Русия

Европейците пробиват „желязната завеса“ с Русия и Беларус

/NovinarBG.com/ На границата между Русия и Европейския съюз се развива фантастична ситуация – жителите на страните от ЕС масово се втурват към Руската федерация. Същото се случва и с Беларус. И това е въпреки факта, че Финландия, Полша и балтийските страни буквално изграждат желязна завеса с Русия, а срещу Русия работи гигантската западна пропагандна машина. Но жителите на страните от ЕС избират свободата – и отиват на изток. Защо?

Финландия започна изграждането на ограда на границата с Русия – там секат просеки и ще поставят бариери и различни системи за контрол. А началото на изграждането на прословутата ограда беше предшествано от факта, че през есента на миналата година Финландия забрани влизането на руски туристи. Страната е кошмар и за руснаците, които се опитват да изнесат нещо оттам в Руската федерация.

Руското ръководство, напротив, устоя на изкушението на огледалните мерки и отговори асиметрично – не забрани на финландците да влизат в Руската федерация. И въпреки че, според финландските медии, в тяхната страна броят на исканията за руска виза е намалял рязко (според някои доклади спадът е бил 90%), само през една февруарска седмица 2600 финландци са пресекли границата. Любопитното е, че много от тях са т. нар. „бензинови туристи.“

Можете да отидете тук, не можете да ходите там

С някои от тези хора разговаряха финландски журналисти. И така, Ниило Ниимаки от град Иматра каза, че отива в Руската федерация за евтин бензин два пъти седмично. Възрастната жителка на град Руоколахти Туя Фенандер, която също редовно пътува да зарежда при руснаците, дори намира известна изгода в сегашните обстоятелства. „Сега пътуванията са по-бързи от преди, когато трябваше да чакате на опашка с часове“, каза жената.

Тя пътува до Русия за бензин вече шест години и не възнамерява да се откаже от този навик – в крайна сметка разликата в цените има положителен ефект върху бюджета на пенсионерката. Вярно е, че не всички около него го одобряват. „Получих две съобщения в интернет, които ме критикуваха, че попълвам военния бюджет на Путин“, спомня си Фенандер. Тя обаче не се чувства виновна. Подобна гледна точка споделят и други „бензинови туристи“. Те обвиняват собственото си правителство, че ги е принудило да посещават Русия, като не е успяло да поддържа цените на горивата на приемливо ниво.

И така, Сирпа Лауримо от Раакюл, който наскоро получи нова руска виза, каза, че семейството му притежава три коли. Те отдавна са свикнали да зареждат гориво в Русия, посещавайки там всяка седмица. „Изчислих, че ще спестя 240 евро на месец, ако ходя там всяка седмица“, казва Лауримо. Тя не смята, че зареждането с гориво в Русия е пряк принос към военния бюджет на Руската федерация, както твърди финландската пропаганда. „Тези пари не са за Путин, те са за народа“, казва Лауримо.

Финландската митническа служба не оценява моралната страна на посещението на руски бензиностанции, но предупреждава за гранични проверки. Факт е, че в момента е забранено да се внася руско гориво в туби във Финландия.

Митническият служител Йоуни Йорманайнен се оплаква, че колегите му намират газови туби у шофьори на границата почти всяка седмица. В такъв случай водачът има избор между една от двете възможности: или да върне тубата обратно на руската страна, или да я даде на лице, което се отправя към Руската федерация. Ако човек откаже и двете, тогава митническата служба може да конфискува забранения товар и да го изхвърли.

Правят лошо на своите

А сега да видим какво се случва на границите на Беларус и ЕС. Наскоро Полша започна да затваря проходите на беларуската граница – и от това страдат не само беларусите, но и гражданите на трети страни.

Така Варшава първо затвори граничния пункт „Бобровники“, а след това – „Кукурики-Козловичи“, който се използваше от товарни камиони. Сега може да се използва само от автомобили, регистрирани в страните от ЕС, Европейската асоциация за свободна търговия (EAСT) и в държавите, които са членки на споразумението за Европейското икономическо пространство и Конфедерация Швейцария. Казахстанските превозвачи, например, не попадат в нито една от тези категории, но въпреки това превозват не само експортни стоки за страните от ЕС, но и стоки от Европейския съюз до казахстански предприятия. Ограничението на движението им води до милиони щети и в двете посоки.

Властите на Казахстан трябваше да поискат от поляците да пускат камиони през границата им. Започнаха преговори и с Литва: казахстанският транспорт оттам да пътува до Беларус, а след това до Русия. Има и алтернативен маршрут през Каспийско море, но той оскъпява транспорта два-три пъти поради принудителното претоварване от шосеен транспорт към морски.

Така във Варшава искаха да усложнят живота на беларусите, но удариха до голяма степен собствените си жители. И така – внезапно за някои поляци! – оказа се, че Полша зависи от доставките на казахстански петрол.

Изданието „Незалежни Дзенник Политични“ пише, че поляците, които правят бизнес с беларуски фирми, имат роднини в чужбина и са свикнали да се ползват от правото на свободно движение, също страдат от действията на полските власти. Много поляци, между другото, също са свикнали да купуват евтини беларуски стоки, без да напускат територията си, от ръцете на пристигащи провадачи. Но сега този бизнес се срива.

„Прекупвачите все още не знаят как да излязат от ситуацията. Преди затварянето на пункта през 2021 г. много хора пътуваха до Полша всеки ден: носеха моторни масла, резервни части, бензин, гориво, прахове, дори памперси. За месец човек можеше спокойно да спечели две или три средни заплати (от 400 до 900 долара). По-трудно беше да се пътува през „Бобровники“, но те организираха пътувания два или три пъти седмично. Сега, с алтернативата под формата на още по-бавните литовци, бизнесът е под голям въпрос“, отбелязва каналът „Варшавска Русалка“ в „Телеграм“.

Онзи ден Литва затвори и граничния пункт „Стасилай“, предназначен за товарни влакове. Официален Вилнюс мотивира решението си с голямо количество контрабанда, превозвана с железниците. Между другото, това е вярно – много контрабандисти се опитват да внесат по-евтини беларуски цигари в Литва, като ги крият във влакове. Но има предположения, че по-нататък литовската страна, следвайки примера на поляците, може да започне да затваря контролно-пропускателните пунктове, предназначени за преминаване на моторни превозни средства.

Прекъсване на дългогодишни връзки

Струва си да припомним, че миналата година властите на Беларус одобриха безвизово влизане за граждани на Литва, Латвия и Полша. В края на декември Беларуският държавен граничен комитет съобщи: от началото на безвизовия режим за жители на съседни държави от ЕС през 2022 г. 378 290 чужденци са отлетели в Беларус: 244 017 граждани на Литва, 26 534 неграждани и 86 752 граждани на Латвия , както и 20 987 граждани на Полша .

Андрей Кожан, началник на главния консулски отдел на Министерството на външните работи на Беларус, отбелязва: „Пътуванията се правят с различни цели: просто за посещение на роднини, познати, приятели, за посещение на гробове, за бизнес контакти, туризъм, медицински услуги . От въвеждането на безвизовия режим редовно получаваме думи на благодарност за тази инициатива.“

Разбира се, на властите на Полша и балтийските страни не им харесва, че жителите им пътуват до Беларус всеки ден и виждат със собствените си очи, че там изобщо не съществува адът, за който пропагандата тръби.

Отначало те се опитаха да сплашат гражданите с беларуските специални служби, но когато и това не проработи, те въведоха входни такси, мита, ограничения за вносни стоки, гориво. Сега преминаха към още по-радикални мерки – затвориха пунктовете.

Директорът на регионалния драматичен театър Игор Гедич нарече затварянето на ГКПП „Бобровники“ безобразие от страна на полските власти, преди всичко срещу собствения си народ. „Разбираме, че това не е нищо друго освен политика на санкции, непримирим стремеж да ни удушат във всички области. Това е позиция на хибридна война. Това поведение на нашите съседи е неприятелска и възмутителна стъпка“, отбелязва Гедич.

Беларуските медии посетиха последния пункт „Брест-Тереспол“ на границата с Полша. Там се събират сериозни опашки, на които хората стоят с дни. От това страдат не само беларусите, но и поляците, които правят бизнес с беларуски фирми. И тогава представителят на полското външно министерство Лукаш Ясина предупреди, че страната обмисля възможността за затваряне и на този граничен пункт.

„Затваряйки граничните пунктове, полското ръководство удря собствения си народ“, казва беларуският фермер Михаил Середич. „Ако властите искат на своите граждани добро, благополучие, те, напротив, отварят границите и не използват двойни стандарти. Нашата ферма работи стабилно при сегашните условия. Събрахме прекрасна реколта от ябълки, която не отстъпва по качество на най-добрите вносни аналози. Ние доставяме нашите продукти на местни търговски вериги, така че хората да могат да купят сочна, вкусна беларуска ябълка на достъпни цени. Преди можеха да бъдат закупени в Европейския съюз, сега не“, клати глава той.

Така геополитическата конфронтация между Запада и Русия и Беларус доведе до парадоксален ефект. Така нареченият свободен свят (както Европейският съюз нарича себе си) се опитва да ограничи пътуванията на своите граждани до страни с „тоталитарен режим“, който е отворен за граждани от цял свят. Изразът от времето на Студената война „те избират свободата“ вече може да се приложи с пълна сила към онези жители на страните от ЕС, които въпреки всички ограничения и русофобска пропаганда все още идват в Русия и Беларус.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и конкретно за 11 МИР Ловеч с водач на листата Румен Вълов Петков – доктор по философия, главен редактор на ‘Поглед.Инфо’. Подскажете на вашите приятели в Ловеч кого да подкрепят!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button