ЗДРАВЕПОЛЕЗНИ

Eто кои неща от нашия гардероб са вредни и дори опасни за здравето ни – не трябва да се носят всеки ден:

Малко хора се замислят, че някои любими елементи от гардероба не трябва да се носят всеки ден, защото могат да причинят здравословни проблеми.

Според изчисленията на учените хората са започнали да носят дрехи преди около 70 хиляди години, когато е трябвало да се преместят на студени места. Въпреки че самите дрехи не са запазени, учените смятат, че това са дебели животински кожи. С времето нещата се усложниха, добавиха се различни аксесоари. Въпреки това лекарите твърдят, че някои елементи от гардероба могат да бъдат опасни за здравето, ако се носят всеки ден.

Advertisement

Вратовръзките причиняват главоболия
Вратовръзката отдавна се смята за символ на професионализъм и елегантност. Дори в древен Египет някои хора носели парче плат на раменете си, за да покажат високия си статус. Учените смятат, че това също са били своеобразни „връзки“.

В съвременния свят най-популярни са вратовръзките, които могат да бъдат вързани независимо по цели 85 начина.
Заслужава обаче да се отбележи, че вратовръзката силно компресира врата, което предотвратява притока на кислород и кръв към мозъка, което води до повишаване на налягането и главоболие. Поради високо кръвно налягане, човек може дори да развие глаукома с течение на времето, очно заболяване, което причинява увреждане на ретината и зрителния нерв.

Високите токчета влияят негативно на ставите и гърба
Високите токчета за жените имат същия ефект като вратовръзката за мъжете. Те дават на жената самочувствие, идеално допълват образа. Въпреки това, ако носите такива обувки всеки ден или дори през ден, болката се появява в краката, стъпалата и гърба. И това не е изненадващо, защото тялото ви трябва да положи много усилия, за да поддържа баланс.
Смята се , че някои жени могат дори да променят формата на краката си поради редовното носене на високи токчета.

Тесните дънки причиняват заболявания на пикочно-половата система
Някои хора обичат да носят тесни дънки, за да покажат стройната си фигура. Трябва обаче да откажете да носите редовно такива дрехи. Той силно притиска тялото, което причинява сериозни здравословни проблеми.

На първо място, тесните дънки пречат на кръвообращението в областта на таза. Поради това при жените могат да се появят болезнени усещания в гениталната област, а при мъжете дори се развива импотентност. Също така всяко тесно облекло има отрицателен ефект върху пикочно-половата система. Всичко това, защото пречи на свободното движение на кръвта, причинявайки увреждане на нервите и мускулите.

Тесните дънки допълнително ограничават движенията ви, което увеличава натоварването на тялото. Поради това с течение на времето се появяват болезнени усещания в краката и други части на тялото. И ако една жена носи тесни дънки с високи токчета, тогава това е двоен удар за здравето.

Раниците и чантите изкривяват гръбнака
Въпреки че това са аксесоари, а не дрехи, няма да е излишно да напомним, че те също имат негативен ефект върху тялото ни. Някои хора се опитват да носят тежки чанти или раници със себе си почти всеки ден. Но трябва да сте по-внимателни с това.

Тежките чанти са преди всичко опасни, защото изкривяват гръбначния стълб, когато се носят на едно рамо. А презрамките на чантите и раниците притискат нервите и мускулите на врата, което води до развитие на артрит (възпаление на ставите).

Ако сте изправени пред избор – тежка чанта или раница, по-добре изберете втория вариант. Раниците разпределят товара по-равномерно. Те обаче не трябва да са много тежки. Също така имайте предвид, че горната част на раницата не трябва да е на нивото на врата, а долната част не трябва да е под кръста. Опасно е за здравето

Още новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button