ОБЩЕСТВО

Фандъкова, спри застрояването на Боянското блато!

Подписка да се спаси от застрояване Боянското блато, което е последното естествено местообитание на птици в София, бе внесена в Столичната община. Инициаторите – юристът Веселин Тончев и преподавателят от Софийския университет Леонид Тодоров донесоха папка с 1463 подписа на граждани от кв.Бояна и от цяла София с искане за обявяване на блатото за защитена местност.

В последната година строителни инвеститори активно се опитват да усвоят мястото като го засипват с пръст. По този начин вече е превзето долното Боянско блато, където са построени няколко сгради, въпреки риска от течове в основите.

Оцелялата влажна зона е с площ около 10 дка и е известна от стотици години. Тя се образува от извор на вода в долчинка и естествено се образува малко езеро, което не се оттича. „Това е влажна зона – местообитание на различни растения и птици, обясни арх. Жоржета Рафаилова от общинското предприятие „Софияплан“, което проведе изследване на терена. Блатото винаги е било там, в местността „Гърдова глава“ на кв.Бояна и се изследва от 30-те години на ХХ век.

През месец май собствениците на терена, получили го чрез реституция, засипали с пръст една трета от площта и я заравнили. Ползвани са багери и камиони, които са минали през съседен имот, собственост на строителната компания „Джи Пи груп“, обясни Тончев. Оправданието им било, че засипвали септична яма, срещу която съседи негодували.

Година по рано, на 4 април 2021 г. инициативната група на Тончев и Тодоров внася искане в Столичната община Боянското блато да се нанесе в кадастралната карта, за да е ясно, че там не може да се строи. За момента в Подробния устройствен план зоната е отредена за жилищно строителство и няма никаква защита. От общината са разпоредени и извършени хидрогеоложки проучвания и вече са очертани реалните граници на влажната зона.

„Сега, година и половина по-късно, искаме Столичната община да покаже на практика, че наистина разбира уникалността на Боянското блато като местообитание на редки птици и растения и да спре да издава разрешения за строеж в съседните имоти, както и за прокарване на път там“, негодува Тончев. Той визира дадено разрешение за строителство в съседен имот, граничещ от север с оцелялата влажна зона, пише „Дневник“.

Общинските съветници Марта Георгиева и Иво Божков от „Демократична България“ изпратиха през месец май официално питане по проблема до кмета Фандъкова. В отговор на 6 октомври тя потвърди, че е установен „незаконен строеж въз основа геодезическо заснемане на извършените земно-насипни и изкопни дейности“. Наложена е принудителна административна мярка от директора на РИОСВ-София за спиране на тези дейности в Боянското блато.“

Статията Фандъкова, спри застрояването на Боянското блато! е публикуван за пръв път на Temi.bg.

Още новини

Back to top button