СВЯТ

Euronews: Кариерата на Борисов приключи

Кариерата на Бойко Борисов на върха на българската политика почти несъмнено е приключила. Така Euronews („Евронюз”) коментира проведените парламентарни избори в България.

Агенцията припомня, в неделя българите са гласували за втори път за парламент само в рамките на три месеца, защото при първия не бе сформиран кабинет. Euronews посочва, че избирателната активност е била ниска, защото българите вече изпитват апатия и дори антипатия към вота.

„Смятам, че Борисов вече не е важен”, каза за агенцията Весела Чернева, заместник-директор на Европейския съвет за външна политика. По думите ѝ никой няма да пожелае да влезе в кабинет с Борисов. Euronews припомня, че Борисов, който е на власт от 2009 г., е обвиняван в облагодетелстване на олигарси и фирми, близки до неговата партия ГЕРБ. Euronews посочва също, че парламентарните избори в България се проведоха малко повече от месец, след като Държавният департамент на САЩ наложи санкции на трима видни български граждани по обвинения в корупция – Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.


Основните задачи за новото правителство ще бъдат укрепването на независимостта на съдебната власт, защитата на прокуратурата от политическа намеса, и подобряване на икономиката. По данни на ЦИК при обработени 98,92% протоколи на първо място след проведените избори е партия „Има такъв народ” с 23.91%, следвана от ГЕРБ с 23.69%. Трета политическа сила е БСП с 13.51%, следвана от „Демократична България“ с 12.56%.

Поставете оценка:

5

Оценка 5 от 5 гласа.

Факти.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button