Микроблейдинг
ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Ето колко милиона евро България е дала на Украйна заради войната

Министърът на външните работи Николай Милков участва във виртуална среща на министрите на външните работи от координационния формат Г-7 , посветена на подкрепата за енергийния сектор в Украйна.

Срещата бе по покана от Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Съпредседателстващ събитието бе Йошимаса Хаяши, министър на външните работи на Япония, която в момента е страна – председател на Г-7. В срещата, освен страните от Г-7, участие взеха партньорски държави от Европа и международни организации.

 

Министрите дискутираха възможностите за ускоряване на доставките на високоволтови трансформатори за следващия зимен сезон, както и начините за подпомагане на средносрочното и дългосрочно възстановяване на енергийния сектор, включително ангажиране и на частния сектор.

В своето изказване министър Милков отправи поздравления към украинския си колега Дмитро Кулеба и към Украйна за смелата и храбра съпротива и определи срещата на Г-7 във формат външни министри като навременна и актуална.

„Към момента България е предоставила помощ на Украйна в размер на над 240 милиона евро.

В допълнение сме отпуснали спешна финансова помощ като целеви вноски към Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси и Службата на Върховния комисариат на ООН за бежанците, за да помогнем за справяне с най-неотложните нужди на украинското население, облекчавайки ситуацията в енергийната сфера“, заяви българският външен министър.

Той посочи, че страната е осигурила стотици генератори през зимните месеци, включително от частни дарения и в резултат на инициативи, а МВнР е дало 200 000 евро, предназначени за закупуване на LED осветителни тела, за да се облекчи натоварването на украинската електрическа мрежа и да се намалят разходите на електроенергия.

Също така – като член на Управителния съвет на Агенцията за атомна енергия България ще допринесе за усилията за създаване на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ, пише „Фокус“.

„Приветстваме всички усилия за координиране, събиране и насочване на такава помощ. България остава ангажирана с единния отговор на ЕС и НАТО на руската военна агресия и дестабилизиращо поведение на Русия“, заяви министър Милков.

Още новини

Back to top button