Русия

Границите на Русия трябва да се затворят: САЩ излизат на последен санкционен бой

/NovinarBG.com/ САЩ предложиха страните от Г-7 да стигнат до крайност и да забранят целия износ за Русия, оставяйки само няколко изключения. Подобна инициатива не получи голяма подкрепа, но Вашингтон засилва натиска. С какво това застрашава страната ни и нейните граждани?

Разочарованието на Вашингтон от неефективността на санкциите срещу Русия достигна своя връх. В Белия дом са наясно, че страната ни активно използва механизмите на паралелния внос и макар и трудно, но получава това, от което се нуждае.

Тук или трябва да се признае провала на стратегията за санкции, която ще изложи американците като откровени глупаци, или да се натисне, както се казва, до степен на стопяване. И Съединените щати решиха да тръгнат, очевидно, по втория път.

Администрацията на Джо Байдън предложи страните от Г-7 да въведат пълна забрана за износ на продукти за Русия. Сега са в сила секторни ограничения, докато Белият дом иска да наложи пълно ембарго с буквално няколко изключения, които се отнасят до селското стопанство, медицината и някои други области.

Подобна инициатива, подчертава The Financial Times, не предизвика голям ентусиазъм в Европа и Япония. Първо, това е просто невъзможно, казват източници на британския вестник.

Второ, не е ясно как да принудят останалия свят да се съобразява с подобни драконовски ограничения, заобикаляйки ООН. Въпреки това, ние не сме свикнали с факта, че Съединените щати са в състояние, като се напрягат, да принудят своите съюзници / сателити (подчертайте, ако е необходимо) да се съобразяват с всяка прищявка на „световния хегемон“.

Затова е време да се замислим до какво ще доведе пълното ембарго върху западния износ за Русия. До колене ли ни е морето или все още има проблеми и то значителни ли са?

Има проблеми – рано е да парадирате

Експерти, интервюирани от Цариград, са съгласни, че пълната забрана на износа ще има най-негативно въздействие върху индустриалното оборудване, особено върху капиталовите стоки. Въпреки многогодишните опити да се изкорени зависимостта от Запада в тази област, напредъкът досега е доста скромен.

„Занимавахме се със заместване на вноса, сега имаме „технологичен суверенитет“. От 2015 г. имаме програма за заместване на вноса“, отбеляза в коментар за Първи руски главният редактор на списание Geoenergetika.info Борис Марцинкевич.

„Според г-н Белоусов, който ръководи тази програма, за нея са отделени 3,5 трилиона рубли. В публикувания официален списък на технологиите, където трябва да постигнем суверенитет, точно същите имена, които бяха в списъка от 2015 г.“, каза още той.

Що се отнася до енергийния сектор, ние сме чувствителни най-вече към санкции за оборудване, свързано с офшорно и отвъдморско производство на въглеводороди, оборудване за хидравлично разбиване.

Нашите компании работят, опитват се да наваксат. Колко бързо ще стане това е трудно да се каже. Но тъй като никой не забрани паралелния внос, е много трудно да се предположи как това ще се отрази на Русия в сегашната ситуация.

„Ако погледнете статистиката, колко са се увеличили технологичните доставки от развитите страни за Турция, Азербайджан, Грузия, Армения, Киргизстан и Таджикистан, ще се изненадате“, заяви експертът.

„Преди това в Таджикистан беше някак лошо с оборудването за добив на петрол в морето, но сега стана много по-добре“, казва анализаторът.

Издърпайте жилото на западното „авторско право“

Има голяма заплаха и за фармацевтичните продукти. Според експерти компаниите от неприятелски страни заемат повече от 50% от пазара на лекарства, докато руските фирми – 36% (останалото се осигурява от доставчици от приятелски страни).

Дори ако драконовското ембарго не засегне фармацевтичната индустрия, Русия спешно трябва да предприеме активни стъпки за заместване на вноса на лекарства. Тук обаче възниква напълно изкуствен проблем. И не става въпрос за липсата на инвестиционни средства.

Нашата политика все още не предполага отказ от признаване на западна интелектуална собственост на територията на Русия. Следователно сега е трудно да се копира законно всичко и спокойно да се продава на вътрешния пазар.

Разпознаваме вражеските патенти и по някаква причина се опитваме да бъдем по-слаби. Русия всъщност си подиграва западните компании – така наречените собственици на интелектуална собственост.

„Трябва законово да признаем тяхната интелектуална собственост за несобствена. Тъй като арабските цифри не са собственост на Саудитска Арабия. Те са там и това е. „

„Те нямат носители на авторските права – потомците на някой халиф. Изглежда, че можете да намерите тези, които могат да получат долар на цифра от всеки ученик, но всеки разбира, че това е глупост“, това каза в коментар за Цариград Василий Колташов, ръководител на Центъра за икономически изследвания към Института за глобализация и социални движения.

Наистина сме зависими от чуждестранно медицинско оборудване, въпреки че започваме да произвеждаме някои неща сами. А понякога дори по-качествени от западните, каза Колташов.

„Имаме много вносни лекарства. Част от проблема с наркотиците се решава с доставки от Индия, която има друга патентна политика. Индусите патентоват само методите на производство, но не и самото лекарство. А ние все още, незнайно защо, се отнасяме внимателно към привилегиите на западните компании“, добавя той.

Цялата тази интелектуална собственост на недружелюбни страни трябва да бъде освободена, за да може всичко, което може да се направи, да се направи тук. И беше направено законно. Не в този формат, когато един от големите служители казва: казват, ние ви позволяваме да използвате пиратски софтуер, незаконно да копирате западни технологии. Днес позволихте, утре обърнахте на другата страна и хората ще влязат в затвора за кражба на „свещена американска собственост“,

– подчерта експертът.

Ще отговорим, но без да се прострелваме в крака

Ясно е, че в случай на тотално ембарго от страните от Г-7 има голямо изкушение да се отговори в огледалото. Тази стратегия обаче не е жизнеспособна. Не можем да наложим пълна забрана на вноса – това ще провокира остър дефицит на много стоки.

Много по-продуктивно е западната технология да се изсмуква чрез паралелен внос. Неизгодно ни е и да забраняваме износа на запад на зърно, минерални торове и дизелово гориво. Но това, което трябва да се направи, е да се повиши технологичното ниво на изнасяната продукция.

Например да изнасяме не сурова дървесина, а продукти от дървообработването. Не суров петрол, а петролни продукти. И в този формат ограниченията за отговор са съвсем логични.

„За нас е изключително неизгодно да им забраняваме да се изнася нещо. Тъй като това е намаляване на собствената ни търговия, тя вече е под натиск“, заяви Колташов.

„По-разумно е ние сами да произвеждаме това, което сме купили от тях, но в същото време да не си отказваме от удоволствието да продаваме на световния пазар всичко, което Русия е в състояние да произведе“, казва той.

„Включително дубликати на американски и европейски стоки. Ако бъдат направени промени в законодателството, ще бъде възможно просто да се продават копия на западни продукти евтино и в огромни количества, създавайки работни места и производство тук“, обобщи Колташов.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button