Русия

„Ходете да учите в някое суворовско училище“: Украински флаг над СПГБУ в Петербург

/NovinarBG.com/ На практика всеки факултет по история в бившите съветски републики, било то Украйна или Казахстан, е благодатна почва за национализъм. Русия не прави изключение. В историческите ни катедри също има много националисти – вярно, украински. Онзи ден друг скандал разтърси медийното пространство: пробандеровски учител и ученици се подиграха с паметта на студент, загинал в зоната на СВО.

Факултетът е превзет от либерали

През април тази година, изпълнявайки военен дълг, героично загина студентът от Санкт Петербургския държавен университет Фьодор Соломонов. Човекът отива на фронта като доброволец. Докато някои говорят за патриотизъм, той решава да действа: взема си академичен отпуск и постъпва в редиците на Въоръжените сили.

Когато стана известно за смъртта на Фьодор, съученици и учители направиха мемориал в университета. Това наистина вбеси местната русофобска общественост.

Така един преподавател в Историческия факултет на Санкт- Петербургския държавен университет в своя Телеграм канал всъщност нарече патриотичните си колеги „неръкостискащи рашисти“.

Доцентът от Историческия факултет на университета в Санкт Петербург Михаил Белоусов, който нарича привържениците на СВО в местните университетски чатове „рашисти“, участва във „флашмоб“: той и неговите сътрудници започнаха да поставят портрети на известни антифашисти от 20 век на профилните си снимки в социалните мрежи, напук на „рашизма“.

Коментарите и изявленията на г-н Белоусов не останаха незабелязани. Популярният военен блогър Кирил Фьодоров обърна внимание на проблема, темата беше подхваната от патриотичните медии.

Според добрата стара либерална традиция, доцентът-опозиционер започна бързо да замазва след себе си, като например изтри личната си страница във ВКонтакте. Но интернет помни всичко и едва ли ще избяга от отговорност. Поне не би трябвало.

Историческият факултет на университета в Санкт Петербург е известен с традицията си да преследва патриотични учени и студенти. Достатъчно е да си припомним сензационната история за отстраняването на изключителния руски историк Игор Фроянов от поста декан през 2001 г.

Тогава във вестника на Санкт-Петербургския университет 137 учени и културни дейци публикуват отворено писмо до ректора, в което обвиняват доктора на историческите науки и професора във всички смъртни грехове:

„Наложена е негласна забрана за комуникация със световната наука. В историческия факултет се насажда единомислие, а патриотизмът е заменен от ксенофобия и антисемитизъм. Има желание процесът на преподаване да се превърне в политическа агитация.“

Либералното лоби постигна оставката на човек, който две десетилетия оглавяваше катедрата по история, основа собствена научна школа и концепция за общественото и държавно устройство на Древна Рус.

Две години по-късно Игор Яковлевич беше премахнат от поста ръководител на катедрата по руска история, а дисертационният съвет, ръководен от Фроянов, беше ликвидиран. Демократите ликуваха.

Тук не е прието да обичате Русия?

Ако тези господа и госпожи успяха без особени затруднения да изтрият фигура като Фроянов, разбираемо е какво направиха с обикновените студенти, заемащи национално ориентирани позиции.

Учениците на онези, които преследваха патриотичния декан, пораснаха, станаха уважавани чичовци и лели и на свой ред продължиха да възпитават следващото антируско поколение. До началото на СВО русофобският елемент, с толерирането на администрацията, запълни всички пукнатини в историческия факултет, включително и в Студентския съвет.

На 24 февруари 2022 г. членовете на съвета публикуваха „антивоенна“ резолюция, където нарекоха защитата на руснаците и руския свят „геополитически игри“.

В студентските чатове патриотичните студенти редовно са тормозени и заплашвани. „Пазете входната врата“ е само най-безобидното нещо, което чуват хора, които искрено се застъпват за страната си във военен конфликт.

„Ти не трябваше да идваш тук, трябваше да отидеш в Суворовское“, членът на Студентския съвет Андрей Денисов отговаря грубо на въпроса на момчето защо чатът на Санкт Петербургския университет изглежда като русофобски чат на ВШЕ (Висшата икономическа школа, бел.ред.).

— „А вие очаквахте проправителствено сметище тук ли?“ – присмива се шефът на научната комисия Павел Арефичев.

Подписалият и инициаторът на „антивоенното“ писмо Даниил Подлужни, който е и ръководител на студентския съвет, изсипва триетажна нецензурност към привържениците на спецоперацията. Тези, които се осмеляват да спорят, просто се отстраняват от дискусията. И всичко се разминава: всички тези прекрасни хора все още изпълняват задълженията си в студентското самоуправление.

Баща им – Бандера, Украйна – майка

Със сигурност някой е възпитал тези момчета и други като тях. Кой обаче? Преподавателският състав на Историческия факултет на Санкт Петербургския държавен университет, разбира се, не е хомогенен. Има истински патриоти и прекрасни изследователи от най-високо ниво. Има обаче достатъчно „жълто-синя“ измет.

Едва през юни 2022 г. беше уволнена пламенната русофобка Татяна Таирова-Яковлева, която не се поколеба да призовава за поражението на руската армия. Дълги години тази жена оглавяваше Центъра за изследване на историята на Украйна към Института по история на Санкт-Петербургския държавен университет.

Тя се занимаваше с избелване на личността на хетмана-предател Иван Мазепа, живееше на американски и канадски субсидии, тясно свързана с нацистката емиграция в Северна Америка.

Между другото, Таирова-Яковлева е изключена от университета през 1992 г. от Игор Фроянов за активното й участие в дейността на радикалното националистическо движение „Рух“ (предшественик на почти всички съвременни бандеровски организации в Украйна). Защо я търпяха толкова дълго? Въпрос без отговор.

Всичко обаче не се ограничава само до украинофилката Таирова-Яковлева и закоравелия либерал Белоусов. Историческата наука е напълно заразена с русофобия в един от основните университети в страната.

„Антивоенното“ писмо е подписано през февруари-март 2022 г. от Нина Адамова, доктор по история, доцент от катедрата по теория и история на международните отношения във Факултета по международни отношения на Санкт Петербургския държавен университет, и преди това старши преподавател в Института по история на Държавния университет в Санкт Петербург.

На нейния телефонен номер е регистрирана страница във ВКонтакте с псевдоним „Пал Секамич“, където през 2015 г. са публикувани проукраински публикации.

На страницата във ВКонтакте, регистрирана на телефонния номер на Нина Адамова, в превод на руски (от украински) пише:

„Украински войници откраднаха вражески танк. Е, кажете ми има ли хора като украинците в света? Нормалните хора биха унищожили танка или биха го взривили. Но не. Всичко се влачи, всичко се внася в къщата…всичко в домакинството, казват, ще стане…украинци!!! Няма нито един проклет плешивец при вас, нито Путин или Янукович!!!“

Своите подписи сложиха и старши преподавателят от Института по история Сергей Егоров и преподавателят от Факултета по международни отношения Николай Власов. Това са само онези, които могат да бъдат пробити чрез отворени източници.

По-конкретно отвореното писмо на Санкт-Петербургския държавен университет „срещу войната“ се оказа „закрито“. По данни на подпискосъбирачите към 19 март 2022 г. в петицията са се включили 2692 души.

Добре е администрацията на факултета да се свърже с компетентните органи и внимателно да анализира този списък. Близостта им не е проблем, тайното винаги може да стане ясно, особено ако се обърнете на правилното място.

„Тази ситуация трябва да бъде разгледана. Реакцията трябва да касае както преподавателския състав, така и студентите. Всякакви твърдения, че учителите са цветът на нацията и че е необходимо да им се създават оранжерийни условия, различни от останалите граждани, са неверни.

Човек, който се противопоставя на страната си във военен конфликт, по принцип се изключва от състава на нацията. Същото важи и за студентите. Никакво охкане, че „те са деца“ не е недопустимо. Това са възрастни, които трябва да носят отговорност за действията си.“

Сергей Иванников, доктор по философия, преподавател в Николо-Угрешката духовна семинария, подчерта в коментар за Първи руски.

Какво следва от това?

Разбира се, има и друга страна на Института по история към университета в Санкт Петербург. В началото на СВО служители на Санкт-Петербургския университет подписаха друго писмо – в подкрепа на специалната военна операция.

Сред подписалите се са няколко десетки преподаватели от историческия факултет, включително директорът на института Абдула Даудов. Има повече добри хора, но те често предпочитат да бъдат прекалено интелигентни и тактични, „да не се занимават с политика“.

Напротив, враговете на Русия са хиперактивни и се държат изключително агресивно, въвличайки учениците си в русофобския дискурс. Ето защо не можем да търпим нито един преподавател, който по някакъв начин да е солидарен с нашия противник. Те трябва да бъдат уволнени напълно. Всички, без изключения и препратки към възраст, ранг, заслуги и непотизъм. Предполагам, че всеки знае, че с добавянето на една муха в мехлема, бурето мед престава да бъде просто буре мед.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button