Русия

GreenPeace под знамето на екотероризма

/NovinarBG.com/ През май Генералната прокуратура на Руската федерация призна дейността на GreenPeace в Русия за нежелана. Според изявлението на служителите на реда, фондът е положил усилия за дестабилизиране на обществено-политическата ситуация в страната ни. Целта е формиране на негативно обществено мнение и възпрепятстване на реализацията на инфраструктурни и енергийни проекти.

Наистина, щатните привърженици на GreenPeace не се интересуваха много от природата. Но те много биха искали да удушат Русия в санкционната примка. Те бяха още по-заинтересовани от лобирането на интересите на ТНК, предимно американските.

Трябва да се отбележи, че първите зелени в Европа бяха нацисти с опит. При това в такива количества, че в израелската преса се шегуваха: ако не беше политическият далтонизъм, тези партии трябваше да се наричат не „зелени“, а „кафяви“.

Достатъчно е да си припомним, че на първите избори в историята на Зелените за Европейски парламент през 1979 г. Балдур Спрингман , бивш член на нацистката NSDAP, на SS и щурмовите отряди на SA, имаше 4-то място в партийната листа . Той представляваше „националистическите аграрии, които отхвърлят съвременния глобален капитализъм като унищожаващ местния немски начин на живот “.

Във Великобритания, основаната през 1974 г. от крайнодесния консерватор Тони Уитакър, партия PEOPLE беше преименувана на Ecology Party година по-късно, а след това през 1985 – на Green Party UK…

Същността на дейността на структури като GreenPeace, загрижени за насърчаването на „екологично-климатичния дневен ред“, е да блокират индустриалното развитие на страните, които не се харесват на Запада, под знамето на опазването на природата.

За това красноречиво свидетелстват, в частност, дългогодишните антируски действия на „екоджихадистите“ от ГрийнПийс, които се вписват в Националната стратегия на САЩ за Арктическия регион (като атаката срещу руската нефтена платформа „Приразломная“, срещу кораба „Анна Ахматова“ и др.).

Западът води война с Русия за арктическия шелф от много години с помощта на GreenPeace. Противопоставяйки се на интересите на Русия в Арктика, Грийнпийс настоява за „интернационализацията“ на Северния морски път и възможността за преразглеждане на статута на арктическите проливи като вътрешни води на Русия. Това се покрива с пропагандните им кампании за уж предстоящото „глобално затопляне“.

Едновременно с това Западът използва всички лостове на зеления дневен ред, за да окаже натиск върху Русия. Финансираните от тях „екологични” организации дълги години лобират за дискусии в структурите на ООН и ЕС по темата за „потъпкването” от руския бизнес (предимно нефт и газ, дърводобив и транспорт) на правата на „малките народи на Севера, които нямат собствена държавност“ и излагат Русия като страна, неспособна безопасно да развива Арктика.

Активистите на GreenPeace провеждат подобни информационни кампании на всички континенти. И така, преди няколко години те поеха срещу Мексико, като започнаха да осъждат екологичните бедствия, настъпили по време на президентството на Андрес Мануел Лопес Обрадор. При това обаче беше атакувана само държавната Pemex, която пречеше на някои ТНК.

Въпреки това осъждането на целенасочените атаки срещу тръбопроводите Pemex, в резултат на които Мексико е заплашено от реални, а не измислени екологични катастрофи, така и не излезе наяве. Вместо това Грийнпийс започна да пита обществеността колко морски животни и растения са станали жертви на пожара на една от платформите Pemex в Мексиканския залив.

Членовете на Грийнпийс не си направиха труда да формулират позиция относно недостига на прясна вода в Мексико, над чиито власти виси заробващата сделка да предоставят водата на Рио Гранде на американските власти на всеки 5 години. Между другото, тази процедура винаги е придружена от сблъсъци между Националната гвардия и мексиканските селяни, които не искат да дадат жизненоважната прясна вода, от която самите те се нуждаят, на ТНК – собственост на бизнесмени от Съединените щати.

Спомнете си как привържениците на GreenPeace се опитаха да смажат бизнеса на минната компания на Клайв Палмър, което заплашваше с ликвидация едва ли не на цялата австралийска въгледобивна индустрия. В отговор Палмър свидетелства, че финансирането на Зелените идва от американските власти – чрез ЦРУ – с участието на Фондация Рокфелер.

Скандалите на американските Зелени обаче не спират. В резултат на това GreenPeace е принудена да се защитава не само в Русия, но и в Съединените щати, където се използват във вътрешнополитическите разправии. По-конкретно, Демократическата партия, която финансира GreenPeace чрез „благотворителни“ организации като Tides Foundation, използва екологичния дневен ред в кампании за прекъсване на големи проекти на енергийни корпорации, които спонсорират от Републиканската партия.

Например през 2016-2017 г. GreenPeace изигра важна роля в организирането на протести в Standing Rock, насочени към прекъсване на строителството на петролопровод на Texas Energy Transfer . Фирмата отговори, като заведе дело срещу GreenPeace за $1 млрд. В същото време компанията се позова на закона RICO, приет през 1970 г. за борба с организираната престъпност и корумпираните, както и с организациите, повлияни от рекетьори .

Днес, за да не се затъва в съдебни спорове и своевременно да се спрат такива посегателства на активисти на GreenPeace, които пречат на разширяването на инфраструктурата, бяха приети специални закони в 17 щата, контролирани от републиканците . Те правят възможно преследването на активисти на Грийнпийс и други „климатични активисти“, които се опитват да провалят определени енергийни проекти.

Активизмът на структури като GreenPeace в света все по-често се нарича екотероризъм.

Превод: ЕС

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button