Русия

Украинският конфликт: Ехото от Карибската криза и стратегическите интереси на Русия

/NovinarBG.com/ Интересът на Русия е трайно премахване на заплахата за сигурността на територията на Украйна и разрешаване на ситуацията със структурата за сигурност в Европа. Трябва да се върнем към обсъждането на правилата на поведение между Русия и страните от НАТО. И на Запад, и на Изток окончателно се затвърди разбирането, че Русия е константа, чиито интереси трябва да се вземат предвид.

Но в западните страни трябва да започнат да говорят разумни, стратегически мислещи хора, които директно да кажат на обществото за рисковете от ескалация, пише Андрей Сушенцов, програмен директор на Валдайския клуб.

Въпреки своята сложност и многопластовост украинският конфликт не е уникален в световната история. Генезисът му има два важни компонента.

Първо, когато радикалните националисти се превърнат в стълб на националната идентичност, експлозивната ситуация е неизбежна. Второ, страната се оказа на границата на сигурността между два големи центъра на властта и не успя да защити собствената си автономия и субективност.

Украйна премести центъра на своя суверенитет извън границите на страната, което беше грешка на елитите, която струва много скъпо на украинското общество.

В същото време световната история показва, че има изход от подобни ситуации: необходимо е да спрете да делегирате формулирането на собствените си интереси на някой отвън. В Украйна има държавнически настроени хора, които сега са в малцинство, но те директно заявяват необходимостта от добросъседски отношения с Русия.

Ако Украйна се беше придържала към тази позиция от самото начало на своята държавност, мисля, че щяхме да имаме много гладки и конструктивни взаимоотношения. Щяхме да се укрепваме взаимно, да се развиваме активно и да просперираме заедно.

Вярвам, че можем да възобновим това добросъседство на нов исторически етап. Всяка държава със своята история представлява специален експеримент, който се развива чрез поколения, победи и поражения, грешки и велики дела на нейните герои и водачи.

Окончателната конфигурация на територия и влияние, до която стига една държава, е плод на нейната история, грешни или справедливи решения. Болезненото преживяване също е полезно. Не мисля, че случилото се ще определи завинаги отношенията ни с Украйна.

В исторически смисъл това не се случва за първи път: по времето на Петър Велики и Иван Мазепа има опити за намиране на спонтанни коалиции с шведите, походи на руски князе на запад и противодействие от Полша и т.н. Не сме за първи път в тази ситуация и тя не е безнадеждна.

Интересът на Русия сега е трайно премахване на заплахата за сигурността на територията на Украйна и в дългосрочен план разрешаване на ситуацията със структурата за сигурност в Европа. Трябва да се върнем към обсъждането на правилата на поведение между Русия и страните от НАТО.

Руската дипломация заговори за това в края на 2021 г., в навечерието на ескалацията на кризата. И на Запад, и на Изток окончателно се затвърди разбирането, че Русия е константа, константа, чиито интереси трябва да се вземат предвид.

В същото време в западните страни трябва да започнат да говорят разумни, стратегически мислещи хора, които директно да кажат на обществото за рисковете от ескалация.

Вместо това чуваме безотговорни милитаристични изявления от политици в духа на „колкото по-зле, толкова по-добре“. Това е продукт на усещането, че сигурността е безплатна, че светът съществува сам по себе си, без да се изискват допълнителни усилия за поддържането ѝ. Това е продукт на мисленето на няколко поколения хора, които не гарантират собствената си безопасност.

Нашата традиция се различава от западната именно в разбирането, че светът е много крехък, мирът като феномен на световната история е по-скоро изключение, отколкото правило.

Този исторически опит на нашата страна е дълбоко вкоренен в нашите елити. Ако има аргументи, които смятат сценария за ядрена война за вероятен, не можем аналитично да го изключим.

Каква е поуката от Кубинската ракетна криза от 1962 г.? Без опит в пряка конфронтация пред възможността за използване на ядрени оръжия, двете страни не използваха тези оръжия и за тринадесет дни натрупаха ценен опит, който по-късно послужи като основа за поредица от двустранни преговори за ограничаване и намаляване на на нападателни оръжия.

Вашингтон затвори възможността за конструктивно, доверително взаимодействие с нас поне за десет години. Москва установи нулево доверие към всякакви инициативи на американската администрация.

Съединените щати се възприемат като непоследователна, опортюнистична, враждебна страна, която търси възможност да затвърди своето господство в света с всички средства.

Световната история от последните сто години показва, че дългите цикли, когато веднъж им е даден тласък, достигат своя най-изчерпателен израз.

Френско-германската конфронтация доведе два пъти до световна война, американското лидерство в западната коалиция намери своя пълен израз, а след края на Студената война глобалното господство на САЩ също достигна своя връх и започна да намалява. Сега конкуренти на Съединените щати се издигат в различни региони на света, като искат да определят собствената си съдба.

Превод: СМ

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>Нов наш Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта: https://www.novinarbg.com 

Така ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците.

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button