Elexbet Elexbet giris Hiltonbet Tulipbet Bahis Rehberi
Микроблейдинг
ПОСЛЕДНИ

Financial Times: Антиелитната партия на поп звезда печели българските избори

Анализът продължава:

Харизмата на Слави Трифонов, плешивата и твърда на вид поп звезда, беше достатъчна за ИТН да спечели почти една четвърт от гласовете на изборите през миналия уикенд, което го направи вероятният лидер на следващото коалиционно правителство в България.

И все пак Трифонов, разтреперващ сърцата със своя“турбо фолк“, наречен чалга, изглежда иска да превърне своята антикампания и в антиполитическа управляваща платформа.

„Ще поемем независима отговорност и ще сформираме собствен кабинет“, каза 54-годишният лидер, когато се появи в своя телевизионен канал на ИТН в понеделник, очевидно изключвайки всякакъв шанс България да формира стабилно коалиционно правителство.

Трифонов, който е израснал в на село и е най-младият от четирима братя и сестри, добави, че се надява ИТН да сформира ново правителство „възможно най-скоро“ и да се опита да го направи сама. Ако това не се получи, анализатори заявиха, че може да се наложи нови избори

С почти всички преброени бюлетини крайните резултати от изборите все още са твърде близки, за да бъдат обявени. Изглежда, че ITN е спечелил приблизително 23,9 процента от гласовете, точно пред консервативната партия Герб на бившия премиер Бойко Борисов, с 23,7 процента.

62-годишният Борисов е толкова недолюбван след 12-годишното си господство в българската политика, време, помрачено от корупционни скандали, че няма да може да формира коалиционно правителство.

Но Трифонов, който е участвал и в популярната българска група Ку-Ку бенд, изглежда не иска да формира коалиционно правителство.

Обосновката за това, обясни водещият на най-популярното българско телевизионно предаване, е, че той никога не би се съюзил с нито една от двете партии на статуквото- социалистите или турската етническа партия ДПС, които спечелиха  13,5 и 10,7 процента, съответно.

Нито пък, каза Трифонов, няма да се обедини с други протестни партии – либералната група „Демократична България“ и антикорупционната форма „Изправете се! Мутри вън!“ – които се появиха в следдствие на миналогодишни протести срещу Борисов. Трифонов заяви, че не са спечелили достатъчно гласове, за да дадат на ИТН ясно мнозинство.

„Мисля, че няма правителство на малцинството или мнозинството; всички са на България“, аргументира се Трифонов и добави, че очаква мандат за съставяне на правителството си от президента Румен Радев, твърд противник на Борисов и ГЕРБ

Ако всичко това звучеше необичайно, това все пак беше запазена марка Трифонов, каза Весела Чернева от Европейския съвет за външни отношения в София. „Фактът, че той не е разговарял с никой от другите протестни лидери е показателен“, каза тя. „Той иска да покаже, че това е неговият начин.“

Кандидатът на Трифонов за министър-председател на балканската нация от 7 милиона души е Николай Василев, 51-годишен бивш министър на икономиката и инвестиционен банкер в UBS, който сега е управляващ партньор в мениджъра на активи Expat Capital.

Той също така е помолил някои видни членове на служебното правителство, сформирано през април от президента Радев след неубедителни избори, да останат. Но популярният финансов министър Асен Василев и министърът на икономиката Кирил Петковса отказали..

Предвид възможността правителството да не мине , анализатори и конкурентни политици заявиха, че не могат да бъдат изключени  нови избори. Но това би усложнило способността на България да използва средства от многомилиардния пакет за възстановяване от  коронавирус в ЕС.

Алтернативата обаче би изисквала Трифонов да се ангажира с този вид политически сделки, от които отдавна избягва, защото това би компрометирало идеите му за управление „за всички хора“.

Христо Иванов от „Да България”, заяви, че не иска България да се връща до урните и смята, че е по-добре, ако ИТН  постигне политически компромис и сформира правителство, за да може страната най-после да излезе  от ерата на Борисов .

„Друг кръг от избори би бил самоубийство“, каза Иванов. „Би било разумно ИТН да преразгледа всичко  внимателно“, каза той. Независимо дали Трифонов ще го направи, той  отбеляза : „България навлиза в политическа нестабилност. . .Неизбежно е.“

Тази нестабилност, от своя страна, може да играе в полза на бившия премиер Борисов, който заяви, че е щастлив да прекара времето си в опозиция, докато правителството неминуемо рухне и той може да се върне.

Борисов отдавна отхвърля обвиненията, че е ръководил неистова корупция. Миналият месец САЩ наложиха санкции срещу двама български бизнесмени и служител по сигурността за участие в корупция.

„Бил съм в Белия дом два пъти“, каза Борисов пред Financial Times в интервю в централата на ГЕРБ където показа свои снимки със световни лидери.

„Виждал съм и Обама, и Тръмп. Два пъти имах удоволствието и честта да бъда приет  с  голяма церемония  със салюти  във Вашингтон “, добави той. „Убеден съм, че отново ще имам удоволствието.“

Превод и редакция: Мира Ереева

ФрогНюз.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button