Микроблейдинг
ОБЩЕСТВО

Гората и гигантска триметрова ограда крият гроба на Илия Павлов

„Незабавно излезте от пътеката, това е частно гробище! Кой ви разреши да прескачате бетонната ограда?”, нарежда заплашително на висок глас русокоса фурия. Тя изскача от входа на хотел „Арбанаси Палас”, кацнал до върха на едноименното село край Велико Търново. На няколко десетки метра от хотела, който навремето беше собственост на убития бизнесмен Илия Павлов, на една поляна се намира неговият гроб в специално изграден за целта малък бял параклис. До вечния дом на Павлов може да се стигне единствено през територията на хотела и на практика е мисия невъзможна.

Поляната е опасана от гигантска триметрова ограда. Пред нея има по-малка бетонна с височина около 1,2 м, която е успоредна на пътека, водеща към вътрешната част на „Арбанаси Палас”. Всеки опит да се прекрачи тази граница от някой любопитен турист се санкционира на момента с викове и заплахи.

Дамата на около 40 години, облечена в бяла блуза и къси дънкови панталони, сочи нервно с ръка табелата „Частна собственост, влизането забранено!”. Тя е застанала пред входната врата, на която е залепена бележка, че хотелът не работи. Не я трогват молбите, че искаме да се поклоним пред гроба на Илия Павлов и заплашва с полиция. По фасадата на „Арбанаси Палас” не се виждат камери, явно те са скрити.

Параклисът се охранява направо като свръхсекретен военен обект, почти като Пентагона. Местните хора казват, че между дърветата пред самия параклис има поставени сензори за движение и инфрачервени датчици и че избягват да се качват до хотела.

Георги и Стефан са братя, които ремонтират по-надолу улицата до съседния хотел. „Горе ни е страх да ходим, хората смятат мястото за злокобно. Тук се носи слух, че ковчегът е празен и Илия Павлов не е вътре”, казват те. От години из Арбанаси обикаля мълвата, че бизнесменът бил инсценирал убийството си. Но Георги и Стефан не вярват в това.

Двамата споделят, че от долната страна на поляната е девическият манастир „Свети Николай Чудотворец”, който всички посещават с удоволствие на по-големите християнски празници.
В края на двора на храма има желязна врата. Тя води към параклиса и към отдалеченото на двадесетина метра от него манастирско гробище, където са погребани монаси и монахини, носили смирено кръста в служба на Бога. Монахините обаче не пускат никой да припари до вратата. Казват, че е заключена. Все пак с половин уста посочват една голяма дупка в телената ограда, недалеч от манастирската порта, през която човек може да се провре, за да стигне до параклиса.  Само че през този нелегален вход, макар и със сизифовски мъки през гъсти храсти, чиито клони режат като бръснач, се стига до задната част на параклиса. Входът му обаче е заключен, установи нашата проверка.

Причината за жестоката охрана е, че преди време е имало опит гробът да бъде осквернен. Напоследък никой не полага грижи за емблематичното вечно жилище на покойника и издигнатия върху него параклис. Мястото е потънало в храсти и постепенно запустява. С разгара на лятото гората лека-полека поглъща параклиса. По стълбите му са нападали листа, явно дори никой не мете. Все пак въпреки забраната и строгите мерки за охрана не липсват случаи, в които туристи минават тайно през малката портичка на манастира или през дупката в оградата и се изкачват до параклиса, за да си направят селфи.

Шефът на „МG корпорация”, по-известна със старото си име  „Мултигруп“, приживе често идвал в Арбанаси. Отсядал в хотела, който е бивша резиденция на Тодор Живков, и с часове се усамотявал в манастира „Свети Николай Чудотворец“, където се молел за опрощаване на греховете и търсел сила и Божия помощ за бъдещите си бизнес планове. „Ако нещо стане с мен, тук да ме погребете”, заръчал година преди да го ликвидират Илия Павлов на бащата си Павел Найденов, който наскоро също се спомина. Явно милиардерът е предчувствал съдбата си.

Храмът е основан още след възраждането на Втората българска държава по времето на Асеневци и се слави с две чудотворни икони – на неговия покровител свети Николай Мирликийски и на плачещата Света Богородица, които лекуват душата и тялото и помагат на болни и страдащи. В манастира са отсядали цар Фердинад и цар Борис III при посещенията си в старопрестолния град. Илия Павлов подпомагал манастира с финансови инжекции и допринесъл изключително много за неговото благоустрояване.

От първата година на погребението и досега всеки път в деня на разстрела по традиция пред входа на параклиса се появява букет бели рози, за които никой не знае или не желае да каже от кого са. Хората в Арбанаси обаче са категорични, че цветята не са от близките на покойника и се появяват някак тайнствено през нощта или рано сутринта.

Шест дни след дръзкото убийство на Илия Павлов, станало на 7 март 2003 г., със специален хеликоптер ковчегът с тленните му останки е откаран в Арбанаси, където олигарха е погребан. Самият бизнесмен малко преди смъртта си купил парцела и споделил, че иска там да бъде гробът му. Молбата за разрешение за погребението е подадена до кмета на Велико Търново от вдовицата Дарина Павлова и в нея се казва: „Имайки предвид голямата любов на Илия към Велико Търново, дарителството, с което беше свързан неговият достоен живот и особено в последната година към светите обители на Великотърновската епархия, Ви моля да разрешите непрежалимият ни съпруг, баща и син да бъде погребан в манастирските гробища на „Свети Никола” в село Арбанаси”. Над 1000 души се стичат на опелото в столичната черква „Света Неделя”, сред присъстващите е и тогавашният патриарх Максим. В старопрестолния град траурната церемония се ръководи от Великотърновския митрополит Григорий.

През първите години след убийството вдовицата редовно идваше на помена за годишнината. Няколко пъти я стоварваше частен самолет. След това обаче тя спря да посещава гроба на съпруга си. Единственият, който неизменно всяка година посещаваше гроба, беше бащата на Илия Павлов Павел Найденов до смъртта си, разказват местните хора.

Фаталният изстрел пронизва Павлов право в сърцето пред офиса на „МG корпорация“ в столицата. „Куршумът влиза отпред отляво на гърдите и излиза отзад на гърба с пълно разрушаване на сърцето и черния дроб, засяга и белия дроб”, пояснява тогавашният шеф на Клиниката по съдебна медицина на Александровска болница проф. Станислав Христов. „Смъртоносно нараняване, несъвместимо с живота, при което човек не може да бъде спасен” , казва тогава професорът. При обръщането на трупа в „Пирогов” куршумът изпада, журналист го намира и предава на разследващите. Той е калибър 7,62 мм и не променя  траекторията си до километър. Криминалисти предполагат, че е изстрелът е даден от австрийска карабина „Щаер”. Убиецът се оказва снайперист, застанал на 47 метра от входа на сградата, който доста уверено и хладнокръвно поразява Илия Павлов. При огледа на района на дърво срещу входа на сградата на „MG корпорация” е намерена забита метална скоба, а част от листата и клоните на дървото са изрязани. Разследващите предполагат, че там е било закрепено оръжието на убийството. Около дървото обаче не са открити никакви следи. Въпреки наличието на много охранителни камери по сградата на компанията и около нея, нито една от тях не е успяла да заснеме убиеца. Хора, работещи в района, споделят, че минути преди убийството са забелязали млад мъж, на не повече от 30 години, с тъмна коса и черно късо яке. Мъжът обаче така и не е открит.

През 2018 г. „Уикенд” разкри, че убийството на боса на „МG корпорация”, е струвало около 100 000 лева. Човекът, натиснал спусъка и отнел живота на Павлов е чеченец, но само 5 години по-късно той е бил ликвидиран, твърди източникът на „Уикенд”.

„Кой е казал, че клетвата за отмъщение за убийците на Илия Павлов не ги е застигнала?”, казва Великият приор на Ордена на рицарите тамплиери  в България генерал Румен Ралчев пред „Нова нюз” и на директния въпрос „Отмъстен ли е Илия Павлов?” отговаря категорично: „Да!”.


Хотелът заложен в голяма банка

Търговското дружество „Арбанаси Палас“ ООД е заложено за 23 млн. евро пред голяма банка, показа проверка на „Уикенд“ в Търговския регистър. В особения залог е включена дори търговската марка на хотела. Залогът е в полза на великотърновския „Хотел Интернационал“ АД, който е дружеството майка. При този форма заложената вещ остава в ръцете на длъжника, за да може той да я стопанисва и да изплаща вноските по кредита.

През 2007 т. около бившата резиденция на Тодор Живков после на Илия Павлов се разрази скандал, след като беше установено, че тя е увеличила площта си с 15 дка за сметка на общински терени.

Туристи, тръгнали с автомобили за Арбанаси, продължават да се оплакват, че на най-високото място на селището пътят прави остър десен завой, а по средата му е издигнат електрически стълб, което крие опасност от катастрофи. Въпреки уверенията на общинските власти, че са поставени забранителни знаци, проверката на „Уикенд“ не установи такива.

Статията Гората и гигантска триметрова ограда крият гроба на Илия Павлов е публикуван за пръв път на NovinarBG.COM.

Още новини

Back to top button