Русия

Наказателни батальони за управляващите в Русия: Ще бъдат ли подкупните превъзпитани в сражения?

/NovinarBG.com/ Наказание с бой като начин за борба с корупцията в държавата

В Крим и Донбас заговориха за възраждането на наказателните батальони. Считат ги за необходими в настоящите условия. За цивилни, а не за военни. По-конкретно, за мениджъри и управляващи на различни нива, от общински до федерални. Тези от тях, които са нарушили закона, възползвайки се от служебното си положение.

През последните години стана почти правило да ги „наказваме“ като ги местим от един стол на друг не по-малко „задоволителен“. Което, разбира се, по никакъв начин не допринася за изкуплението, а напротив.

„Изкачването по кариерната стълбица на хора, които са направили сериозни грешки в работата си, предизвиква неразбиране в обществото“, казват инициаторите на „наказателните батальони за управляващи“, участници в дискусията на телевизионния канал „Крим 24“. И дават пример с военния комисар на един от градовете в Донецк, който се „отличи“ по време на мобилизацията през есента на 2022 г.

Много от онези жители на града, които трябваше да бъдат призовани, внезапно се оказаха „негодни за бой“. След проверка се оказа, че той е „помогнал“ на военния комисар. Сега той е на първа линия и се изкупва.

Доц. Валентин Вацев, проф. Л. Георгиев и Зорница Илиева – с геополитически десант в Ловеч на 9.03.2023 г./Четвъртък/

„Това е много добър, работещ пример и ако той стане достояние на цялата страна, тогава съм сигурен, че ще бъде одобрен, ще влезе в сила“, каза Алексей Шорохов, политически офицер от отряда на специалните сили „Вихър“ ( част от Съюза на доброволците от Донбас).

С него се съгласиха и други участници в кримско-донецкото токшоу. Не само професионални войници. Според Андрей Ставицки, доцент по история и международни отношения във филиала на Московския държавен университет в Севастопол, подобно решение, ако бъде взето от Москва, несъмнено би увеличило отговорността на лидерите.

„Иначе у нас често се случва невинните да бъдат награждавани, невинните биват наказвани“, каза доц. Ставицки.

– „Цялата държава всъщност знае, че чиновниците раздухаха едни неща, някои криминално проявени и т.н. Има хора, които се опитват да направят кариера в спецоперация. И тези лица се местят от един стол на друг. Кога ще го оправят тук?““

Бизнесменът Евгений Пригожин, по-известен като основател и ръководител на групата Вагнер, говори за същото миналата есен, предлагайки да изпрати корумпирани служители и безделници на фронтовата линия. Правейки уговорката в същото време, че в неговата част се приемат само доброволци, които искат да служат на Родината …

Уви, грабителите на пари в руските региони не се прехвърлят там. Когато няма много от тях хванати за ръката, осъдени на реални срокове и глоби, тези, които искат да печелят на обществена сметка, уви, не стават по-малко.

В същия Крим рядък областен чиновник подаде оставка по собствено желание или след изтичане на мандата му. От сравнително скорошните случаи, служител на администрацията на Симферопол е заподозрян в това, което се нарича рушвет в размер на повече от 10 милиона рубли.

Малко по-рано – министърът на културата (сега, разбира се, с префикса ex), който получи 25 милиона рубли за съдействие за получаване на договор на стойност над един милиард за реконструкцията на сградата на Кримския център за детско театрално изкуство .

Приблизително по същото време – един от лидерите на администрацията на Алуща, отново заради подкуп …

Както правилно отбелязват жителите на Таврида, от такива наказателни батальони е възможно да се формира цял дубайски полк. Защо „дубайски“? Е, те, нашите „пазители на народното щастие“, обичат да купонясват там по празници и не само!

– „И аз съм за създаването на батальон за техните деца – „майори““, – добавя Сергей Киряев, родом от Севастопол, който служи извънредно в дните на СССР в бреговата охрана.

„Може би най-после ще разберат защо човек има нужда от Родина? Ще се събуди ли в тях патриотизмът?“

Но това е между другото. Сега много по-належащо е решаването на задачите на специалната военна операция в Украйна.

Има ли смисъл да се попълват вътрешните войски с нечестни мениджъри? Ако ограбват безсрамно народа си, ще му служат ли вярно на бойното поле с външен враг? И какви трябва да бъдат наказателните батальони за тях, освен ако, разбира се, кореспондентът на СП не е попитал за това известни руски политици и експерти.

– „Сигурен съм, че има нужда! Смятам, че по-голямата част от антиобществените елементи, включително подкупниците и корумпираните служители, могат да бъдат превъзпитани само с кръв“, – категоричен е Виталий Милонов, депутат от Държавната дума на Руската федерация.

„Дори когато става въпрос за жени. Както каза героят на един известен филм, „Не кради!“. Да съдят и изпращат в наказателни батальони за поправяне – непременно!“

СП: Тази мярка се използва в ДНР и ЛНР от 2014 г. Били ли сте там често…

— Сега съм в Донбас.

– „СП“: Тази мярка даде ли резултат?

– Не можах да устоя, като се има предвид, че подобни батальони имат доста строги изисквания. И определено не курортни условия. Не всички от тях оцеляват. Но тези, които са преминали през такова „училище“, се връщат у дома като напълно различни хора. Те определено няма да се поберат в джоба на някой друг.

„СП“: Тоест вие сте за „наказание с война“ за крадливите началници?

– Ако в Държавната дума бъде внесен съответен законопроект, ще го подкрепя.

Друго е мнението на Алексей Анпилогов, политолог, президент на фондацията за подкрепа на научните изследвания и развитието на гражданските инициативи „Основание“.

– Осем години Донецк се живееше в особените условия на необявена война и по свои, да кажем, закони. ДНР и ЛНР бяха независими образувания. Руското законодателство с неговите подзаконови актове и правоприлагаща практика не ги засягаше. Сега всичко е различно. Следователно е по принцип неправилно да се говори за използване на техния опит в армейските наказателни батальони.

В Русия правната рамка не позволява тълкувания, които позволяват по-специално създаването на батальони за „поправяне“ на осъдени цивилни.

Не толкова категоричен е директорът на Института за съвременно държавно развитие Дмитрий Солонников.

– Тук трябва да говорим преди всичко за ефективността на армейските роти или батальони за виновни невоенни граждани. По време на Великата отечествена война наказателните батальони изпълняват задачата за масов пробив в най-трудните участъци на фронта.

По същество те са били използвани като „живо месо“. Малцина от тях са оцелели там. Вярваше се, че онези, които успеят, се измиват с кръв.

В момента няма такива атаки. Има висококомпетентни войски. И задачата за минимизиране на бойните загуби. Тоест, съвсем различна бойна тактика. Затова няма смисъл от разделите на наказателното поле.

„СП“: Но има корупция. Включително и в армията. Достатъчно е да си припомним есенната история с неочакван недостиг на униформи за мобилизираните руснаци…

– СВО не е инструмент за борба с корупцията. Която беше, е и винаги ще бъде в по-голяма или по-малка степен. Във всяка страна, която и да вземеш, я има. Включително и в „проспериращия“ Европейски съюз. Трябва да се бориш с нея. И мисля, че това няма да е така с нашето правителство. Основното нещо сега е да спечелим в СВО.

Превод: СМ

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и конкретно за 11 МИР Ловеч с водач на листата Румен Вълов Петков – доктор по философия, главен редактор на ‘Поглед.Инфо’ и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите приятели в Ловеч и София кого да подкрепят!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button