Русия

Франция се готви за война за сметката на съседите на Русия

/NovinarBG.com/ Франция представи специална програма за оборудване на редица държави от бившия СССР с оръжия – и преди всичко Армения. Обявената цел е необходимостта да се защити Армения от евентуално нападение от страна на Азербайджан. Но много по-важен мотив засяга самата Франция: тя подготвя „ускорен преход към военна икономика“. Защо и какво означава това?

Апетитът, както гласи френската поговорка, идва с яденето. Доставяйки на Украйна голямо разнообразие от оръжия – от остарели колесни танкове до напълно модерни самоходни артилерийски установки „Цезар“, френските власти усетиха вкуса и сериозно започнаха да запасяват Армения с оръжие. Освен това те дори не крият , че бъдещите им планове включват доставка на оръжия за други бивши републики на СССР. Основното е, че последните имат търкания с Русия.

Със своята политика Франция преследва няколко цели едновременно. Първо, това е възможност да изпразните складове от остарели оръжия и дори да получи нещо за тях. Второ, производството на нови оръжия означава подем на военно-промишления комплекс и растеж на тази част от икономиката. Трето, решават се чисто геополитически задачи, като основната от които в момента се признава конфронтацията с Русия и нейното максимално отслабване.

Освен това, очевидно, що се отнася до Армения, Франция има далечни планове – въпреки че официалната причина за френското внимание са търканията между Армения и Азербайджан и необходимостта да се защити една по-слаба държава от по-силен и по-агресивен съсед.

„Не трябва да повтаряме грешките, които направихме в случая с Украйна“, каза френският сенатор Елен Конуей-Муре, представяйки програма, неясно наречена „Въоръжаване на въоръжените сили“. „Доставихме оръжия твърде късно, които бяха необходими незабавно, и в допълнение на практика изчерпахме резервите, от които се нуждаеше собствената ни армия”, допълни тя.

През октомври френският външен министър Катрин Колона вече обеща да предостави военна помощ на Армения, която, наред с други неща, включва доставка на радари ГМ-200, ракети земя-въздух “Мистрал-3” и обучение на арменската армия. Също така стана известно, че 24 бронирани машини “Бастион”, които Франция ще изпрати в Украйна, са били пренасочени към Армения, а още 26 трябва да ги последват.

„Бастион“ официално се наричатлеки бронирани машини, а украинците не оценяват високо бойните им качества, считайки, че не защитават достатъчно добре от артилерийски удари. Това обаче не попречи на френските власти да организират доставки за Армения, тъй като украинците не оцениха щастието си.

Въпреки това мадам Конуей-Муре и нейният колега Юго Сори смятат, че не си струва да се спира дотук и арменската армия трябва да получи много по-мощно оръжие.

„Френските власти обещаха да предоставят на Армения оръжията, необходими за отбраната. Въпреки това, както показа конфликтът в Украйна, разграничението, направено между отбранителни и нападателни оръжия, в действителност няма много смисъл… Следователно исканията на арменските власти, особено в областта на артилерията, трябва да бъдат изпълнени възможно най-бързо”, смятат те.

По-специално, сенаторите съветват „за кратко време“ да се проучи въпросът за доставката на самоходни оръдия „Цезар“ на Армения, „като се вземе предвид колко добре са се доказали на бойното поле, а също и като се има предвид, че групата “Некстер” ( която произвежда самоходните оръдия) разшири производството… Преди произвеждаха две гаубици на месец, сега произвеждат шест – и може би ще могат да произвеждат осем броя на месец”.

В същото време сенаторите дори не се притесняват от факта, че всъщност Армения вече е подписала договор за доставка на подобни 155-мм самоходни гаубици МАРГ от индийския производител “Бхарат Фордж Каляни”. Може би французите вярват, че никога няма твърде много артилерия – или арменските власти са дали някакви гаранции, че са готови да закупят самоходните оръдия „Цезар“, а сега е само въпрос на решение на френската страна.

Армения обаче е само един елемент от плана за укрепване на френското влияние в региона. Съвсем откровено се посочва, че Франция трябва сериозно да насочи вниманието си „към бившите съветски републики, които решиха да се дистанцират от Русия и да преустроят армиите си по стандарти, които са съвместими със стандартите на НАТО“. Точно такава смятат френските сенатори за ситуацията с Молдова и Грузия.

Прякото проучване на самата програма „Оборудване на въоръжените сили“ също ни позволява да забележим някои точки, върху които френските журналисти решиха да не фокусират вниманието на обществеността, за да не ги тревожат преди да е дошло времето..

Например, една от целите на програмата е „подготовка за възможна война с висока интензивност в Европа“, а за френската армия са осигурени доставки на модернизирани бронирани машини, изтребители и танкове. Както виждаме, тук няма следи от „Бастиони“ – така че французи по навик продават остарели оръжия, знаейки добре, че те вече не са подходящи за съвременни военни операции.

Основната цел за 2024 г. се нарича „ускорен преход към военна икономика“, което означава, наред с други неща, самодостатъчност в производството на оръжия и наличие на запаси в складовете. Между другото, всичко е много трудно с резервите. Всъщност, например, Франция може да достави 20 хиляди 155-мм снаряда за цялата 2024 г., докато украинската армия изразходва целия този обем за четири дни бойни действия.

Отделна цел на програмата е подкрепата на Украйна, която – както открито се признава – ще загуби, ако Европа, включително Франция, спре да й оказва помощ, преди всичко военна. „Нека бъдем честни. Ако не дадем на Украйна оръжията, от които се нуждае, за да се защити, тя ще се срине”, каза сенатор Седрик Перин.

Междувременно още в края на ноември се появиха съобщения, че на украинската армия критично не достигат обещаните от съюзниците артилерийски снаряди. Няма ги просто защото запасите в складовете са изчерпани, а моделът на съвременната армия на НАТО предполага съвсем друг тип военни действия. В резултат на това нито един оцелял завод не може да произвежда снаряди в необходимите обеми. И това вече се превърна в голям проблем, въпреки че Западът не крие, че в краен случай ще се опита да закупи снаряди за Украйна от друго място.

Това обаче едва ли ще попречи на Франция и други западни страни да се опитат да въоръжат Армения, Молдова, Грузия и след това да ги използват по един или друг начин като оръжие срещу Русия. И разбира се, тихо да отпишат неликвидните оръжия, лежащи в складовете. Явно там все още има достатъчно. Определено ще има достатъчно за бившите съветски републики.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта: https://www.novinarbg.com 

Така ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците.

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button