Русия

Горещата есен на СВО

/NovinarBG.com/ Есенната кампания обещава да бъде гореща

Въоръжените сили на Украйна стовариха ДРГ с численост до 40 души на нос Тарханкут в Западен Крим. Както се очакваше, повече от половината от слезлите диверсанти бяха унищожени, останалите имаха късмет бързо да успеят да избягат.

Този десант може да се разглежда като обикновен опит на Украйна да тероризира тиловите територии на Русия, за да създаде паника сред населението. Но ако не е възможно да се разпръсне паниката в гъсто населената Белгородска област, където постоянно се атакуват гранични села, тогава на какво са разчитали украинците, когато са кацнали на безлюдния нос?

Беше ли само задачата да забиете знаме в земята и да направите снимка, за да направите поредната медийна „перемога“ в социалните мрежи? Не мисля. В южния (морски) участък на въоръжените сили на Украйна елитните части на техните специални части се използват доста пестеливо.

Последният път те участваха в неуспешен десант на остров Змеиний, когато украинските специални части претърпяха загуби и бяха принудени да отстъпят. След това обаче за сравнително кратко време въоръжените сили на Украйна с помощта на ракетни атаки принудиха руския гарнизон да напусне острова, от който е възможно да се контролират всички подходи към останалите украински пристанища по черноморското крайбрежие и в устието на река Дунав. Руският гарнизон на острова значително улесни блокадата на украинския бряг за флота.

Неслучайно веднага след оттеглянето си от зърнената сделка Русия започна активно да бомбардира острова, принуждавайки сега Украйна да изтегли войниците си оттам. Целта е остров Змеиний да стане сива зона, така че ако вече не помага на флота да блокира брега, то поне да не пречи. Тоест, може да се предположи, че неуспешният десант на украинския спецназ на Змеиний е разузнаване с бой.

Всичко е по принципа: ако успеете да превземете острова с нападението – имате късмет. Ако не, тогава ще бъде получена поне информация за наличието / липсата на укрепления, скрити огневи точки, както и размера и въоръжението на гарнизона.

По аналогия може да се приеме, че десантът на украинската ДРГ на нос Тарханкут също е предимно разузнавателен и едва на второ място пропаганден. Беше необходимо да се установи колко надеждно е защитено крайбрежието на Крим далеч от населените места. Мащабът на загубите на ДРГ показва, че той се е сблъскал с руските войски почти веднага след десанта, без да има време да се обърне в бойна формация и да извърши разузнаване на околността.

Много вероятно е ДРГ да е била забелязана още в морето, далеч от брега, и когато започне да слиза, групата вече ги е чакала. Мисля, че тази разузнавателна операция на брега на Крим е първата, но едва ли последната. Киев ще спре подобни нападения само ако се убеди, че е възможно да се разтовари тайно голяма група на безлюден плаж, дори през нощта, дори през деня,

Факт е, че бившите ни западни „приятели и партньори“ след известно колебание решиха да продължат войната срещу Русия до последния украинец. На 24 август след среща на съветници по сигурността от пет западни държави (САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия) беше взето решение руските активи да бъдат замразени в тези страни, докато „Русия не плати за щетите, нанесени на Украйна“. В същото време те потвърдиха задълженията на своите страни „да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“.

Човек може да отхвърли тази информация и да каже, че подобни изявления са правени и преди. Но има две „но“. Първо, това е първото съгласувано съвместно изявление на висши служители от САЩ, Обединеното кралство и трите водещи страни от ЕС. Досега подобни изявления са правени от различни представители на различни държави (често пенсионери или парламентаристи).

Второ, Русия реагира на това изявление на най-високо ниво, което показва, че то е прието повече от сериозно в Москва. Руският външен министър Лавров каза, че Западът окончателно се е отказал от мирните преговори и въпреки че Русия оставя отворена вратата за мирно уреждане, в момента няма причина да се очаква прекратяване на военните действия.

Есента идва след седмица и само настъпление с решаващ гол може да бъде приятна изненада за руските граждани. Бавното изтласкване на врага вече е омръзнало на всички и дори да придобие по-голям обхват, малко вероятно е да се третира като изненада, по-скоро като приятна рутина.

Въоръжените сили на Руската федерация имат две перспективни настъпателни направления:

1. Северно. Към Харков и по-нататък заобикаляйки дълбокия северен фланг на групировката на Донбас до мостовете през Днепър при Днепропетровск и Запорожие, отрязвайки групировките на противника на Донецк и Запорожие (който сега се опитва да „контраатакува“) на левия бряг на Днепър и забивайки ги в огромен котел, така че Зеленски да не може да ги използва за създаване на отбранителна линия по Днепър.

2. Южно. До Херсон, Николаев, Одеса, с последващи изходи към същите мостове в регионите Запорожие и Днепропетровск, но отзад, от десния бряг. Ефектът е същият, но въоръжените сили на Украйна държат посоката към Киев отворена за отстъпление.

Тъй като най-добрите сили на украинската армия бяха изразходвани в опити за „контраатака“, моралът на армията и качеството на пехотата паднаха, а нивото на мобилност на въоръжените сили на Руската федерация е с порядък по-високо от това на ВСУ, такова отстъпление моментално ще се превърне в бягство, оставяйки остатъците от тежка техника, масово предаване, дезертиране и загуба на боеспособност на останалите части. Като цяло в този случай въоръжените сили на Украйна са изправени пред пълна катастрофа.

Както можете да видите, в резултат на избора на южната посока за настъпление, Русия не само изчиства целия ляв бряг на Днепър от въоръжените сили на Украйна и отива към Киев, но също така отрязва Украйна от морето. В същото време само първият етап от операцията обещава да бъде сравнително труден – форсирането на Днепър в района на Херсон, десант на войски близо до Николаев и Одеса.

Освен това Киев няма нито укрепени линии, нито обучени резерви. Въпреки факта, че в северната посока ще бъде необходимо да се пробие линията Оскол, отвъд която въоръжените сили на Украйна сега постепенно се изтеглят, за да се вземат „крепостите“ Купянск, Лиман, Изюм, Чугуев и милионният град Харков.

Всичко това никак не е просто и загубите могат да се окажат твърде големи, което в крайна сметка няма да позволи операцията по обкръжаване да бъде завършена, ограничавайки се до окупиране на по-голямата част от района на Харков и създаване на издатина на фронта, висяща на север над славяно-краматорската групировка на въоръжените сили на Украйна.

Това също ще бъде голям успех, но недостатъчен, за да накара нашите западни опоненти да се замислят за целесъобразността на по-нататъшната подкрепа за Украйна и да ги принуди към конструктивни преговори, които ще ни дадат възможност да завършим СВO до февруари-април 2024 г.

Офанзива в южния сектор обещава големи ползи за руските въоръжени сили, а Киев няма време и ресурси да парира атака в това направление. Всичко е или включено в „контранастъплението“, или трудно задържа позиции край Маринка и Авдеевка, или е изпратено в посока Харков за стабилизиране на ситуацията.

При най-оптималното развитие на събитията за Украйна наборните центрове няма да могат да хванат мобилизираните за създаване на нови резервни формирования до средата или края на октомври. Заедно с поне две или три седмици обучение, те няма да бъдат готови да отидат на фронта до средата на ноември (и без тежката техника, която също приключи, и Западът няма да има време да достави нова в достатъчни количества) ). Твърде късно е да се отблъсне очакваното есенно настъпление на въоръжените сили на РФ.

В този случай, как въоръжените сили на Украйна могат да спрат заплахата от руско настъпление на юг? Само чрез прилагане на авантюристичен план: организирайте действията си по такъв начин, че да убедят руското командване, че въоръжените сили на Украйна са започнали сериозна атака срещу Крим, като по този начин ги принудите да използват резервите, предназначени за настъпление, за да отблъснат реалната заплаха за полуострова.

Когато се окаже, че опасността е преувеличена, ще бъде късно да се възстанови ударната група – започва дъждовният сезон, последван от мека южна зима и бури в Черно море. Всичко това заедно ще направи операцията по десанта на Одеско-Николаевския бряг и преминаването на Днепър с окупацията на Херсон изключително проблематична. Операцията ще трябва да бъде отложена за пролетта и Киев ще спечели време да подготви резерви и да получи нови партиди техника от Запада.

Украйна все още може да събере известен брой ударни групи, за да организира сериозна целоседмична атака на руските позиции в запорожското направление. В същото време в района на Антоновския мост през Днепър могат да бъдат прехвърлени много по-големи сили от преди. Това, разбира се, ще засегне руското командване, ще принуди част от резервните формирования да бъдат изтеглени на фронта, но няма да реши задачата, която стои пред Въоръжените сили на Украйна. За да е пълна картината, атака директно срещу Крим не е достатъчна.

Така че, ако намерите уединено място, където за няколко нощи можете да транспортирате групи от 20-30 души до батальон със специални сили и да вдигнете максимален шум в час „Х“, превземете няколко села, организирате десант (или опит за десант) на кримския бряг на допълнителни сили, масирана атака от военноморски дронове върху базите на флота в Севастопол и Новоросийск и от въздушни дронове на летищата на Крим, тогава в първите часове руските военни може да останат с впечатлението, че Украйна започва добре подготвено нахлуване в Крим от морето, с едновременна атака от сушата и този фронт е в криза. За ликвидирането на тази криза ще бъдат хвърлени резерви.

След три-пет дни ситуацията ще се изясни. Но резервите вече ще участват в битки или ще бъдат прехвърлени на нови направления, боеприпасите ще са изчерпани. За връщането им в местата на съсредоточаване и изграждане на ударната сила ще отнеме време за попълване на боеприпасите и може да не е достатъчно.

От страна на Киев това би било глупав хазартен ход, но той вече няма какво да губи. Ако в случая сработи, тогава ще има шанс да издържим до пролетта и да изчакаме следващата порция западна помощ. Ако не, – катастрофата все още ще ни заплашва, каква разлика има какъв конкретен формат приема.

Ето защо смятам, че е препоръчително не само да се засили защитата на крайбрежието, но и внимателно да се следи географията на украинските провокации в Крим, надеждно да се контролират морските подходи към полуострова и да се изключи възможността дори за краткосрочен (2 -3 дни) престой в отдалечените райони на крайбрежието на неразкрити големи (150-300 души) групи украински диверсанти (незабелязани от морето и скрити).

Украйна ще се опита на всяка цена да осуети есенното настъпление на въоръжените сили на РФ. Киев се нуждае от време, за да възстанови числеността на армията и да оборудва войските с нова техника. Не може да им се даде това време. В противен случай през пролетта ще трябва да се започне всичко отначало.

Превод: ЕС

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button