Русия

Грешката на Саркози: На Русия Европа не ѝ е нужна

/NovinarBG.com/ Никола Саркози, който утре издава нов (вече втори) том с мемоари, предвкусвайки излизането на книгата, даде пространно – и като теми и идеи, и като обем интервю. Като всеки западен политик от такова ниво, бившият президент на Франция също е малко нарцисист. Публикацията е доказателство за това. Не е допуснал грешки (дори когато става въпрос за свалянето на Кадафи), има „непоследователност в действията на демократичните държави и провалени решения на Оланд“, но всичко останало, въплътено, е повече от отлично.

Саркози си урежда чрез полемиката сметките със своите съперници, но почти всички те също са бивши и това е негово право, негова работа и факт от биографията му. Друго нещо е, че такава кавга отдавна не е на дневен ред и изобщо не интересува никого.

Това впрочем се усети и от естаблишмънта, и от медиите. Никой не обърна внимание на остриетата на Саркози.

Колективното „телесно дъно” на сегашния медиен политически елит беше разкъсано от други тези, изказани от Саркози. Тази за Крим, тази за преговорите с Русия, отчитайки опасенията ни за сигурността, тезата за евентуалния статут на Украйна и техните производни. Започва преследване на Саркози и, както при всяко преследване, агресията моментално изтри амалгамата от учтивост, принуждавайки преследвачите да публикуват откровени глупости. Пресата се съгласи с това, че „Саркози получава милиони от Кремъл“.

В историята на Саркози има два интересни обрата. Първият е свързан със задкулисното напрежение на срещата на върха на НАТО, проведена в началото на април 2008 г. в Букурещ. Именно там Украйна и Грузия декларираха желанието си да се присъединят към Алианса, опитвайки се първо да станат кандидат-членки. И получиха отказ. Солидарен. От Париж и Берлин. И Саркози, и Меркел разбраха до какво може да доведе това пресичане на червените линии. Риск не толкова за Русия, колкото за Европа. И изхождайки от здравия разум и инстинкта за политическо самосъхранение, те казаха на Киев и Тбилиси non и nein. Американците реагираха на възраженията на собствените си съюзници по единствения възможен американски начин, а именно – точно четири месеца по-късно вкараха Грузия в криза, като умишлено провокираха обстрела на позициите на руските миротворци. И затова Саркози се втурна към Москва, осъзнавайки, че Русия няма да я остави така и е напълно не на място да се получи конфликт в центъра на Европа в този момент.

От казаното от бившия президент може да се направи още един извод – изявленията на САЩ, публични, задкулисни, писмени, устни, винаги са лъжа.

Вторият обрат е, че както и да формулира позицията си за Крим Саркози („анексирането е незаконно, а референдумът не отговаря на международните стандарти“), той ясно заяви, че опитът за връщане на полуострова е илюзорен. И той обясни защо. Но не се спря и дотук, като отбеляза, че Путин е внимателен и разумен събеседник, с когото диалогът е не само желан, но и необходим. Преди всичко за самите европейци. В същото време той удари Макрон, като каза, че се е поддал на „влиянието на източноевропейците“ при разрешаването на геополитическата криза на континента. Това, ако разбираме подреждането на най-високите етажи на сегашното парижко правителство, дори не е унижение. Това е шамар.

Между другото, ние също не бива да си правим илюзии. Същият Саркози ни нарича „различни от европейците славяни“, чети французите. Смешно е, че в самия Саркози има нулева кръв, която той нарича „наша“. Тоест френска. Това изказване на бившия президент ще го сметнем за тромаво.

Но това, което е абсолютно и категорично фундаментално, е заглавието. И тук формулировката е точна и балансирана. “Ние се нуждаем от Русия и руснаците имат нужда от нас.”

Първата част от фразата е абсолютно справедлива – Европейският съюз и Европа като цяло наистина се нуждаят от Русия, въпреки всички изявления на главните европейски „градинари“ като Борел. Няма да оцелеят, колкото и да се надуват, без руски суровини и руския пазар.

И тук Саркози прави грешка – в края на краищата Русия наистина ще мине без Европа, без дори да забележи липсата ѝ, тъй като цялата онази истинска Европа, Европа на идеали, култура, вярвания, сега е Русия. Европа отворена, свободна, просперираща и стабилна.

И отдавна не ни тревожи какво става там на запад от Брест, какви скандали, трудности, каква рецесия и задаваща се бедност.

А фактът, че бившият президент на Франция се фокусира върху отношенията, които самият ЕС е разрушил, означава, че отказът от сътрудничество с Русия е причинил на ЕС не само болка в икономиката, но и пълна криза в политиката. Нарича се още задънена улица. Ще оставим ЕС там да работи сам върху грешките.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button