Микроблейдинг
ОБЩЕСТВО

Хитър измамник „оправя” данъчни ревизии срещу 10 000 лева

Мошеникът Илия Маринов „урежда” и с общинско жилище за 20 бона хонорар

Ловък измамник се е развихрил в София, разказват потърпевши от схемите на тариката. По техни думи, само за година той е заработил не по-малко от половин милион лева от човешката доверчивост и наивност, че с пари се решават всички проблеми. Особено когато са връчени на сладкодумен мошеник…

Някой си Илия Маринов, поне под това име е познат на жертвите си, подбирал фирмаджии, които имат ревизии от НАП. Издирвал ги, представял им се като експерт по данъчно право. Предлагал им „компетентно и професионално обжалване” на ревизионните актове, с две думи – измъкване от лапите на бирниците. Разбира се, за да е по-убедителен, изпъстрял речта си с имената на известни клечки от НАП, споменати уж мимоходом като негови приятели.

Маринов твърдял, че е много близък и с нашумелия тандем за оказване на натиск върху частния бизнес – бившия шеф на средни данъкоплатци Борислав Иванов и инспекторката Антоанета Бучкова. Да припомним, че въпросният Борислав  Иванов неотдавна е уволнен от благата служба в НАП, след като проверка на ДАНС изкарва на светло корупционните схеми, които той върти заедно с подчинената си Антоанета Бучкова. Двамата си набелязвали фирми, срещу които започвали серия от безкрайни ревизии, който непрекъснато се удължавали във времето, докато успешно блокират работата и банковите сметки на проверяваните. Все пак с половин уста се посочвал изходът от  положението – пари, обяснявала Бучкова, като допълвала, че те не били за нея самата, а за  шефа й.
Схемата на Илия Маринов е инспирирана от подобни корупционни практики на зациклили една след друга данъчни проверки, след които фирмите се чудят как да влязат отново в релси. Затова господинът предлагал на потърпевшите бизнесмени простичка схема за спасение: те му дават 10 000 лева капаро, за да поеме случая. След като го приключи успешно, клиентът ще му връчи още 10 бона.

Измамникът обаче щом прибере първата вноска и мигом изчезва, казват източниците ни. А жертвите му чакат да ги оправи. И докато чакат, се оказва, че са не само окрадени, но са изпуснали и  сроковете за обжалване. Така продължават да са в лапите на НАП, но вече без каквато и да е възможност да се защитят. Нещо повече, следващата стъпка е блокиране на банкови сметки и резултатът накрая е тотално съсипан бизнес.

Точно в този момент, продължават източниците ни, отникъде се появява отново Илия Маринов и иска още пари, за да оправи проблемите. Ясно и този път как свършва историята – парите са взети, а господинът отново потъва в неизвестност.
Ако случайно някой от ограбените все пак успее да го издири и си поиска хилядарките, мошеникът започва да сипе заплахи – най-често се заканвал, казват потърпевши, че ще предизвика нови данъчни проверки. На няколко пъти обаче изпращал и побойници, но жертвите поне засега от срам мълчат.

„Спасението” от данъчни ревизии далеч не изчерпва репертоара на Илия Маринов. Той се представя и като посредник за уреждане с общинско жилище. Известно е, че тези апартаменти са предназначени за социално слаби, но най-често с тях се уреждат големи връзкари. А след като съдът наскоро даде зелена светлина, се очаква да започне и ударната продажбата на 1500 апартамента, за които има решение на столичната община още от месец май. Известно е, че цените на този тип апартаменти са чувствително под пазарните. Затова и ценоразписът на Илия Маринов в случая е по-висок.

Началната вноска той заковал на 20 хил. лева. С уговорката, че клиентите ще му платят още 20 хил., когато станат официални собственици на общинския апартамент. Разбира се, този момент така и не настъпва, но Маринов вече е прибирал една хубава сума. След това, когато измамените започнат да го търсят и да си искат обратно капарото, той пуска в действие познатите заплахи за близка среща с мутри.

Част от измамените от Илия Маринов вече са подали жалби, така че на ход е МВР.    

Статията Хитър измамник „оправя” данъчни ревизии срещу 10 000 лева е публикуван за пръв път на NovinarBG.COM.

Още новини

Back to top button