ЗДРАВЕ

Грипът подремна. Събужда ли се?

Едно от малките хубави неща, до които Covid-19 доведе, беше фактът, че грип практически нямаше през 2020 г. Доминантният нов вирус и мерките, които спазваме, доведоха до зима без инфлуенца. Грипът сякаш сладко си подремна, но скоро се очаква да се събуди. Подготвени ли сме за него? Как ще ни се отрази след напрегната година, през която имунитетът ни непрекъснато е подлаган на изпитания?
 
Изгледите и решението

През 2020 г. броят на хората, които избраха защита с противогрипна ваксина, бяха много повече от предходните години. Същевременно носехме маски (дори на открито за известен период) и ограничихме контактите си. Това са част от причините да не се стигне до грипна пандемия за първи път от десетилетия.
 
За много е известно, че два силни вируса трудно може да се разгръщат по едно и също време. Това е вероятната причина грипът да „заспи“ през 2020 г. Новият вирус бе доста по-активен, като вниманието ни беше изцяло фокусирано към него.
През 2021 година нещата са по-различни. Много хора вече са преболедували Covid-19, имат антитела, а голяма част от останалите са ваксинирани.

Защо? Имунната система на хората не се е сблъсквала с него отдавна, а много хора се борят с усложнения след боледуване от Covid-19. Така ще бъдат още по-уязвими при евентуално заразяване с грип.
 

От наблюденията над изминалия грипен сезон в Южното полукълбо и данните на СЗО за заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в Азия може да направим прогноза за България. Абсолютно е възможно грипният сезон на Северното полукълбо да е коренно различен и дори по-тежък в сравнение с този от миналата година.
 
Учените смятат още, че заради времето изместване на грипната епидемия и влиянието на другия вирус е възможна промяна в протичането на грипа. Той може да се активизира извън очаквания сезон – зимата, а да ни изненада есента или пролетта.
 
Не е ясно как ще се справят хората с него, особено наскоро боледувалите от коронавирус. Защитните сили на организма им определено ще бъдат отслабени, което ще е сериозно премеждие.

Има как да предотвратим притесненията и да се погрижим за здравето си. Противогрипната ваксина е доказано решение и е особено важна за възрастните хора и тези с хроничните заболявания. Тя помага на организма да се бори с грипа и дори да се разболеят, ще се възстановяват по-лесно и без усложнения.
 
Повече ваксини за възрастните хора от рискови групи
Някои хора допускат, че ваксината срещу Covid-19 ще ги предпази и от сезонен грип. Това е погрешно схващане. Единствената доказана защита са противогрипните ваксини, а за щастие и тази година ще има безплатни такива за хората от най-рисковата група – тези над 65 години.

Инициативата е част от Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип. Тази година ще бъдат осигурени 230 000 ваксини, които да послужат за защита от вируса на възрастните хора. Добрата новина е, че са много повече от миналата година, като идеята е броят им да се увеличава поетапно, за да се разшири обхватът на действие.

По поръчка на Sanofi за първи път в България бе направен анализ за въздействието на грипа върху здравната ни система. Разгледани са хоспитализациите през 2018 и 2019 г. и данните показват, че над 8400 души годишно постъпват в болница с пневмония, причинена от вируси, сред които и грипни. 25% от тях са на възраст 65 , а почти половината от тях са със съпътстващи заболявания (диабет, сърдечносъдови и др.).

Тези възрастни пациенти престояват средно по 8 дни в болница, а годишният разход на държавата за лечението и е най-малко 2.7 милиона лева. Защитата ще помогне да променим статистиката.

Хората заслужават да са здрави и да прекарат празниците вкъщи, заобиколени от любими хора, а не от лекари.
 
На всички малко ни дотегна да говорим само за болести и имаме нужда да се отпуснем и да се наслаждаваме на живота! Изберете доказаната защита навреме и забравете за грипа тази година. Защитете себе си и тези, които са най-специални за вас.

Още новини

Back to top button