ОБЩЕСТВО

ФБР подгони Дани Германеца

Даниел Данчев управлява над 100 разбойници, които точат банкомати по цял свят

ФБР е по петите на Даниел Данчев, познат в ъндърграунда като Дани Германеца, за източване на колосални суми от източване на банкови карти на територията на САЩ, разкри информатор на „Уикенд” от върховете на МВР.

Нашенският тарикат стоял начело на строго йерархична група, въоръжена с последен писък на технологиите за скимиране на банкови карти. Според неофициални данни само за 6 месеца бандата успяла да изтегли незаконно над 180 000 долара. Очакванията на криминалистите са до дни да получат искане за екстрадиция на Дани Германеца. Мярката, обаче, трябва да мине през съда, който да разреши или откаже евентуалното изпращане на Даниел Данчев пред щатското правосъдие.
По оперативни данни около Дани Германеца гравитират над 100 човека, които точат ударно пари от банкомати на четири континента. Схемата им на работа била изключително добре организирана. Скиминг устройствата се изработвали в село, близо до София, както и във Варна. Оттам устройствата се изпращали по света. В Европа се пренасяли от български шофьори на камиони и рейсове до Германия, Франция, Италия и Испания. Мълвата носи, че до Щатите джаджите за олекване на банкомати пристигали не по въздуха, а с кораби поради значително по-занижения контрол. Печалбите от разкостването на банкови сметки се изпирали чрез инвестиции в строителство, имоти в чужбина, скъпи автомобили и почивки.

Бандата оперира по отработена схема – изпратените зад граница устройства се поемат от точно определени членове на бандата, които клонирали предимно кредитните карти. Втората техническа стъпка била да се записват данните от оригиналните карти на жертвите на магнитна лента.
В Европа банкоматите са настроени да четат и чипа от картата, което затруднявало престъпниците. Затова те изпращали записаната информация на друга част от групата, която се намира в държави, в който още не е въведена чип технологията. Най-често това са Кения, Уганда, Чили, Тайланд, Доминиканската република, Перу, Филипините, Малайзия. След това вече изтеглените пари се изпращат към България през офшорни компании.

Германеца и неговият авер Кирил Гичев – Киро Чеченеца често можели да бъдат забелязани пред скъп 5-звезден хотел, където ги разпознавали по колите им БМВ 730 и мерцедес С63 с номера, съответстващи на годините им на раждане 1987 и 1980. Мълви се още, че мафиотската организация на Даниел Данчев се ползвала с широк полицейски чадър. Смята се, че голям шеф във Вътрешното министерство покровителствал апашите, срещу което получавал „скромната” сума от 5000 лева месечно.

Преди време медийни публикации свързаха Дани Германеца и Киро Чеченеца с големия син на бившия шеф на „Литекс” Ангел Бончев. Твърдеше се, че Бончо Аврамов, който посегна на собствения си баща, имало данни да е участник в бандата, занимаваща се с източване на банкови карти. В ГДБОП били наясно със заверата покрай акция срещу тарторите на скиминг-бантата, при която протекло името и на Бончо Аврамов. Вероятно обвързването с мафията провокирало екс футболния бос да насочи пистолет срещу наследника с думите „Ще те гръмна като куче”.Инцидентът станал в края на октомври 2017 г. в хидропарк „Казичене” край София. Ангел Бончев заредил законно притежавания си пистолет и го насочил към сина си, заради което беше задържан в столичното VIII РПУ.

Статията ФБР подгони Дани Германеца е публикуван за пръв път на NovinarBG.COM.

Още новини

Back to top button