Русия

Хитрият план на Путин проработи. Европа не знае какво да прави

/NovinarBG.com/ Страните от Източна Европа забраниха вноса на украинско зърно. Това означава, че зърнената сделка се оказа капан за Европейския съюз. Евтиното зърно не се отрази добре на Европа

Всичко това не беше напразно

Колко пъти сме се съмнявали в необходимостта и полезността на зърнената сделка за Русия. Колко пъти се каза, включително и на най-високо ниво, че Западът отново ни мами. И тези дни с изненада разбираме, че Западът сам се е измамил и въпросът върви към развръзката си: Източна Европа остава без собствена зърнена икономика.

Зърнената сделка, която предполага съгласието на Русия за износ на зърно от украинските пристанища в замяна на това Западът да деблокира руския селскостопански износ от Запада, или изобщо не се изпълнява, или не се изпълнява изцяло.

Последния път сделката беше удължена с 60 дни вместо „заложеното“ по първоначалния план на ООН за 180 – под приказките, че и това не трябва да се прави, пак ще бъдем измамени. Руското дипломатическо ведомство говори за това открито. И така, онзи ден Сергей Лавров по време на посещението си в Латинска Америка отбеляза:

Зърнената сделка в украинската си част има предимно търговски характер и като такава едва ли помага на страните от третия свят.

Лавров имаше предвид, че съгласно твърденията на ООН и ЕС, украинското зърно е необходимо, за да се предотврати гладът в най-бедните страни в Африка. До Африка обаче достигна много малко – повече от половината зърно (47% – според минималните оценки, почти 70% – според максималните) се „закотви“ в Европа.

Имаше безброй въпроси от страна на патриотите – защо Русия продължава да следва мераците на Запада. Най-интересната версия (на която и ние в „Царград“ отдадохме почит) бе, че трябва да се признае необходимостта от подкрепа на „султана“ Реджеп Ердоган. Той превърна Турция в най-важния зърнен център на Евразия и загубата на тази позиция за него би означавала сигурна загуба на изборите. Русия има нужда от Ердоган – не защото наистина работи за нас, а защото неговият заместник Калъчдароглу определено би работил само за САЩ.

Но колкото по-близо е краят на следващия етап от сделката, толкова по-очевидно е, че става въпрос за нещо друго. Европа, мамейки Русия, сама се набута в капан. И ние гледахме това и не пречихме на европейците.

Токсичното“ зърно за Полша и Унгария

На 15 април Полша и Унгария обявиха забрана за внос на украинско зърно. Досега към тях са се присъединили Словакия и България. Европейската комисия изисква от страните от Източна Европа да вдигнат забраната за внос, но засега е по- вероятно и Румъния да се присъедини към забраната.

„Източният фланг на НАТО“ има много основателни причини да смята украинското зърно за вредно за своята икономика. Полша се превърна в основна точка за преразпределение на украинското експортно зърно за Европа. Евтиното зърно от Украйна е необходимо, за да се забави и в идеалния случай да се спре покачването на цените на храните в ЕС. Просто казано, за да могат германският бюргер и френският буржоа да си купят сами геврек или франзела към бирата или да си позволят вечеря на предвоенни цени.

Проблемът е, че докато зърното остава евтино, цените на енергията и електроенергията се повишиха. Нямаше как да бъде иначе – все пак се опитаха да блокират износа на петрол и газ от Русия. Всичко се е увеличило в цената (включително цената на същите багети и осолени гевреци). Всичко с изключение на зърното, тъй като украинският износ остави цените на тази стока на нивата отпреди войната.

Лесно е да се досетите, че фермерите, които отглеждат и продават зърно в самата Европа, страдат от това. На първо място, фермерите в Полша, Унгария, Румъния, Словакия и България. Никой не купува зърно от тях на цените, които са им необходими, за да оцелеят – а продажбата на цени от 2021 г. за тях означава фалит.

В същото време всички разбират, че зърното е практически единственият елемент на украинския износ, не само в контекста на военните действия срещу Русия. Ако след края на военните действия Украйна остане като държава, ЕС ще финансира нейното „възстановяване“. И ще вземе евтиното зърно от Украйна просто защото няма да има какво друго да вземе оттам.

Тоест сделката със зърното, от гледна точка на Европейския съюз, е за дълго време. Полските ферми няма да доживеят до завършването й.

Полша, колкото и да е проукраинска и антируски настроена, не е готова да се съгласи с това. На 20 април полското правителство реши да разшири ембаргото. Сега не само зърно, но и други хранителни продукти не могат да бъдат внасяни от Украйна в Полша . На първо място, плодове, яйца, птиче месо, захар и мед . Полските политици съвсем официално казват: „Украинските продукти убиват нашето селско стопанство“.

Зърното като експлозив под Европейския съюз

Временен компромис е до края на юли зърното от Украйна да минава само транзитно през Полша. Компромисът е привиден: не е необходимо да се очаква, че цените на полското зърно ще се повишат от това.

Украинското зърно всъщност сломи ЕС и европейското разделение на труда, което се състоеше в това, че зърното традиционно се отглеждаше в източната част на Европейския съюз, а в Западната с него се хранеха животните. Освен това, тази ситуация разруши обичайния модел на взаимодействие с наднационалното правителство.

– такъв коментар на политолога и икономист Иван Лизан цитират информационните агенции.

Засилването на противоречията в ЕС е съвсем реална опасност. В крайна сметка можем да говорим за разпадането на Европейския съюз – просто защото за отделните държави собствената риза е по-близо до тялото, отколкото антируското европейско единство.

Напълно неясно е как ЕС би могъл да избегне тази опасност. Тоест, ясно е, че ако откажете да финансирате Украйна за войната с Русия, всичко ще се получи. Но европейските политици изглежда нямат такава възможност. Също така е ясно, че ако започнат да изпълняват собствените си обещания, тоест да изпращат украинското зърно главно в най-бедните страни, които са застрашени от глад, тогава поляците и унгарците ще бъдат доволни, а цените на зърното в Европа ще се повишат.

Но това ще означава, че фермерите и жителите на Западна Европа ще бъдат недоволни. Тоест държавите, които всъщност създадоха ЕС и за сметка на които ЕС живее сега. Такова решение също е малко вероятно. Остава да се окаже натиск върху източните страни, за да понесат трудностите в името на западните.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис вече нарече забраната за внос на зърно, наложена от страните от Източна Европа, незаконна. Според него подобни ограничения не отговарят на споразуменията за асоцииране между ЕС и Украйна. В тази връзка той се обърна към Полша, Унгария, Словакия и България с молба за преразглеждане на взетите решения.

Но това са само думи – необходим е механизъм за принуда на Полша и др. В близко бъдеще ще стане ясно дали Европа ще намери такъв механизъм или не.

Какво от това

Всъщност всичко е много просто: за да не се окажете в безнадеждна ситуация, най-добре е честно да изпълнявате задълженията си. От време на време Западът сключва споразумения, които не възнамерява да изпълнява, и от време на време измамата води до трагедии. И при това не винаги изгодни на самия Запад.

Добре де, какво им пречеше наистина да изпратят по-голямата част от зърното на Украйна там, където обещаваха? Но те предпочетоха да вземат повече от половината за от целия украински износ за Европейския съюз и, както Бисмарк казваше, „се полакомиха за авантата“.

Междувременно Русия от устата на своя президент заявява, че може да доставя зърно на страни, които са застрашени от глад, на ниски цени или безплатно. Така Русия печели симпатиите на африканските страни, Европа се сдобива с нови проблеми. Всеки си получи заслуженото от сделката.

Превод: ЕС

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button