран, тези, които искат да намалят приема на сол, е по-добре да приготвят храната си у дома, казва професор Фрийман.

Още новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button