ЗДРАВЕ

Правила, които ще ви помогнат да намалите кръвната захар

Диабетът и преддиабетът са опасни състояния, които застрашават проблеми със сърцето, зрението, влошаване на бъбреците, нервната система и дори развитието на онкологични заболявания.

А храната е мощен инструмент за контролиране на нивата на кръвната захар или глюкозата.

Здравословният избор може да ви помогне да избегнете предиабет или да намалите шансовете си за развитие на диабет тип 2, според The ​​Washington Post , цитирайки американски здравни експерти. Ето защо е важно хората в риск да следват препоръките как да останат здрави и да поддържат захарта под контрол.

 

Изберете правилните въглехидрати

Пациентите с диабет се страхуват от въглехидратите и се опитват напълно да ги премахнат от диетата. Не всички въглехидрати обаче са еднакви, казва диетологът Лиза Джоунс. Експертът консултира клиенти с това заболяване от много години.

Рафинираните брашна, картофите и храните с високо съдържание на добавена захар могат бързо да повишат нивата на кръвната захар и да увеличат риска от диабет, според изследване.

Но има зеленчуци, плодове, боб и пълнозърнести храни, които съдържат здравословни въглехидрати и фибри, които забавят повишаването на нивата на кръвната захар след хранене. Не се получава рязък скок, което означава, че няма натоварване на панкреаса. Тези храни съдържат флавоноиди и други полифенолни съединения, които също намаляват инсулиновата чувствителност.

Отслабнете малко

Излишните килограми увеличават риска от развитие на диабет, тъй като мазнините в мускулните клетки затрудняват усвояването на захарта в кръвта. Според д-р Джоунс дори малка загуба на тегло има значение. Загубата на едва 5 до 7 процента от телесното тегло вече намалява риска от развитие на диабет, сочат данните от проучването.

Яжте здравословни мазнини

Диетологът препоръчва да замените наситените мазнини, като масло и червено месо, с ненаситени мазнини, като тези в растителните масла, авокадото, ядките и рибата.

Внимавайте с добавките

Хранителните добавки също могат да повлияят на развитието на диабет. Става въпрос за канела, горчив пъпеш, сминдух и магнезий. Производителите често пишат на опаковките, че хранителните добавки поддържат здравословни нива на кръвната захар или са естествено лекарство за диабет. Въпреки това, няма научни доказателства за това, според Националния институт по здравеопазване.

Диетологът Джоунс съветва да си набавяте тези хранителни вещества предимно от храната. Например, добавете канела към кафе или плодова салата. И не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, преди да приемате каквито и да било хранителни добавки.

Избягвайте диабетични закуски

Въпреки че храните, предназначени за понижаване на кръвната захар, могат да помогнат, те обикновено нямат много здравословен състав. Това включва протеинови екстракти или изолати, много добавки и заместители на захарта.

Похапването на богати на хранителни вещества пълнозърнести храни може да помогне за понижаване на нивата на глюкозата. Може да бъде смути от кисело мляко с плодове, авокадо и спанак. Също идеални за бързо повишаване на енергията са шепа ядки, малко кисело мляко с горски плодове или моркови с фъстъчено масло./Zdrave.to

Още новини

Back to top button