ОБЩЕСТВО

Весо Дебелия плати възраждането на ВИС с живота си

През септември 2014 година гръмна новината, че  група ентусиасти възраждат ВИС. Нова телевизия показа мъж с маска, представил се като Росен Карана, който обяви, че групировката започва нов живот, като ще възобнови бизнеса в хотелиерството, ресторантьорството и транспорта, но нямало да има застраховки. Два месеца по-късно той беше зверски пребит, но в създадената нарочно за целта страница във Фейсбук се появи съобщение: „Възраждането върви по план, напук на клюкарите и мишките! Благодарим на всички! Да живее ВИС!“, припомня „Галерия“.

 Възраждането в структурата така и не се случи, но един от хората, които бяха държали туристическия сектор, си прости живота си.

 На седми януари 2016 година Веселин Стоименов- Весо Дебелия тръгва на гости при своя позната. Мъжът е една от ключовите фигури в бившата вече ВИС. Занимава се с хотелите в туризма на групировката. Когато около 20 часа влиза във входа на блок 19 на „Симеоновско шосе“ в София прозвучават изстрели. Шест от куршумите попадат в тялото на Весо.  Килърите стрелят седми път в главата му.

Притеснена, че приятелят й закъснява и не отговаря на телефона приятелката му излиза и намира тялото му във входа.

Сигналът бил подаден в 20,20 ч, но се смята, че екзекуцията е извършена около 20 минути по-рано. Времето е стигнало на атентаторите да избягат. Най-вероятно са били трима – един стрелец, друг, който го осигурява, и трети – шофьор.

Комплекс ”Макси” е затворен и се пази от охранителна фирма. Гардовете проверяват коли и хора на две бариери, но едната от тях е вдигната денонощно, а през другата се минава с хубава кола само ако се махне с поздрав към пазача. В района има камери, но изобщо не се знае кои от тях работят и дали чрез наблюдението се осъществят т.нар. периметрова охрана – наблюдение на празните пространства между оградата и сградите.

Убитият Веселин Стоименов е бургазлия и доверен човек на покойния шеф на „ВАИ холдинг“ Георги Илиев от края на 90-те години. Тогава висаджиите започват своята инвазия по морето, а Весо Дебелия става отговорник за бизнеса в Несебър и Слънчев бряг. Работи няколко години като управител на висаджийската дискотека „Айсберг“, затова и по морето е известен с прякора Весо Айсберга. След убийството на Илиев през август 2005 г. вдовицата Мая Илиева наследява хотелите „Астория“, „Дюн“ и „Орел“, както и комплекса „Айсберг“, който продава още същата година. А Весо Дебелия получава пълномощия да управлява трите хотела.

Стоименов има дялове в 9 фирми, четири от които са закрити, и участва в управлението на седем дружества, сочи справка в системата „Дакси”. В туристическата фирма „Сохо” ООД Весо Дебелия е съдружник с бившия футболист от „Левски” Даниел Боримиров. От 2008 до 2010 г. съдружник в „Сохо” е била Антигона Янулис, приятелка на несебърския бос Димитър Желязков-Митьо Очите.

Във фирмата за търговия с недвижими имоти „Хемус Инвест” съдружник на Стоименов е Афродита Боримирова, съпруга на споменатия футболист и сестра на Христофорос Аманатидис-Таки, смятан за човека, наследил управлението на ВИС след убийството на Георги Илиев. Самият Таки и Весо Дебелия са имали обща фирма „Интертур” ООД. От няколко години Таки бе издирван чрез Интерпол по обвинение в участие в банда за търговия с дрога и побоища на улични дилъри.

Весо Дебелия е собственик и на фирмата „Стоименов груп лимитид”, регистрирана във Великобритания, като и на дружество „Стоименов груп инк”, създадено в Невада, САЩ.

Опожариха БМВ след разстрела

Автомобил БМВ бе опожарен минути след разстрела на Веселин Стоименов. Предполага се, че убийците са използвали колата за убийството и после са я изоставили край Студентския град. Залели са я с бензин и са драснали клечката, за да заличат всички си следи. От полицията вчера отказаха коментар дали автомобилът има общо с убийството. Лаконичното обяснение бе, че разследването продължава и е твърде рано да се съобщават подробности по случая.

Скандал за лодките на „Ропотамо“

Приживе Веселин Стоименов се прочу край морето предимно със скандалите за лодките за разходки по река Ропотамо. Атракцията привлича много туристи през лятото, когато водните лилии цъфтят.

Фирмата на Стоименов „Венис Марина“ спечелила търг за нея през октомври 2012 г. Дотогава лодките били на концесионера Тодор Ташев от „Ки То трейд“. През август 2013 г. очевидци сигнализирали, че Стоименов налива бетон за строеж на заведение край реката. Заради него договорът на фирмата с РИОСВ – Бургас е прекратен. В началото на 2014 г. съдът обявява търга за избор на наемател на лодките за незаконосъобразен. Въпреки това Стоименов не ги изтегля от кея. От РИОСВ му връщат таксата, внесена от „Венис Марина“ – 48 000 лв., но ситуацията не се променя. Старият наемател на лодките напразно обжалва. Не помага и решението на Върховния административен съд за принудително изваждане на плавателните съдове от реката. Областният управител на Бургас излиза със становище в полза на Весо Дебелия – че между екоинспекцията и „Венис Марина“ има съдебен спор и трябва да се изчака приключването му.

Първата жертва – Тинко Зърнаря, който си  върна хотел „Владислав“

Тинко Георгиев-Зърнаря, собственик на хотел „Владислав Варненчик“ в Златните пясъци, се счита за първата жертва на разгоряла се война за хотелите на бившата ВИС. 65-годишният бизнесмен, забогатял от търговия с пшеница и после влязъл в туристическия бранш, бе застрелян в дома си срещу Арменската църква във Варна към 16 ч на 16 декември 2015 г. Седем месеца по-рано Зърнаря спечели съдебен спор с Иво Иванов-Гела, дясна ръка на убития бос на бившата ВИС Георги Илиев и сочен за наркобос на Варна в доклад на Центъра за изследване на демокрацията.

Приживе Зърнаря твърди, че бил принуден с мутренски методи да продаде фирмата си „Здравец – тур“ на близки до Гела, да стане съдружник с баща му, а накрая и да му прехвърли хотел „Варненчик“, оценен на 15 млн. лв.

Зърнаря набрал кураж да си търси правата в съда, когато спецпрокуратурата погнала Гела и бандата му за рекет. Той обаче изчезнал преди арестите. Интерпол го издирва до днес. Неотдавна почина внезапно от тумор в главата неговият шурей Наско Ластика – основен свидетел срещу него. Това предизвика съмнения за вендета.

През август 2014 г взривиха кола в „Макси“

Криминалисти влязоха в комплекс „Макси“ и през август 2015 г. Тогава бомба гръмна под колата на Мартин Антов, сочен за лидер на бандата „Килърите 2“.

Антов бе арестуван през лятото на 2013 г. бе обвинен, че заедно с Валентин Янев-Бореца били босове на бандата “Килърите 2”, отговорна за три разстрела. Според разследващите едно от убийствата е на прочутия крадец от кв. “Люлин” Йордан Цонков-Джиджи. Една от версиите бе, че взривът е част от войната за проститутки и така Антов бил предупреден.

Статията Весо Дебелия плати възраждането на ВИС с живота си е публикуван за пръв път на NovinarBG.COM.

Още новини

Back to top button