Русия

Христо Грозев беше обвинен, че е организирал бягството в чужбина на издателя на The Insider

/NovinarBG.com/ Журналистът Христо Грозев е обвинен задочно в организиране на бягството зад граница на издателя на The Insider (признат за чуждестранен агент в Руската федерация) Роман Доброхотов (признат за чуждестранен агент в Руската федерация). Това съобщиха за ТАСС в петък от правоохранителните органи.

Причината за задочния арест на Грозев е обвинението, че е помогнал на Доброхотов да премине незаконно границата на Руската федерация, който от своя страна бе свидетел по дело за клевета“, каза източникът.

Както съобщи ТАСС, в петък в Лефортовския съд на Москва, Грозев е обвинен задочно по част 3 на чл. 33 и част 1 на чл. 322 от Наказателния кодекс на Руската федерация („Организиране на незаконно преминаване на границата“). Журналистът беше задочно арестуван за два месеца. Грозят го до четири години затвор.

Грозев е роден в Пловдив през 1969 г. Работил е за местни радиостанции и други медии, през 1995 г. е поканен от американската Metromedia да работи с руските активи на тази компания. Стартира „Радио Ника“ в Сочи, „Канал Мелоди“ и „Елдорадио“ в Санкт Петербург и десетки радиостанции в балтийските страни, Финландия, България, Унгария.

По-късно Грозев придобива дялове в руски радиостанции от Метромедия. През 2006 г. той продаде всичките си медийни проекти в Русия, а през 2016 г. разрешението му да остане в Руската федерация беше отменено от ФСБ. Грозев е бизнес партньор на медийния мениджър Карл Хабсбург-Лотарингски.

Участва активно в дейността на изданието Bellingcat (включено от Министерството на правосъдието на Руската федерация в регистъра на чуждестранните агенти), която се опита да установи обстоятелствата на отравянето на блогъра Алексей Навални и обхвана редица други нашумели инциденти. Дейностите на Bellingcat са признати от Генералната прокуратура за нежелателни в Руската федерация.

Превод: ЕС

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button