Микроблейдинг
СВЯТ

Идеалният щорм: участниците в срещата на върха на АТИС в Банкок прогнозираха най-силните сътресения на световната икономика

/NovinarBG.com/ Първият вицепремиер Андрей Белоусов назова три условия за излизане от световната икономическа криза

Следващите няколко години ще бъдат идеалната буря за световната икономика. Отрицателните тенденции, които се натрупват от дълго време, ще се „изстрелят“. Това каза пред журналисти първият вицепремиер Андрей Белоусов, който ръководи руската делегация на приключилата на 19 ноември в Банкок среща на върха на АТИС.

Сега едва започваме да разбираме сериозността на проблемите, които възникват в света“, отбеляза Белоусов.

Според него кризата в световната икономика ще бъде допълнително утежнена от климатичните проблеми и нерешените проблеми на технологичното развитие.

Белоусов назова основните проблеми на световната икономика.

1. Нарастването на протекционизма в световната търговия и блокирането на правилата, свързани със СТО.

Органът за разрешаване на спорове на практика спря да работи“, каза Белоусов.

2. Огромният дълг.

– Този надвиснал дълг блокира възможността за значително увеличение на лихвените проценти, затягане на паричната политика, които са стандартни инструменти за потискане на инфлацията, – каза Белоусов.

Той отбеляза, че повишаването на лихвените проценти ще доведе до рязко поскъпване на обслужването на дълга и това може да доведе до верига от фалити на най-големите банки.

МВФ вече изчисли, че около 30% от световната банкова система може да е в криза. Вярно е, че това е най-лошият сценарий.

3. Покачване на цените. Първо се повишиха цените на металите, след това на газа. Тогава имаше намаляване на производството на минерални торове и цените им също скочиха. В резултат и цените на зърното се повишиха.

Както отбеляза Андрей Белоусов, покачването на цените има дългосрочен характер.

– Цялата тази турбуленция, която се получава в комбинация от тези фактори, доведе до факта, че пазарите влязоха в много силно движение. И това движение сега е хаотично и неопределено. В резултат на това инвеститорите губят ориентация, – обясни Белоусов какво се случва в световната икономика.

По думите на Белоусов, на срещата на върха на АТИС е имало предложения за бързо прекратяване на спецоперацията в Украйна.

– Това, очевидно, според авторите, трябва да върне цените по местата им. Второто предложение е повишаване на лихвите от страна на банките, за да се ограничи инфлацията. А това рязко смазва възможността за инвестиционен изход от сегашната ситуация, каза Белоусов.

Той отбеляза, че предлаганите в момента инструменти за преодоляване на кризата са явно недостатъчни и несъобразени с мащаба на възникналите проблеми.

Този вид инструменти и действия са абсолютно неадекватни“, каза Белоусов.

Участниците в срещата на върха на АТИС се съгласиха, че възникналите проблеми трябва да се решават само заедно. Белоусов нарече премахването на всички видове бариери едно от основните условия.

Наплодили са се твърде много, мнозина са работили за тях“, отбеляза Белоусов.

Говорим за бариери пред търговията, финансови ограничения и бариери пред разпространението на технологиите. В тази светлина какво струват дори само санкциите срещу Русия.

Второто необходимо условие за преодоляване на световната икономическа криза Белоусов нарече възстановяването на доверието.

Ще отнеме много време, но никакви правила, които измисляме, няма да работят, ако не се основават на взаимното доверие на партньорите“, подчерта Белоусов.

Той нарече балансирания климатичен дневен ред третото условие. Това не трябва да пречи на възстановяването на икономическия растеж.

Днес се правят такива опити и ние го виждаме в редица области – така наречените въглеродни регулатори са по същество скрит, а понякога и открит протекционизъм“, каза Белоусов.

Между другото, Белоусов призна, че на срещата на АТИС е имал „доста поверителна комуникация“ с представители на редица недружелюбни страни. Вярно, сред тях не е имало представители на САЩ.

Превод: ЕС

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button