Русия

Guardian: „Дори сега, тази нощ“ – САЩ обявиха готовността си да се борят с Русия и Китай в космоса

/NovinarBG.com/ Съединените щати се готвят за въоръжен конфликт в космоса с Русия и Китай, след като разработиха антисателитна технология за противодействие на заплахите от двете суперсили. Това заяви бригаден генерал Джеси Морхаус от Космическото командване на САЩ, отговарящ за космическите операции, на брифинг в посолството на страната си в Лондон, съобщава The Guardian. Според него САЩ са готови да започнат орбитална война „дори тази вечер, ако се наложи“.

Бригаден генерал Джеси Морхаус от Космическото командване на САЩ, подразделението на военните, отговарящи за космическите операции, каза на брифинг за пресата в посолството на страната си в Лондон, че специалната операция на Русия в Украйна и амбицията на Китай да стане водеща космическа сила до средата на този век не оставиха на Съединените щати „друг избор“ освен да се подготвят за „орбитални сблъсъци“ , пише The Guardian.

Висшият военен служител подчерта, че Съединените щати са готови да започнат война в космоса „дори днес, тази нощ, ако е необходимо „, пред репортери на брифинг в посолството на САЩ в Лондон. „Ако някой застраши Съединените американски щати или някой от нашите интереси, включително интересите на нашите съюзници и партньори, с които имаме договори за взаимопомощ в отбраната, ние сме готови да се бием тази вечер“, заяви категорично Джеси Морхаус. отбелязва авторът на статията.

Освен това генералът каза, че Съединените щати ще продължат да развиват антисателитни технологии, за да противодействат на заплахите от Русия и Китай „не защото искаме да се бием днес, а защото това е най-добрият начин за предотвратяване на конфликт .

Прекаленото разчитане на сателити означава, че атака срещу орбитални активи на САЩ може да има далечни последици, съобщава The Guardian. Китай, САЩ, Индия и Русия тестваха антисателитни оръжия, като унищожиха собствените си спътници с ракети от земята. Миналата година САЩ едностранно забраниха подобни тестове, които създават огромни облаци от отломки, които поставят други сателити в опасност за десетилетия, оплаква се британското издание.

Русия и Китай работят върху създаването на космически кораби, способни да извършват антисателитни операции. През 2020 г. САЩ обвиниха Русия, че е изстреляла снаряд от един от двата спътника, последвали американски шпионски спътник.

Междувременно Китай изстреля сателит с роботизирана ръка, способна да хваща други спътници, и разработи начин за поставяне на експлозиви в дюзите на двигателя на вражеските сателити. Експлозивите са проектирани да останат незабелязани дълго време, а детонацията им наподобява нормална неизправност на двигателя.

В допълнение към оръжията, които се прицелват, блъскат или свалят целта си, има и други технологии, които заглушават сателитното излъчване или повреждат оборудването с помощта на лазери, химически аерозоли или мощни микровълни, пише The Guardian.

Превод: ЕС

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button