ИКОНОМИКА

Глобиха компания с рекордно висока сума

Британска компания е глобена с 90 милиона пануда за това, че умишлено е изхвърлила в продължение на години милиарди литри отпадъчни води в защитени морки зони за лична финансова изгода. Съдията, произнесъл присъдата срещу приватизираната компания Садърн Уотър (Southern Water), чийто предмет на дейност всъщност е преработка на отпадъчни води, е заявил, че тя е изхвърлила между 16 и 21 милиарда литра в райони на едни от най-чувствителните екосистеми в графствата Кент и Хемпшър, уточнява БНР.

„Това престъпление показва шокиращо и мащабно пренебрежение към околната среда и деликатните екосистеми, към крайбрежието, човешкото здраве, риболова и други законни бизнеси, които се намират в крайбрежните води“, цитира думите на съдията вестник „Гардиън“.

Съдията допълва, че компанията е известна с престъпното си минало като замърсител на околната среда. Садърн Уотър е била уличена в 168 предишни престъпления от подобен характер и многократно е била предупреждавана. Съдията се надява наложената сериозна глоба да послужи като предупреждение към дружествата и да накара акционерите да обръщат внимание на изискванията на регулаторните органи.

Поставете оценка:

5

Оценка 5 от 12 гласа.

Факти.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button