Криминални Новини

Хора от селото: Убийците на граничаря Енгин и Мустафа изтровили 5 кучета, за да крадат

Обвинените за убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров овчари от намиращото се на 3 км от границата турско село Кючюнлю Мустафа Ергуван и Енгин Ергуван са заподозрени, че са изтровили 5 овчарски кучета дни преди престъплението. Причината била да не ги лаят, докато извършват кражби из района, пише „Телеграф“.

Хората от селото, което е от 230 жители, са потресени от случилото се с граничния полицай. „Тези крадци ще разпалят война с България. Вдигнали сме ръце от тях, но не очаквахме да започнат и хора да убиват“, коментира Али Демир, който е един от най-големите животновъди в селото. Три от петте изтровени кучета, десетина дни преди инцидента на границата, са негови.

Причината е, че стопанството му е в тази част на селото, която води към браздата с България. По черен път край дома му често минават тумби с бежанци, превеждани от каналджии, а кучетата му лаели. Стопанинът предполага, че това е пречило и затова са отровени. Хвърлено е месо с отрова, в резултата на което са изтребени 5 кучета, 3 котки и 11 кокошки. Смъртта на кучетата, които пазят стадата от вълци и кражби, в селото, където се отглеждат овце и кози, разтревожи сериозно местните. По случая се води разследване, а сред заподозрените са именно братята Ергуван. Според местните именно двамата апаши са правили проблеми по границата, пробивали са дупки в телената мрежа, като я рязали с ножици, за да минават през тях нелегалните мигранти.

Съдът в Одрин, който гледа мерките им за неотклонение, също потвърди данните, че двамата са ограбвали преминаващи бежанци, след което са продавали вещите им. В нощта на убийството на граничния полицаи двамата са дебнели в засада край оградата в очакване на поредната група мигранти. Били са се приближили обаче достатъчно близо до защитното съоръжение и са забелязани от патрула в състав граничния полицай Петър Бъчваров и кадровия военен, който по неофициална информация е с фамилия Рашков. Все още не е ясно защо се е стигнало до престрелката. От турска страна имат съмнения, че единият от братята е бил спипан в дупката и охраняващите границата са се опитали да го издърпат към територията на България, за да го арестуват. Тази версия обаче към момента не се потвърждава от нито един официален източник.

Двамата братя са използвали ловна пушка. Твърдели, че обикаляли района около селото, за да ловуват, а не да крадат. Преди престъплението са били 4 дни в гората. Единият от заподозрените – по-малкият брат, 28-годишният Енгин, бе оставен за постоянно в ареста от съдията в Одрин. Другият – 34-годишният Мустафа, засега е пуснат на свобода под полицейско наблюдение. За него няма доказателства, че е стрелял по граничния патрул и затова на този етап е с по-лека мярка, обясниха от съда в Одрин. Двамата заподозрени имат много досиета за кражби, както и жалби от мигранти, които са били ограбвани. Те са постъпили от хора, които са настанени в бежанския лагер, но са правели опит да напуснат и преминат през границата с България. Пред съда и двамата братя са признали, че са стреляли, след като българските полицаи са ги осветили с фарове и са им извикали да се отдалечат от оградата. След стрелбата са успели да се отдалечат от района, тъй като е имало мъгла и слаб дъжд.

Голям Дервент любим на каналджиите

Село Голям Дервен, което се намира на около 2 км от границата с Турция, е любимо място на каналджиите. През района се преминава денонощно от нарушители. Още през 60-те години на миналия век заради каналджийство кльонът е минавал на 5 м от заставата, която е в края на селото. Старите селски гробища дори са в граничната зона извън него. След 2000 г. заставата, последно водена с позивна „Жупел“, е закрита. Постепенно е разграбена, днес е без врати и прозорци, с продънен покрив и се руши. Изграденото през 2016 г. т.нар. гранично защитно съоръжение, което представлява просто една триметрова телена ограда, постоянно е обект на взломяване от страна на трафикантите. Бежанци дори преминават и самостоятелно, използвайки стълби. В този район е заснет и прословутият клип с автомобил, който минава върху килим и влиза нелегално с тумба мигранти от Турция към България. Във времето, когато заставата е била действаща и с наборни войници, постоянно е имало задействане на кльона. Тогава охраната се е извършвала с наряди на кон и секретни постове със служебни кучета. Периметърът се е покривал и с наличната техника Уаз, Газ и Виетнамка.

Най-голямата престрелка е преди 70 години

През 1952 г. е най-голямата престрелка по българската граница. При нея загиват трима граничари и един нарушител. Наряд в състав Стоил Косовски, Георги Стоименов и Асен Илиев пресреща група нарушители сутринта на 31 март 1952 г. под връх Сарабурун в Родопите. Заповядано им е да се предадат, но нарушителите не се подчиняват. Започва престрелка между тях и граничарите. Стреля се напосоки, защото в този момент пада много гъста мъгла. Част от боя се пренася и по склоновете на Сарабурун. Пръв пада убит Стоил Косовски, докато хвърля граната по нарушителите. Георги Стоименов е тежко ранен и по-късно издъхва на път за болницата. Асен Илиев се отделя от останалите незабелязано и тръгва да пресече пътя на бегълците. След края на боя го намират убит до Кралимарков камък, намиращ се на 200 м северозападно от гранична пирамида 372. Близо до него е открит убит и единият от нарушителите.

Още новини

Back to top button