Русия

Франция трябва да отговори за разстрела на руските пленници

/NovinarBG.com/ Френски наемници, част от полка “Азов”, са застреляли руски военнопленници. Те оправдаха действията си с изкореняването на „болшевиките и комунистите“. Паралелно с това започна реабилитацията на нацисткото минало на “Азов” и неговото прославяне в западната преса, въпреки че по-рано дори САЩ се опитаха да се отрекат от подкрепата за полка. Как трябва да реагира Русия на подобни събития?

В Русия започнаха да разследват престъпленията, извършени от френски наемници срещу военнопленници от Руската федерация. Това съобщава официалният канал в “Телеграм” на Следствения комитет. Отбелязва се, че европейци са участвали в боевете на страната на Украйна в редиците на полка „Азов“ и 92-ра бригада на ВСУ. В същото време един от чужденците е публикувал снимка от екзекуцията, на която войниците са застреляни от упор.

Наказателите вероятно са били двама неонацистки наемници: Гийом Андреони и Ален Винерон. И двамата открито са признавали, че са фенове на Хитлер и дивизията на СС „Карл Велики“, пише изданието „Российская газета“. Наскоро „защитниците“ на Украйна се завърнаха у дома във Франция, където също имат проблеми със закона: военните бяха задържани и сега ги грозят 15 месеца затвор.

Но единствената претенция на властите към войниците е нелегалният внос на оръжия. Междувременно Ален Винерон призна за деянието си, публикувайки снимки на екзекутираните пленници. „Все още съм жив и щастлив да споделя опита си в изкореняването на болшевиките и комунистите от нашата красива Европа!“, написа наказателят в канала на “Телеграм”.

В същото време западните медии продължават да се опитват да избелят репутацията на азовците, като това се отнася и за масовата преса. Така “Вашингтон Пост” използва епитетите „прославеното“ и „висококласно“, когато описва частта. „Украинското командване ги нарече „герои на нашето време“, подчертава вестникът.

В статията се посочва още, че крайната националистическа идеология на полка уж остава в миналото. Отбелязва се, че новобранците постъпват доброволно в редиците на формированието не заради десни възгледи, а само защото бойците от “Азов” успяха да демонстрират отлични бойни умения.

Действащият командир на полка, майор Богдан Кротевич, казва, че частта е изоставила политическите амбиции и провежда задълбочено разследване на всички случаи на екстремизъм. Материалът съдържа и мнението на Майкъл Колборн, автор на книга за движението “Азов”. Според него тази организация претърпява преориентация от идеология към военна ефективност.

Всъщност статията недвусмислено заключава, че “Азов” се е преродил в напълно нова формация, така че нацистките корени на организацията уж вече нямат значение. От друга страна, същият Кротевич в интервю отиде още по-далеч и предложи да се използва тактиката на терористите от Северен Кавказ за превземане на малки градове в Русия.

„Когато го попитаха за предстоящото настъпление, Кротевич се позова на Първата чеченска война, когато чеченските сили възприеха стратегия за превземане на малки руски градове, за да ги използват като лост за отвоюване на контролираните от Русия територии. Той предполага, че Украйна може да направи същото“, пише “Вашингтон Пост”.

На 9 януари 1996 г. чеченските сили навлязоха в град Кизляр в Дагестан и взеха повече от 3000 души за заложници, изисквайки изтеглянето на руските войски от Чечня и прекратяване на военните действия. А през юни 1995 г. група бойци под командването на Шамил Басаев задържа болница в Будьоновск в Ставрополски край в продължение на шест дни, настоявайки за прекратяване на военните действия в Чечения и влизайки в преговори с правителството на Джохар Дудаев.

В същото време “Азов” не е единствената структура, вдъхновена от терористите от 90-те години.

Например през март няколко групи украински бойци атакуваха района на Брянск. Президентът на Русия квалифицира набега им като терористична атака. Терористите се представиха като „Руски доброволчески корпус“, който тясно си сътрудничи с ВСУ и местното разузнаване. В същото време действията на организацията бяха подобни на терористични атаки, тоест Брянска област беше атакувана по рецептите на Басаев.

„Не виждам разлика между Басаев Зеленски и неговото обкръжение. Общото между тях е използването на собствени и други цивилни за терористични цели, както и бруталното отношение към пленниците. За САЩ и НАТО басаевците и азовците са просто „торпеда“ срещу Русия. Но трябва да помнят, че след Първата чеченска кампания имаше и Втора“, коментира Константин Долгов, член на Съвета на федерацията, бивш заместник-представител на Русия в ООН.

„Същото може да се каже и за тактиките, които са представени на страниците на “Вашингтон Пост”. Украинските формирования вече взеха за заложници градовете на Донбас и още преди ДНР да стане част от Русия. Те блокираха изхода на цивилното население от градовете, стреляха по тях. Затова, от една страна, не трябва да подценяваме техните планове, а от друга страна, да използваме нашия опит в решаването на тези проблеми“, добави сенаторът.

„Що се отнася до военнопрестъпниците, които застреляха пленниците, да, в момента тече процес във Франция, но аз не вярвам във френското правосъдие. Признавам, че в близко бъдеще те, както много други наемници, отново ще стигнат до фронта. И тогава нашите специални служби трябва да ги заловят и предадат на следствието. Техните имена трябва да бъдат посочени в рамките на бъдещия международен трибунал в новите региони на Русия“, добави Долгов.

„Успоредно с това, разбира се, Москва трябва да използва стандартни международни механизми за изправяне на престъпниците пред правосъдието. Трябва да се спазват формалностите. Съмнявам се, че Париж ще ни екстрадира тези убийци, но трябва да представим доказателствената база за тези бойци и да я покажем на целия свят“, каза сенаторът.

„Подобни престъпления вече не ме учудват. Международните терористи престанаха да се страхуват от каквото и да било и водят открита война с Русия и руснаците. И това се подкрепя от политическите лидери на западните страни, които декларират необходимостта от „победа над Русия на бойното поле“, коментира Александър Малкевич, член на Обществената палата на Руската федерация.

„От една страна виждаме екзекуции на пленници, а от друга страна западните медии пишат, че в Украйна няма нацизъм. Историята на „Азов“ просто се пренаписва в нужната им посока и така се измиват кървави петна от имиджа на украинските власти. Те са готови да си затворят очите за всичко“, каза той.

„Разбира се, сега Русия също трябва да реагира на подобни медийни публикации и да поиска от Франция екстрадирането на престъпниците. Но съм сигурен, че Париж няма да ни даде никого. И нещо повече, местната преса вероятно ще раздуха скандал от тази история, което ще позволи на Еманюел Макрон да подобри рейтинга си на фона на протестите “, предположи събеседникът.

„Затова съм дълбоко убеден, че единственият изход за нас е унищожаването на престъпниците и слугите на нацизма в зоната на СВО. Ако по някаква причина не можем да ги изправим пред правосъдието, тогава този проблем трябва да бъде решен от военните и специалните служби чрез наказване на палачите“, заключи Малкевич.

В същото време Франция внимателно крие загубите сред своите граждани, които се бият на страната на Украйна. Официално френското външно министерство не препоръчва на своите граждани да остават в Украйна в каквото и да е качество. От друга страна, съществуването на поне една част от наемници не се крие, а когато информацията за поредния убит боец все пак изтече в пресата, той се нарича „доброволец”.

От април Франция официално признава смъртта само на осем свои граждани. Например, известният Кевин Давид е бил убит близо до Артьомовск, а в друг случай МВнР съобщи за някой си “Т.” – така се появява в пресата. Името, фамилията и някои обстоятелства на смъртта на друг починал станаха известни само защото роднините му започнаха да събират дарения чрез интернет за репатрирането на тялото и за погребението.

Друг загинал, 22-годишният Андреас Галоци, въпреки възрастта си е бил професионален военен. Той е убит близо до Сватово, но преди това успя да се отличи, като подбива руски танк в битката край Купянск и дори получава награда за това.

„В тази връзка Франция, на първо място, е длъжна официално да отговори на изявленията на руския Следствен комитет. Париж трябва ясно да формулира своята позиция и да оцени действията на своите граждани по отношение на руските пленници. Ако такава реакция не последва, тогава Русия има право да обяви Франция за страна, която прикрива военни престъпници“, каза киевският политически анализатор Алексей Нечаев.

„Второ, френските служители на реда трябва не по-малко ясно да отговорят на въпроса дали планират да разследват това престъпление, тъй като обвиняването на наемници в незаконен внос на оръжие на фона на екзекуцията на затворници изглежда смешно. И трето, френското посолство в Русия също би било добре да даде отговори на тези въпроси“, смята експертът.

„Освен това, ако говорим за участието на престъпници в операциите на “Азов”, тогава прославянето на тази организация на страниците на “Вашингтон Пост”, съчетано с плановете за вземане на малки градове за заложници, също трябва да получи официална оценка от Запада. Спомням си, че веднъж Конгресът на САЩ се опита да се отрече от подкрепата на “Азов”. Но сега, очевидно, Америка е жизнено заинтересована да подкрепя неонацистите. Те не могат да намерят по-достойни съюзници“, заключва Нечаев.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button