Микроблейдинг
Русия

„Финландската армия се държи така, сякаш се готви за война с Русия“

/NovinarBG.com/ Първата половина на ноември бе белязана от редица тревожни новини, свързани с активизирането на дейността на НАТО в Далечния север. Съединените щати дадоха да се разбере, че са готови да заявят териториални претенции към Русия в Арктика, тъй като според Вашингтон остров Врангел в Арктика не трябва да принадлежи на Руската федерация. Твърди се, че е част от границите на САЩ, а Русия държи тази територия от 1924 г. На острова се намира руска военна база, която може да представлява заплаха за „американския суверенитет“. Американските медии пишат, че това е причина островът да бъде върнат.

Държавният департамент на САЩ вече одобри доставката на партида GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System) управляеми ракетни боеприпаси за РСЗО /MLRS/ и свързаното с тях оборудване във Финландия по програмата за чуждестранни военни продажби.

А ръководителят на кабинета на министър-председателя на Унгария Гергели Гуияш каза , че унгарският парламент ще обсъди ратификацията на присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО на есенната си сесия (не по-късно от 7 декември). Служителят подчерта: “ Финландия и Швеция са наши съюзници и могат да разчитат на нас .“

Всичко това се случи на фона на информация, че Хелзинки ще позволи разполагането на ядрени оръжия на границата с Русия, ако кандидатурата на Финландия за членство в НАТО бъде одобрена. След Финландия, Швеция също обяви готовност да разположи ядрено оръжие.

В същото време финландският премиер Сана Марин и шефът на шведските въоръжени сили Микаел Байдън заявиха, че след присъединяването си към алианса техните страни няма да се откажат да разполагат ядрени оръжия и бази на НАТО на своя територия.

Въпреки факта, че Турция блокира в момента аспирациите за незабавно влизане в НАТО на горещите скандинавци, последните интензивно се превъоръжават. Финландия купува от САЩ 2400 прецизни управляеми ракети GMLRS. Това са същите ракети, с които в момента натовските HIMARS стрелят по руснаците от територията на Украйна – по 6 бр. на залп. Повече от 400 такива пълни залпа вече могат да бъдат изстреляни от финландска територия. До 2025-2026 г. финландската армия ще разполага с 40 MLRS, от 2400 до 2800 и повече високоточни управляеми ракети GMLRS.

Защо финландците се нуждаят от тези ракети е лесно да се отгатне. С приемането на Финландия в алианса, НАТО получава пълното право да разположи свои контингенти в непосредствена близост до Санкт Петербург. Факт е, че „и финландската армия се държи така, сякаш се готви за война с Русия “, пишат открито задгранични медии поне от средата на миналото десетилетие.

Това се случва на фона на изявленията на ръководството на руския Съвет за сигурност за нарастващото влияние на финландските реваншистки и националистически организации в Карелия. Това важи особено за просепаратистки структури като „ПроКарелия“ и „Велика Финландия“.

Техните активисти повече от десетилетие разработват процедури за признаване на „нелегитимността на сегашната граница“. И не само в южната, но и в северната част на Финландия. Една от последиците от влизането на Финландия и Швеция в НАТО ще бъде удвояването на дължината на границата между Руската федерация и НАТО – от 1213 километра на 2550 километра. Балтийско море на практика ще се превърне във вътрешно море на НАТО с малки руски брегове около Санкт Петербург и Калининград.

Освен това Финландия и Швеция са членове на Арктическия съвет, така че присъствието на военни структури на НАТО в Арктика ще се увеличи драстично. А от началото на лятото армията на САЩ формира специална въздушнодесантна дивизия Arctic Angels на базата на 11-та въздушнодесантна дивизия .

През последните дни американците като че ли напълно престанаха да се срамуват от каквото и да било, след като на 9 ноември отработиха ракетна атака срещу Русия от Арктика и за първи път тестваха системата за изстрелване на крилати ракети Rapid Dragon в непосредствена близост до границите. на Руската федерация .

Влизането на Финландия и Швеция в НАТО ще доведе до стесняване на пространството за диалог в Арктика и нарастване на напрежението около спорните арктически въпроси. В началото на юли Западът показа желание да изтласка Русия от Шпицберген за последващо разполагане на оръжия там, което им позволява да контролират западните порти на Арктика. (Сега разполагането на военни съоръжения на Свалбард е забранено).

Настоящата геополитическа ситуация създава своеобразен парадокс между Финландия и арктическите държави от Скандинавия. От една страна, техните национални интереси все още не предполагат остра конфронтация с Русия. От друга страна, вероятността от такъв сценарий се увеличава.

В края на август генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обеща да засили присъствието на западния военен блок в Арктическия регион. Столтенберг каза, че НАТО е загрижен за арктическото сътрудничество между Русия и Китай и НАТО смята Далечния север за важен за гарантиране на евроатлантическата сигурност.

На свой ред руското външно министерство обяви още през пролетта, че Арктика се превръща в международен театър на военни действия . Коментирайки въпроса за присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, върховният посланик на руското външно министерство, председател на Комитета на висшите служители на Арктическия съвет Николай Корчунов подчерта на 22 май: „ Това, разбира се, е много тревожна тенденция – превръщането на Арктическия регион в международен театър на военни действия. Не можем да не се тревожим…”

Русия многократно е отбелязвала, че НАТО е насочена към конфронтация. Тук нищо не се променя. Руският президент Владимир Путин в разговор с финландския си колега Саули Ниинистьо подчерта , че изоставянето на традиционната политика на военен неутралитет би било грешка от финландска страна, тъй като няма заплахи за сигурността на Финландия от Русия.

Превод: ЕС

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button