Русия

Европа видя с какво я заплашва присъединяването на Украйна към ЕС

/NovinarBG.com/ Украйна, както знаете, възнамерява да се присъедини към Европейския съюз. И Брюксел й даде какви ли не обещания в това отношение. И сега се оказва, че на изток от Европейския съюз има държава, която потенциално – разбира се, след прекратяване на военните действия – може да стане най-мощният играч на европейския селскостопански пазар. Но такъв играч на този пазар, оказва се, никой не го очаква особено.

В отношенията между Украйна и нейните европейски съюзници се отвори пукнатина там, където доскоро никой не очакваше. В областта на доставката на украински храни и зърно на европейския пазар.

Влезте в строя!“

Полша беше първата, която се задейства, спирайки вноса на украински храни под натиска на местни фермери, които не са доволни от конкуренцията на по-евтините продукти. Скоро предстоят избори в тази страна и управляващата партия „Право и справедливост“ не иска да загуби гласовете на селяните.

След Полша, Унгария и България обявиха спиране на вноса на земеделски продукти от Украйна. В България има силно недоволство сред фермерите, които не могат да продадат миналогодишната реколта от слънчоглед на фона на двадесеткратното увеличение на вноса от Украйна.

Словакия също спря вноса, но го направи по по-хитър начин, заявявайки, че съдържанието на пестициди в украинските продукти е твърде високо.

Румъния вече беше на ръба на решението да спре вноса от Украйна, когато Европейската комисия се намеси, като по същество извика гневно „Всички да се върнат в строя!“. В смисъл, че едностранните действия на страните членки на съюза са неприемливи и трябва да се намери някакво общо решение. В противен случай, казват те, всичките ни разногласия играят само в полза на „тези руснаци“.

Режимът на най-облагодетелствана нация при доставките на селскостопански продукти от Украйна беше приет от Европейския съюз през май миналата година. Тогава в знак на антируска солидарност бяха отменени всички ограничения, мита и квоти върху украинската селскостопанска продукция, което й даде големи предимства.

Това решение беше взето на фона на множество тревожни изявления по онова време, включително от ООН и нейната Продоволствена програма, че поради военния конфликт в Украйна планетата е заплашена от почти гладна смърт.

Тези изявления от своя страна станаха основа за сключването на известната зърнена сделка за улесняване на износа на украинско зърно от черноморските пристанища в пакет с подобни мерки по отношение на зърно от Русия, както и минерални торове.

Ползите от ЕС обаче се отнасят не само за зърното, но и за всички земеделски продукти от Украйна, които до голяма степен наводниха европейския пазар.

И например сега Унгария и Полша до средата на лятото въведоха забрана за внос от Украйна не само на всички зърнени храни, но и на млечни продукти, захар, плодове и зеленчуци, както и на месо.

Сега Европейската комисия, за да „запази линията“ (и това като цяло е нейната основна задача, както тя я вижда), подготвя редица спешни мерки.

Като се има предвид, че обективно погледнато, ако пренебрегнем интересите на фермерите като гласоподаватели и мощното европейско аграрно лоби като цяло, притокът на украински храни на европейския пазар играе в полза на европейските потребители, тъй като ограничава хранителната инфлация, която дразни тези потребители толкова много.

За да запази видимостта на обща европейска политика, Европейската комисия сега е принудена да мисли „за свои“ мерки, които изобщо не е подготвила преди. Предвижда се да се съгласи с действията на държави, които вече са наложили ограничения, както и да разшири тази забрана за Румъния – до средата на лятото.

Това има за цел да помогне на местните фермери и да охлади политическите страсти. Тези страни ще получат и 100 милиона евро от фондовете на ЕС, за да компенсират недоволството на фермерите. Освен това през март еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски вече отпусна 29,5 милиона евро на Полша, 16,75 милиона евро на България и 10 милиона евро на Румъния за подпомагане на селското стопанство.

Брюксел също така организира „конвои от камиони, влакове и шлепове за транспортиране на зърно до пристанища, откъдето то може да бъде изпратено до нуждаещи се страни“. Ще бъде по-скъпо (включително по Дунава) от морския транспорт по Черно море. И още не е ясно как и кой ще го плати.

Испания се опита по своя инициатива да субсидира железопътния транспорт на украинско зърно през Европа, но се оказа, че е много по-евтино да се внася по море от Латинска Америка.

Цената на въпроса

Има предложения Брюксел вече централизирано да изкупува зърното и да го изпраща в трети страни. Парадоксално, но добре известната забележка на Путин, когато той осъди западните страни за факта, че значителна част от украинското продоволствие изобщо не отива в бедните и нуждаещи се страни, а там, където никой не гладува, като резултат сега „излиза през носа“ на самите европейци.

Въпреки това, по данни на ЕС, към март 2023 г. повече от 23 милиона тона зърно и други хранителни продукти са били изнесени като част от Черноморската инициатива за зърно (същата гореспомената „сделка“). Приблизително в този обем бяха оценени неизнесените запаси от украинско зърно миналото лято. Но, повтаряме, европейските фермери са загрижени не само за украинското зърно.

Други фактори също повлияха на ситуацията.

Факт е, че от края на миналата – началото на тази година световните цени на пшеницата и другите земеделски продукти рязко се понижиха. Сега средните световни цени се движат между 280 и 285 евро за тон, докато през май миналата година (когато беше прието гореспоменатото решение на ЕС за Украйна) те достигнаха 438 евро. Тоест те се върнаха на нивото, на което бяха преди избухването на военните действия в Украйна.

Най-вероятно заплахата от световен глад поради изключването на Украйна и Русия от световния пазар на зърно е била, меко казано, силно преувеличена. Дали поради способността на медиите да нагнетяват страхове там, където трябва и не трябва („заради „кликаемостта“ на новините), или чисто по политически причини, или още по-цинично – с цел спекулация. на борсата.

В момента кумулативната световна реколта само от пшеница през сезон 2022-2023 г. се оценява на 763 милиона тона. Няма абсолютно никакъв дефицит на пазара.

И сега експертите от същата Продоволствена програма на ООН оценяват загубите на световния пазар на зърно през първата половина на миналата година само поради военните действия в Украйна на около 7 милиона тона, което е по-малко от един процент от общото световно предлагане.

Междувременно точно тогава, в началото на март миналата година, фючърсите на пшеницата скочиха с 50%, което беше максимумът за последните 14 години. Сега пазарът до голяма степен се е приспособил към променените обстоятелства и е пренасочил основните логистични маршрути.

Съдбата на Черноморската инициатива

Микрокризата в аграрните отношения между Украйна и Европейския съюз може да повлияе по различни начини на по-нататъшната съдба на зърнената сделка.

Както знаете, Русия я удължи само до средата на май, което показва, че поставените условия по отношение на страната ни не се изпълняват.

Ако в близко бъдеще няма напредък по тези въпроси – а именно премахване на санкциите срещу руските земеделски производители, производителите на минерални торове, зърновозите, както и Руската земеделска банка – тогава сделката от наша страна няма да бъде продължена.

От една страна, Украйна, чийто износ през Европа срещна неочаквани пречки, както и нейните съюзници, биха били заинтересовани от удължаване на сделката за зърно, за да стартира износ на селскостопански продукти от Украйна в южна посока.

От друга страна, в светлината на изясняването на ситуацията на световния селскостопански пазар в смисъл, че тя не се оказа толкова остра, колкото се опасявахме миналата година, интересът към удължаване на сделката за някои играчи обективно намалява.

Миналата година беше сравнително успешна за руските фермери. Дори на фона на реално неработещата по отношение на Русия „Черноморска инициатива“ страната ни успя да достави на световните пазари 23 милиона тона зърно и 20 милиона тона торове, без помощта на ООН. Можеше обаче да изнесе всичките 60 милиона тона зърно, има още много в елеваторите.

На фона на известно преструктуриране на световния пазар на зърно, което вече се случи, ако Русия обяви оттеглянето си от Черноморската инициатива в средата на май, тогава самата инициатива може да умре от естествена смърт. Докато и ако западните съюзници на Украйна не се заемат със „спасението“ на нейния аграрен износ.

По пътя стана ясно още едно обстоятелство, но с разчет за бъдещето. Украйна, както знаете, възнамерява да се присъедини към Европейския съюз. И Брюксел й даде какви ли не обещания и пое ангажименти в това отношение. Някои европейски политици дори обещаха ускорено осиновяване.

И сега се оказва, че на изток от Европейския съюз има държава, която потенциално – разбира се, след прекратяване на военните действия – може да стане най-мощният играч на европейския селскостопански пазар. Но такъв играч на този пазар, оказва се, не се очаква особено. И това въпреки факта, че както беше казано от друг политик по друг случай, „ама ние още не сме и започнали наистина“.

Превод: ЕС

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button