Русия

Херсон – две власти, два начина на живот. „Те“ се върнаха…

/NovinarBG.com/ Два пъти тази година Херсон трябваше да премине през смяна на властта. И сега, седмица след като руските войски напуснаха града, могат да се направят първите сравнения.

Руските военни влязоха в Херсон седмица след блокадата на града, а украинските части, включително полицията, го напуснаха. Почти веднага беше организирано раздаването на хуманитарна помощ в добре обмислени хранителни пакети, а руските военни осигуриха реда. Организационните въпроси бяха решени своевременно, бяха установени доставки на едро до града и района на храни и други стоки от Крим, от други освободени територии и от народните републики.

Шофьорите от Херсон практически не се сблъскваха с недостиг на гориво, то се продаваше директно от цистерните с гориво и опашките бяха доста поносими.

Беше по-трудно да се организира доставката на лекарства, тъй като аптечните вериги отказаха да продават лекарства, които нямат украински лицензи. Имаше случаи на отказ на ръководители на лечебни заведения от помощта, предложена от руските власти, въпреки острия недостиг на лекарства и медицински материали.

Беше установен преходен период от гривна към рубла за почти една година, въпреки че по-голямата част от жителите на Херсон изчерпаха украинската си валута за месец-два. Те бяха попълвани поради съхранената за дълго време възможност за теглене на средства от сметки в украински банки, в които още за известно време продължиха да постъпват украински пенсии и други социални помощи. Възможностите за теглене на тези пари и използване на безналични плащания продължиха и по-късно, за които властите всъщност си затвориха очите, осъзнавайки, че това помага на жителите на града да оцелеят в трудни времена.

Преди началото на украинските атаки срещу електропроводите през август в града не беше прекъсвано подаването на газ, вода, електричество и топла вода. В продължение на няколко месеца комуналните услуги бяха под украинска юрисдикция, кметството и много други служби работеха. Това беше грешка, която беше използвана за саботаж (по-специално за унищожаване на базата данни на пенсионния фонд).

Едва когато това се разбра, започна създаването на нови (руски) управленски и комунални структури, съпроводено с огромни трудности поради саботажа и заплахите към служителите.

Въпреки евакуацията на институциите, всички комунални служби работиха до последните дни почти както обикновено. Бяха доставяни ток, газ, вода (прекъсванията започнаха два дни преди съобщението, че градът ще бъде изоставен). Отоплителният сезон започна, дори пуснаха отново асансьорите във високите блокове, които бяха спрени от съображения за безопасност две седмици по-рано. Комуналните служби продължиха да почистват улиците.

Работеха млекопреработващите предприятия и пекарни, повечето хранителни магазини. Завърнаха се фабричните млечни и колбасни продукти, които бяха изчезнали от рафтовете.

Имаше обществен транспорт, и не само частни микробуси, които станаха основният вид транспорт в Херсон през годините на украинската незалежност, но и общински тролейбуси (по време на руската администрация броят им значително се увеличи).

… И сега „те“ се върнаха. Седмица по-късно стана ясно, че украинските власти нямат план за нормализиране на живота. Раздаването на хуманитарна помощ в града е организирано толкова безобразно, а наборът от продукти е толкова „несъобразен с условията“, че се налага лично украинският „губернатор“ да се намеси, за да успокои гражданите. Пекарните не работят, доставката на хляб от съседния Николаев (60 км) не е организирана.

Все още няма ток и вода. Повече или по-малко сигурно е, че жителите на Херсон ще трябва да прекарат предстоящата зима без парно.

Рублата веднага беше забранена, но населението няма други пари. На черния пазар ти искат 5 рубли за гривна (по официалния курс от 1,64 рубли за 1 гривна). Те обещаха да започнат да изплащат украинските пенсии в „близко бъдеще“, но първоначално определените срокове изтекоха. В замяна на това бързо започнаха да реализират програмата за мобилизация.

Също така няма информация, че украинските банки, включително държавната Oщадбанк и вездесъщата „Приват“, мислят да пуснат поне банкоматите, по-голямата част от които са оцелели. Очевидно банките не бързат да се разделят с парите на жителите на Херсон, които лежат в сметките им (и се въртят).

Градът все още е затворен за влизане и излизане, провеждат се „филтрационни мерки“. Чуват се стрелби, има разстреляни. Как да не си спомните неуместността на либералното отношение на руските власти към т.нар. „ждуни“!

Сега Херсон изпитва сериозен недостиг на храна и стоки от първа необходимост. Бензинът, според обявленията в социалните мрежи, се продава за 200 гривни за литър. В популярен бизнес се превърна „услугата“ за зареждане на мобилни телефони (връзката се хваща само на няколко места в града) или къпане (в частни къщи, където има дизелови генератори и собствени кладенци); цените за подобни „услуги“ са непосилни.

Но, създавайки картина на „завръщането на Украйна“, буквално в деня, в който Херсон беше окупиран от украинските войски, помпозно обявиха завръщането си в града монополните структури („Нова поща“, веригата супермаркети АТБ). На назначените служители се предлага заплата от 6000 UAH. (минимум в Украйна). Защо да плащате повече на хора, които са изпаднали в безнадеждна ситуация?

Укрзализница също реши да си направи реклама, като вече пусна влака Киев-Херсон, около който жп гарата блестеше с ярки светлини. Но би било много по-полезно да пуснете това „електричество“ към помпите на ВиК или пещите на пекарните. Но не е. Украинските власти, които се върнаха в Херсон, не се нуждаят от това. Те се нуждаят от снимка за западните медии и те я създават.

Превод: ЕС

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button