Микроблейдинг
ПОСЛЕДНИ

Гешев – най-пазеният в държавата. Три служби се грижат за охраната му

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Три служби се грижат за охраната на главния прокурор Иван Гешев. В осигуряване сигурността на обвинител №1 са впрегнати Бюрото за защита, Националната служба за охрана и Министерството на вътрешните работи. Това стана ясно от думите на служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

Бюрото за защита на свидетели е една от спорните структури в държавата. Звеното премина на личното подчинение на главния прокурор и е определяно като “преторианска гвардия на Гешев”. Вече няколко парламентарно представени партии поискаха Бюрото за защита да премине на подчинение на правосъдното министерство. Освен това депутатите задължиха Гешев да внесе доклад за дейността на Бюрото за последната година, а на представянето му се появи изневиделица и самият главен прокурор. Той определи работата на звеното като ефективна. По думите на обвинител №1 целта в момента е унищожаване на Бюрото за защита, а това ще доведе до проблеми в борбата с престъпността.

Другата служба, която пази обвинител №1 е НСО. Това също може да се промени. Днес на първо четене в ресорна комисия бяха приети предложения за промени в съответния закон, с които се ограничава кръга на лица, които могат да се ползват с услугите на службата. Сред тях е и главният прокурор. Пред Българската телеграфна агенция Бойко Рашков посочи, че НСО охранява периметъра на резиденция “Бояна”, в която на практика се намира жилището, наето от Иван Гешев, което му е предоставено от държавата.

Третата служба, която охранява главният прокурор е Шесто районно управление на Министерството на вътрешните работи. Това е станало факт след сключено споразумение между прокуратурата и МВР. Полицейски екипи патрулират от външната страна на резиденция “Бояна” и следят за съмнителни лица.

Рашков каза пред агенцията, че ще прекрати това споразумение с МВР.

Служебният силов министър обясни, че има данни за случаи, при които по указание на “политическия ръководещ субект” се нарежда ДАНС да напишат “фалшиво сведение за опасност”. Така се назначава охрана за срок от 6 месеца. По думите на Рашков, след изтичане на този срок не се прави истинска проверка дали все още са налице такива данни за заплаха.

“Главният прокурор, независимо кой е той, трябва да остане едно от лицата, които се охраняват от НСО”,  заяви правосъдният министър проф. Янаки Стоилов в правната комисия на Народното събрание. Там започна обществено обсъждане на трите законопроекта за Бюрото по защита при главния прокурор.

И трите проекта предвиждат бюрото да премине към Министерството на правосъдието. Преди дни при свое изслушване в правната комисия  главният прокурор заяви, че това е ликвидиране на бюрото и резултатът ще е трагичен.

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button