Русия

Европа се сблъска с петролна аномалия

/NovinarBG.com/ За първи път от повече от тридесет години мазутът в Европа стана по-скъп от суровия петрол “Брент”. Подобна аномалия не е имало от 1990 г. Цената на дизеловото гориво и бензина също се повишава. Тези процеси може да доведат до ново покачване на инфлацията, когато вече няма възможности за борба с нея, което неминуемо доближава истинска рецесия. Защо Европа, отървавайки се от Русия, търпи такива трудности?

Европа продължава да се сблъсква с енергийни проблеми. Растат цените не само на газа, но и на петролните продукти. Според “Аргус” мазутът започва да се търгува с премия спрямо “Брент” в северозападна Европа. Това не се е случвало повече от тридесет години, от 1990 г. насам. Премията е 2,14 долара за барел. Относителните цени на бензина и дизела също са доста над сезонните норми, според “Блумбърг”.

За ЕС, който се бори с ускоряване на инфлацията, това е лоша новина. Тъй като скъпите мазут и газ, които се използват за отопление, както и бензинът и дизеловото гориво, които се използват от автомобили и кораби, ще доведат не само до увеличаване на разходите за жилищни и комунални услуги, но и до увеличаване на транспорта разходи, цялата логистика ще продължи да води до нов кръг от увеличаване на цената на крайните стоки и услуги. Това ще принуди ЕЦБ да продължи да повишава лихвата и да лиши икономиката от евтини пари. А това е опасно за европейската икономика, тъй като тя вече се оказа на прага на криза. Германия бележи отрицателен растеж. Цялата европейска икономика може и да не издържи следващото менгеме. Шансовете да изпадне в рецесия с всеки кръг от нарастващи цени на енергията само се увеличават.

„Истории с такива аномалии, когато петролът с високо съдържание на сяра, например битум, е по-скъп от лекия петрол, всъщност се случват в периоди от последните пет години. Още през 2019 г., тоест преди пандемията, руският “Урал” често се продаваше с надценка спрямо “Брент”. Това се случи поради търсенето на такива видове петрол – кисел и тежък. Сега вероятно се случи същата история “, казва Игор Юшков, експерт във Финансовия университет към правителството на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

Защо тежките сортове петрол станаха дефицит по целия свят? Причината е банална – въпросът е в санкционната политика. „Иран, Венецуела и Русия произвеждаха много такъв тежък петрол, битум и мазут и постепенно всички те попаднаха под санкции“, обяснява Юшков.

„Русия доставяше много мазут, битум и дизелово гориво на северозападна Европа. Доставките отиваха до пристанището на Ротердам, след което се разпръснаха из целия северозапад. А сега това е забранено със санкции. Отчасти европейците се адаптираха към ограниченията, наложени от европейските власти, и започнаха да получават тежък петрол за преработка от Близкия изток, а ние отидохме в Индия. Но европейците не решиха всички проблеми с петролните продукти. С дизеловото гориво проблемите са повече или по-малко решени, тъй като това е по-универсален продукт, който много активно произвеждат. Същата Индия произвежда дизелово гориво от руски петрол и след това го продава в Европа. Що се отнася до другите петролни продукти, ситуацията в Европа е по-сложна. Поради това имаше увеличение на цените, включително и на мазута“, обяснява експертът.

Друг важен момент е, че мазутът се използва в котелни за отопление на жилищни помещения и производство на топла вода или пара. С други думи мазутът е заместител на газа за отопление.

„Това може да е опит за избягване на скъпия газ, тъй като мазутът може да се използва в ТЕЦ. Преди се смяташе, че изгарянето на течно гориво е ужасно скъпо. Сега обаче времената са други. Когато имаш супер скъп газ, отоплението с мазут става много важно“, обяснява експертът.

А цените на газа в Европа рязко скочиха в началото на август, въпреки че отоплителният сезон е още далеч. Те добавиха над 30% на 9 август и вече се търгуват над 460 долара за хиляда кубични метра. Въпреки че изглеждаше, че подземните газови хранилища в Европа са пълни и търсенето на газ през лятото трябва да е ниско. Но времето се превръща във фактор – горещо и безветрено. Това незабавно рязко намалява производството на електроенергия във вятърните паркове, което моментално повишава търсенето на генериране на енергия от газ.

Освен това мазутът се използва като гориво в корабоплаването. И тук се получи необичайна ситуация. Бяха въведени нови правила за световно корабоплаване, според които разрешеното ниво на сяра в мазута беше намалено от 3,5% на 0,5%. Имаше надежда, че новите правила ще принудят собствениците на кораби да се откажат от мазута с високо съдържание на сяра. Това обаче не се случи: корабите все още са пълни с мазут. Просто корабособствениците са сложили на борда си акубери, които почистват мазута с високо съдържание на сяра и продължават да си карат спокойно на „мръсно“ гориво. „Новите ограничения все още не са довели до пълното изтегляне на морския транспорт от мазут към други видове гориво. Да, има все повече кораби, работещи с втечнен природен газ, но те все още не са изместили останалите кораби от пазара“, казва Юшков.

И накрая, друг фактор, който създава недостиг на мазут в Европа, е високото сезонно търсене на мазут в Близкия изток, тъй като се използва за производство на електроенергия. През летния период търсенето на електроенергия там се увеличава драстично заради жегите и сезона на климатиците. Между другото, Саудитска Арабия започна активно да купува мазут от руски компании. През юни той купи десет пъти повече руски мазут, отколкото година по-рано (193 000 барела на месец, според “Кеплер”). За саудитците е изгодно да горят руски мазут вместо собствено гориво. Това им позволява да изнасят повече собствен петрол и да печелят петродолари.

Любопитно е, че докато ЕС бере плодовете на санкционната си политика срещу Русия под формата на нов кръг от инфлация, която заплашва да тласне не само Германия, но и цялата еврозона в рецесия, Русия не само успя да пренасочи потоците свой петрол и петролни продукти, но също започна да печели повече.

Приходите от петрол и газ спаднаха рязко през първата половина на годината, но миналия месец приходите от износ на петрол на Русия достигнаха най-високото си ниво от ноември, тъй като цените на руския петрол надхвърлиха тавана, определен от страните от Г-7, съобщи Международната агенция по енергетика. Тоест през юли Русия продаде петрола си, транспортиран по море, за повече от 60 долара за барел, над тавана на санкциите. МАЕ уверява, че среднопретеглената цена на руския петрол, изнасян по море, се е повишила с 8,84 долара за барел до 64,41 долара за барел. Това означава, че приходите в бюджета ще започнат да растат. Освен това това предполага, че Русия е сформирала свой собствен лоялен флот, готов да транспортира руски петрол, без да се съобразяват със западните санкции.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button