ПОЛИТИКАПОСЛЕДНИ

Христо Иванов: Трябва да намерим междинен вариант за кабинет, ДБ не излъчи лидери за министри

Залитането в твърде експертна селекция поражда рискове от неясна политическа отговорност. Трябва да намерим междинен вариант, ние например не изпратихме политически лидери в сегашното управление, заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов по време на консултациите при президента Румен Радев преди връчването на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. 

„Провеждаме консултации с надеждата да се намери обединение с ясни цели и приоритети, за да се оползотвори последната възможност за правителството в това Народно събрание“, каза държавният глава в началото на разговорите с представителите на ДБ. 

Радев допълни, че като активни участници в управлението на страната е сигурен, че Демократична България си дава сметка не само за моментното измерение на кризите, но и за тяхната проекция в месеците напред предвид „някои отежняващи обстоятелства като липсата на дългосрочни договори за доставка на газ, задавянето с емисиите за тегленето на дълг, невъзможността за поддържане на пътната мрежа, липсата на подготвени законопроекти за Плана за възстановяване, буксуването на съдебната реформа“. 

Президентът каза още, че е необходимо е да има работещо Народно събрание, за да преминем по-лесно през кризите, за да няма изоставане на страната ни.

„Вие вече заявихте, че ще положите усилия формирането на правителство да се случи, водите и диалог с всички потенциални партньори, но е важно как виждате формулата за излизане от политическата криза и на каква база ще водите диалог, ако получите мандата, около какви приоритети ще се обедините, с кого сте готови да говорите и докъде бихте отишли на компромиси спрямо вашите ясно изразени принципи и ценности“, добави той. 

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов заяви, че провеждането на консултациите преди връчването на мандата е много конструктивна стъпка.

„Намираме се пред сложно предизвикателство, при поредица от кризи, при парламенти, които не могат да родят стабилни мнозинства. Вие изброихте част от кризите – рецесията, която се задава, финансовите измерения, свързани с инфлацията и т.н. Смятаме, че трябва да бъде направено отговорно възможното усилие да се излъчи управление в този парламент“, каза още Иванов.  

По думите му ако не започнем веднага да решаваме кризи, ние не просто рискуваме да възникнат нови, а и да сме фатално неподготвени. 

„Нямаме гаранции, че един цикъл от избори ще роди различен парламент. Тръгвайки към нови избори, вървим към влошаване на политическата среда, защото кампанията ще бъде поляризираща и ще е още по-трудно за следващия парламент“, допълни той. 

Според него политическата класа се е отучила да се фокусира върху приоритети и да търси допирни точки: „Популизмът взима връх и практически парламентарната демокрация цикли. Третият мандат като мандат на диалога и на излизането от обичайните политически клишета е възможност да се опитаме да преодолеем тази тенденция“. 

От думите му стана ясно, че ДБ е готова да участва в усилията за съставяне на правителство и с мандат, и без, тъй като гледа на него като кризисен и като мандат на диалога.

„Условията ни ще бъдат сведени до минимум. 8 месеца след поредните избори, сме на път да покажем, че не можем да намерим решение пред лицето на най-тежката ситуация. Това е тежко признание за неспособност да носим отговорност. Трябва сериозно да подходим към диалога, който ни очаква“, посочи Иванов. 

Стана ясно, че ДБ предвижда да води диалога в рамките на досегашната четворна коалиция.  

„Програмата, изработена при първия мандат, е добра основа и трябва да се надгради, трябва всяка една партия да си направи изводи“, допълни Христо Иванов. 

Още новини

Back to top button