ОБЩЕСТВО

Георги Гергов – приватизаторът на държавата, който отново получи каквото си пожела

Пловдивският олигарх Георги Гергов стана пълновластен господар на Пловдивския панаир. За пореден път българското правосъдие доказа, че у нас пропастта между морала и закона е огромна и непреодолима. Потвърждението на тази метафора дойде откъм Върховния административен съд, който окончателно потвърди „законността“ на процедурата, чрез която Варненската община подари акциите си в „Международен панаир Пловдив“ АД на Герговата компания „Пълдин туринвест“ АД.

Решението на върховните магистрати, с което казусът с варненските акции е решен окончателно, беше обявено вчера (15 ноември). Чрез него те коронясаха „специалистът“ по приватизациите у нас да стане мажоритарен собственик (със 79.3%) на дружеството.

Както предупредихме преди повече от година в публикацията си „Неуморният приватизатор Гергов отново наточи нокти“,

известният с липсата на насищане бизнесмен

беше подготвил този си ход отдавна.

За да постигне заветната си цел, той въвлече в „богоугодното“ начинание варненския кмет Иван Портних, който – без да пести сили и енергия – добута прехвърлянето на общинските акции до успешен край.

Както съобщихме още тогава, Гергов „великодушно“ беше предложил на варненската управа да стане съдружник в инвестиционното му дружество „Пълдин туринвест“ АД. Естествено, това негово „благодеяние“ си имаше сериозна цена – апортиране на общинските акции от „Международен панаир Пловдив“ АД (29 процента).

Неслучайно бившият лидер на левицата в Пловдив беше поискал тези акции да бъдат прехвърлени в „Пълдин туринвест“ АД. Точно това дружество е мажоритарен собственик (с малко над 50%) в „Международен панаир Пловдив“ АД. В него

делът на Пловдивската община е 25%,

но той е само за цвят тъй като на практика контролът е изцяло в ръцете на Гергов.

Както се вижда и с невъоръжено око, според Информационната система „Сиела“ (същото е положението и в оригиналния Търговски регистър), от 26 октомври 2022 г., Георги Гергов е едноличен собственик на „Пълдин туринвест“, защото – незнайно кога и незнайно с какви аргументи, община Пловдив е продала акциите си в дружеството, което е мажоритарен собственик на панаира.

Не по-малка е мистерията и около сакралната фирма „Международен пловдивски панаир“ АД. На 15 ноември „тричленката“ на ВАС уж решава спора окончателно. Тоест – същинската сделка и вписването й в Търговския регистър трябва да станат тепърва – в рамките на две-три седмици, примерно. 

Нищо подобно. Според „Сиела“ и Агенцията по вписванията, която стопанисва Търговския регистър, и варненските акции са прехвърлени на Гергов тихомълком и явно в тайна доба. Който не вярва – да открие разликите в следващата „картинка“:

В средата на декември миналата година, „групата по интереси“ във Варненския „парламент“ окончателно узря за сделката и, обръщайки гръб на отрицателното становище на Министерството на икономиката и на „местното“ недоволство срещу скритата приватизация на панаира, гласува за прехвърлянето на общинските акции в „Международен панаир Пловдив“ АД на „Пълдин туринвест“ АД.

Тук е моментът да припомним аргументите на Гергов за „благородното“ му предложение към варненци: „Поради разнообразието от активи, които  „Пълдин туринвест“ притежава, дружеството има различни възможности за развитие, инвестиции и бизнес, в това число и чрез другите дъщерни дружества, които не са силно зависими от кризата с коронавируса в България и в света...“

Още по-зле

бе скалъпена „аргументацията“ на кмета Портних,

който в докладната си до Общинския съвет обоснова необходимостта от сделката така: „Само един голям акционер в лицето на „Пълдин туринвест“ ще поема тежестите, загубите и при необходимост – ангажимент за разходите, в дъщерното му дружество „Международен панаир Пловдив“ АД.“

По повод срамната сделка, на  26 октомври 2021 г. пловдивският общински съветник Веселина Александрова от „Демократична България“ написа във Фейсбук профила си: „Със съдействието на Община Варна Гергов ще увеличи дела си в Пловдивския панаир и от 50.3% ще има власт над 79.3%, даващи му реално правото, дори и при изискуемо квалифицирано мнозинство, да взема всички решения.“

Междувременно, разрастващият се скандал „отупа прахоляка“ от една много любопитна и още по-показателна подробност.

На 27 април 2017 г.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ възлага на варненския кмет Иван Портних

и на общинските съветници от партийната група да обсъдят и да приемат решение за отказ от дяловото участие в дружеството „Международен панаир Пловдив“.

В изпълнение на партийната повеля, на 2 май общинските съветници на ГЕРБ и партньорите им в местния „парламент“ приемат решение за връщане на акциите, в което се казва: „Общински съвет – Варна, упълномощава и възлага на кмета на Община Варна да сключи договор за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху 16 314 400 броя безналични акции, всяка от които с номинална стойност 1 лв., представляващи 29 на сто от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД, с министъра на икономиката, както и да извърши всички други правни и фактически действия за прехвърляне на акциите„.

Защо това решение не е било изпълнено,

„усилието“ за прехвърляне на акциите не е било регистрирано

в Централния депозитар и каква е била „интимната“ за това неизпълнение… явно вече за никого не е тайна.

Не е лошо да припомним и още нещо. След като областният управител на Варна атакува решението на общинарите да подарят акциите на Гергов, през април тази година Варненският административен съд го блокира. Но, както е добре известно, Гергов никога не си оставя магарето в калта. Още повече, че той никога не е крил възможностите си да домакинства на срещи между върховни магистрати и бизнесмени…

И не е чудно, че „тричленката“ на ВАС излиза с аргументи от рода на… Хайде, ще си спестим епитетите, защото всеки, който прочете следващите няколко реда, сам може да попълни празното място:

Решенията на общинския съвет не могат да бъдат подлагани на контрол за законосъобразност по реда, по който се оспорват административните актове.

Общината като юридическо лице има право на собственост върху имоти, вещи и други имуществени права, които могат да бъдат притежавани от правните субекти. Тя може да учредява или да участва в търговски дружества, чийто капитал не е изцяло нейна собственост, с парична или непарична вноска, след решение на общинския съвет.

Учредяването и участието на общината в търговски дружества се регулира от норми на частното право, които се прилагат и за останалите субекти, извършващи стопанска дейност. В конкретния случай разпореждането с акции, за което Общинският съвет-Варна е дал съгласие, се извършва по реда и при условията на Търговския закон„.

Тук е моментът да припомним и още нещо.

С поредица операции, влизане в правата на реститути на терена и апортни вноски, Гергов успя – въпреки изричната забрана за това! –

да стане мажоритарен собственик на Пловдивския панаир.

Безуспешни останаха усилията на бившия министър Трайчо Трайков през 2012 г. за връщането на панаира. Затова пък ГЕРБ направи опит да замени остатъчния дял на държавата от Пловдивския панаир срещу т. нар. „Дупка“ във Варна и по този начин Гергов да бъде облагодетелстван за пореден път.

Заради избухналия скандал, на първо четене сделката беше провалена, но в крайна сметка Гергов успя да се пребори и неговото стана. Описали сме цялата схема още през октомври 2018 г. в публикацията „Държавата дари на Гергов 43 милиона“ и сме обобщили крайния резултат така: „… „Дупката“ се превърна в златно съкровище. Инквизиторът на държавната хазна получи каквото поиска“

Открийте разликите, ако можете…

Автор: Мариета Велинова

Източник: „Банкеръ“

Статията Георги Гергов – приватизаторът на държавата, който отново получи каквото си пожела е публикуван за пръв път на Temi.bg.

Още новини

Back to top button