ПОЛИТИКАПОСЛЕДНИ

Гроздан Караджов: Ето го резултатът от това премиерът да се меси в обществените поръчки на АПИ

Не АПИ е отменила решенията за обществените поръчки за ремонт и поддържане на пътища. Те са отменени с шест последователни решения на Комисията за защита на конкуренцията в резултат на обжалване на самата конкурсна документация.

Това коментира на брифинг днес регионалният министър Гроздан Караджов малко след като премиерът Кирил Петков настоя той да освободи шефа на АПИ, а превозвачи протестират в цялата страна заради неиздължени плащания.

„Бяхме в неговия кабинет, когато те настояваха за максимални рестрикции. Ето го резултатът от това министър-председателят да се меси непрекъснато в обществените поръчки на АПИ. И към днешна дата министър-председателят контролира плащанията на АПИ. (Трябва да се знае) кой е кръгът около него, който отговаря за този контрол. Защо бяха обявени поръчките през април? Те се обявяват, когато имаш бюджет за съответната година и ангажимент за следващите години. А такива нямаше. Обществените поръчки са за 3 г. и са за 4,6 милиарда лева“, каза Караджов.

„Очевидно сме в предизборна кампания, щом от ПП започнаха да се упражняват на пътища. Пресконференцията от тази сутрин е нищо повече от един жалък опит на Кирил Петков и ПП да прехвърлят проблема от болната глава на здравата“, каза още той.

По думите му по-интересни са мотивите, с които КЗК прекратява процедурите – според тях условията, посочени от МРРБ, са били „прекалено рестриктивни и в полза единствено и само на държавата“.

„В случая сме защитили държавния интерес, което според КЗК е прекомерно и нарушава правилата на конкуренцията. Но да защитаваш интереса на държавата и в същото време да търпиш обвинения, че помагаш на мафиотските крадливи фирми, както ги нарича Кирил Петков, това ще е някаква страшна инвенция в историята да съм направил – хем да ги ограничавам, хем да ги толерирам“, коментира Караджов.

Вицепремиерът от ИТН продължи с критиките към големия партньор в бившата управленска коалиция.

„Продължаваме Промяната” са най-големите неможачи, които съм срещал през живота си. Когато някой некомпетентен и безотговорен се намеси в работата на експертите, резултатът е нарушение на закона. Лъжат и обвиняват на едро, без да се съобразяват с нито един факт. Всъщност целта беше „онзи от отсрещната сграда да не може да плаща на пътните фирми”. Явно Петков е можел да предвиди, че ще има служебно правителство на президента Радев”, коментира регионалният министър в оставка.

Той е категоричен, че крайната дата 30 септември трябва да се премахне от договорите със строителните компании и след това властите „да се молят” на фирмите да подпишат анекси. В противен случай, смята Караджов, ще се стигне до „катастрофа”.

Според него заради „отровното политическо говорене“ на Петков са спрени всички големи инфраструктурни проекти у нас – за АМ „Хемус“, за пътя Видин – Ботевград, за Кресна. По последния проект в МРРБ било получено писмо да се „откажат доброволно от законния ОВОС на АПИ“.

Още новини

Back to top button