СВЯТ

Германците ще платят за всичко: Публикуваха сценарий за краха на немската икономика

/NovinarBG.com/ Der Spiegel и Царьград ТВ са две, изглежда, напълно противоположни медии. Трудно е да се разбере как се разбират не само на една малка планета, но дори и в една част на света. Но понякога противоположностите се събират – днес Царьград чете и коментира статия на Der Spiegel за колапса на германската икономика. Някои места дори не бихме могли да напишем по-драматично.

„Войната на Путин“

Германското списание Der Spiegel, което се позиционира като най-голямото и значимо в Европа, публикува тревожна статия за състоянието на германската икономика.

Под материала има 11 подписа наведнъж – това са ключовите служители и автори на списанието, тоест не гледаме на един изрод, а на добре обмислен плод на колективно творчество.

Трябва да разберете какво е „Шпигел“. Това не е някакъв The National Interest, който имитира независима гледна точка на Запада в интерес на Русия – това е уважавана медия с подчертана ориентация.

Der Spiegel се превежда като „огледало“ и когато Русия попада в това огледало, отражението се оказва, да кажем, странно. Редакцията явно има отделен шкаф с черни бои, за да описва страната ни.

Именно Spiegel подкрепя разследващата група Bellingcat* и The Insider*, признати в Русия за чуждестранни агенти и след това добавени в списъка с нежелани организации. Процедурата за признаване на чужд агент понякога изглежда много странна у нас, но в този случай не може да има въпроси: тези момчета са пряко контролирани от Шпигел и неговите куратори.

Тоест ние не можахме да видим политически симпатии към Русия и проруските сили тук – и не ги видяхме. Няма намеци, че проблемите се решават с обикновено споразумение с Москва, в статията има само оплакване за собствения им просперитет.

Има точно едно споменаване на отношенията с Русия и, което не е типично за високопрофесионално издание, то е откровено невярно:

„Икономическата война на Путин удря Федералната република там, където боли: цената на газа, която се е увеличила повече от четири пъти, подкопава конкурентоспособността в почти всяка индустрия.“

За съжаление на Царьград, няма икономическа война на Путин. Русия редовно продава гориво на всеки, който е готов да плати за него – включително на неприятелски страни. Унгария да не би да се оттегли от антируските санкции? Не – но Русия й доставя все повече газ.

Поне унгарците не бяха груби – но Русия възобнови доставките на газ за Латвия (!). Освен това позволяваме на нашите „приятели“ да препродават нашите собствени ресурси, подкрепяйки европейската икономика. Икономическата война изглежда съвсем различно.

Апел към петата точка

Авторите влизат с козове, веднага хващайки бюргера под пояса:

„Ако искате да разберете какво предстои за германската икономика, можете да говорите с мениджъри на автомобилни заводи или професионални икономисти, да погледнете данните за инфлацията или цените на акциите. Но вижте един колкото ежедневен, толкова и незаменим продукт: тоалетна хартия.“

От текста, между другото, научаваме, че три- и четирислойната хартия е най-търсена в Германия, докато в Русия се счита за практически елитен продукт, собственост на привилегировани пети. Но става все по-трудно да се произвежда този продукт – технологичните процеси са много енергоемки.

Затова авторите смятат за значимо обявяването на фалит на един от най-старите производители на „незаменимия продукт“ – компанията Hakle вече не е в състояние да плаща за газ и електричество.

Би било хубаво, ако търсенето на по-скъп „продукт“ се увеличи, но не – икономичните германци преминават към обичайните двуслойни ролки. По този начин нанасят сериозен удар върху собствената си икономика.

„Въпросът вече не е дали идва криза. Въпросът е колко е лошо и колко дълго ще продължи“, заявяват авторите и обявяват „трагедия от пет действия”.

Нека преразкажем накратко сюжетите на всяко действие.

Черна политическа живопис

Тази трагедия се състои от пет действия и започва с енергиен ценови шок.

Потърпевши са производителите, които са най-зависими от електричество и газ: хартия, торове, стомана.

Чрез продажбата на своите продукти те прехвърлят увеличенията на цените към други сектори, от индустриални групи до средни компании.

Фирмите нямат друг избор, освен да прехвърлят увеличението на цените на потребителите, които пестят пари, за да плащат рязко нарастващите сметки за електричество и газ.

В резултат на това потреблението намалява, първите компании се предават, започват фалити – и безработицата се увеличава. Заедно със социалното напрежение, но авторите мълчат за това.

Рецесия, спад на БВП.

Обявявайки този сценарий, авторите уточняват, че „в днешно време е трудно да се разбере къде е границата между политическото черно рисуване и оправданата паника“. Но едно по-подробно описание на ситуацията не оставя никакво съмнение: Германия е наистина зле.

Ето например опитните стоманодобивници от Georgsmarienhütte Group. Управляващият директор е в отчаяние: за да не фалира, е необходимо да се повишат цените на стоманата с 50% и по някаква причина клиентите не са съгласни с това.

Те вече купуват стомана от Китай и Индия, където енергийните ресурси са в пъти по-евтини. И това не е нищо – конкурентите от Arcelor Mittal вече затвориха два завода. И след това – тъжна характеристика на глобализацията (без да използват тази дума):

„Корона кризата вече показа колко лесно модерните производствени процеси могат да се провалят. Веригите за доставки се преплитат като части от часовников механизъм. Ако един винт се повреди, цялата машина може да спре.“

Кризите преливат от една в друга. Поради липсата на същата стомана купувачите понякога трябва да чакат цяла година за нов Golf. Но през това време, благодарение на нарастващите разходи за комунални услуги, купувачите стават по-бедни и отказват да купуват: излишното търсене много бързо прераства в криза на търсенето.

Германската асоциация на автомобилната индустрия рязко ревизира пазарната си прогноза за Германия от 3% увеличение до минус 6%. И изглежда, че това не е последната корекция.

Германците са известни с отговорното си отношение към финансите. Нашите грабват кредитните карти като топъл хляб в криза – германецът е с друг манталитет. И ако хората купуват по-малко, компаниите продават по-малко.

Но без продажба те не могат да оцелеят. Само през август броят на обявленията в несъстоятелност е нараснал с една четвърт спрямо предходния август, а за октомври е планирано трето увеличение.

В резултат на това спадът на БВП ще е с 0,7% през 2023 г. Но БВП е глупост, мъртва цифра, друго е реалната заетост на населението.

Цените са се повишили → продажбите са намалели → предприятията затварят → безработицата нараства → продажбите продължават да падат → повече предприятия затварят → хората отново са на улицата.

Впечатляващо.

Какво следва от това?

Ако този текст беше написан от руски агенти, призвани да сеят паника във враждебна страна, те не биха могли да си свършат работата по-добре. Единственото нещо, което липсва в материала – и опитните му автори просто не могат да не го видят – е класическият въпрос на Цицерон Qui bono, кой има полза?

Защото, ако цитирам друг класик, „отговорът е ужасно прост и има само един отговор“. Икономическите трудности, породени от изкуствено създадената враждебност между Русия и Германия, са от полза преди всичко за Съединените американски щати, енергийно самодостатъчна страна, която е слабо зависима от световните цени на петрола и газа.

Брилянтно изиграната вашингтонска интрига има за цел да убие с един камък две заека – икономиките на Русия и на Европейския съюз. И тогава в света ще останат само два центъра на сила – САЩ и Китай.

Разбира се, същият Китай, който купува ресурси на смешни цени, както и страните-петли, успешно маневриращи между враждебни лагери, хващат странична полза; Тук се открояват Турция и Казахстан.

Но организатор и инициатор на взаимното икономическо удушаване на Европа и Русия е Вашингтон и само Вашингтон.

Следователно отговорът на друг класическия въпрос „Какво да правя?“ предполага сам по себе си отговор.

Европа може да реши проблемите си за миг: да спре да подкрепя Украйна, да обяви своя неутралитет в този конфликт и да се откаже от антируските санкции. Подчертаваме: Европа, а не Германия.

Ако германците оставят антируския блок на мира, САЩ ще ги ударят с такива санкции, че индустриално ориентираната към износ страна няма да може да продаде абсолютно нищо – увеличението на цените на газа ще изглежда като детска игра в сравнение с последствията на американското отмъщение.

Но САЩ просто няма да могат да накажат целия Европейски съюз – защото в този случай те ще останат в международна изолация, за първи път в историята си. Там са Франция, Германия, Русия, Великобритания – а американците просто трябва да преживеят тези пикантни емоции.

В това отношение основните избори през 2024 г. не са президентските избори в САЩ – те ще променят малко, не президентските избори в Русия – те няма да променят нищо, а изборите за Европейски парламент.

Ако депутатите, които са решени да защитават интересите на своите избиратели, а не на Уолстрийт, получат мнозинство, ситуацията може да се промени коренно.

Но немският „Мирър“ не можа да напише за това.

Свобода на печата – нищо не може да се направи.

* Bellingcat, The Insider – разпознати от медиите като чужди агент и нежелани организации в Русия.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button