ПОСЛЕДНИСВЯТ

Европа може да остане без газ в пика на отоплителния сезон

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Такава опасност съществува, ако доставките на газ по „Северен поток“ спрат напълно

Газът отчете най-голям ръст на цените през изминалата седмица откакто Русия нахлу в Украйна. Газовите фючърси поскъпнаха с 50%.

Повишените цени отразяват съкращенията в доставките на синьо гориво от Русия до редица европейски държави.

Потоците през „Северен поток“ са намалели с около 60%, което доведе до обтягане на отношенията между Брюксел и Москва. Берлин определи хода като политически обоснован и целящ да наруши баланса на пазарите, докато Кремъл настоя, че ограничението в доставките не е умишлено.

За да компенсира недостига на газ и в същото време да запълни газохранилищата си, регионът увеличи вноса на втечнен природен газ.

Има ли риск да останем без газ насред зима? 

Такава опасност съществува, в случай че доставките на газ по „Северен поток“ спрат напълно.

Европа има за цел да запълни хранилищата си на 80% до 1 ноември. При пълно спиране на доставките на „синьо гориво“, те ще бъдат запълнени на 59%, ако обаче тръбопроводът се върне към нормални обеми на доставка, тогава е възможно хранилищата да се запълнят.

Данните показват, че газохранилищата на Стария континент са със запълнен обем от 52% към 16 юни, като нивата варират за отделните страни.  Полша е лидер с 96%, а на дъното е Швеция с 10%.

Дори и при най-лошия сценарий ще бъде внесен повече LNG.  Регионът разполага с малко алтернативи на руските доставки, особено през ключовите зимни месеци. Има малък свободен капацитет от Норвегия и Нидерландия, а доставките на втечнен природен газ (LNG) се очаква да се затегнат.

Ходът на Русия накара цените да се изстрелят нагоре и допълнително увеличи натиска върху икономиката на региона, което може да се окаже изпитание както за отношенията между Брюксел и Москва, така и за европейската солидарност.

Коментари

Коментара

loading…

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Още новини

Back to top button